China kritisch over aangescherpte exportregels chipmachines

09-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

China kritisch over aangescherpte exportregels chipmachines

China is kritisch over het exportverbod dat de Nederlandse regering oplegt aan ASML wat betreft geavanceerde DUV-machines. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meldt in een reactie dat het tegen het 'gebruik van administratieve middelen om in te grijpen en de handel tussen Chinese en Nederlandse bedrijven te beperken'.

Minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel stelt dat de nieuwe exportbeperkingen nodig zijn met het oog op de internatinoale veiligheid. De regelgeving moet voorkomen dat chipmachines van Nederlandse makelij gebruikt kunnen worden voor het vervaardigen van chips die zijn weg vinden naar Chinees militair materieel. De aanvullende beperkingen die worden ingesteld hebben betrekking op technologie geleverd door ASML uit het Nederlandse Veldhoven. De minister spreekt van een 'unieke leidende positie' op het gebied van chiptechnologie.

China tekent officieel protest aan tegen de maatregelen, meldt NU.nl. "We zijn tegen het gebruik van administratieve middelen om in te grijpen en de handel tussen Chinese en Nederlandse bedrijven te beperken", schrijft het ministerie in een reactie.

Terug naar nieuws overzicht