Chinees ministerie van Wetenschap en Technologie op schop voor Chinese zelfredzaamheid

09-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Chinees ministerie van Wetenschap en Technologie op schop voor Chinese zelfredzaamheid

De Chinese overheid richt een nieuwe commissie op die de afbouw van de technologische afhankelijkheid van het westen moet terugdringen. Ook gaat het ministerie van Wetenschap en Technologie op de schop. De maatregelen moeten bijdragen aan het vergroten van de zelfredzaamheid van China op het gebied van technologie.

De herstructurering binnen de Chinese overheid zorgt dat het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie voortaan onder een speciale commissie gericht op wetenschap en technologie valt. Deze commissie moet het overzicht bewaken over wetenschappelijke ontwikkelingen in China. Hiermee wordt het ministerie in feite een werkmaatschappij onder de nieuw te vormen commissie, meldt staatskanselier Xiao Jie.

Meer focus op R&D en technologische innovatie

Details over de plannen ontbreken. Het lijkt er echter op dat de Chinese overheid met de aanpassingen de verantwoordelijkheden van het ministerie van Wetenschap en Technologie aanpast, waarbij meer focus komt op R&D en technologische innovaties. Dit betekent in de praktijk dat het ministerie diverse verantwoordelijkheden afstoot naar andere ministeries, meldt Reuters. Het gaat daarbij onder meer om de ontwikkeling van industriegebieden en het versterken van de infrastructuur in landelijke gebieden.

China lijkt met het plan te reageren op Westerse sancties, die de afgelopen tijd verder zijn aangescherpt. Denk hierbij aan het aangescherpte exportverbod rondom geavanceerde chipmachines dat ook ASML treft. China liet eerder al in reactie op deze sancties weten zijn afhankelijkheid van het westen wat betreft onder meer chips te willen afbouwen.

Op een persconferentie sprak de Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Qin Gang zich uit over dit onderwerp. "Ik ben ervan overtuigd dat de relatie tussen China en de VS moet worden bepaald door gemeenschappelijke belangen en gedeelde verantwoordelijkheden van de twee landen, en door vriendschap tussen het Chinese en Amerikaanse volk, in plaats van door Amerikaans binnenlands beleid of hysterisch neo-McCarthyisme", aldus Qin Gang. De minister roept de Verenigde Staten (VS) op af te stappen van zijn 'koude oorlogsmentaliteit' en zich niet te laten 'kapen door politieke correctheid'.

Terug naar nieuws overzicht