EU en VS voeren druk op Twitter op

Elon Musk

09-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

EU en VS voeren druk op Twitter op

Zowel de Europese Unie (EU) als Verenigde Staten (VS) voeren de druk op Twitter op. Topman Elon Musk (foto) heeft van de Europese Commissie te horen gekregen dat Twitter meer personeel moet aannemen voor moderatie. In de VS meldt de Federal Trade Commission (FTC) een lopend onderzoek naar Twitter te intensiveren.

Dit melden zowel de Financial Times als New York Times op basis van bronnen. De Europese Commissie ie bezorgd dat Twitter niet aan zijn moderatieverplichtingen kan voldoen. Concreet gaat het dan om het controleren van berichten en verwijderen van content die in strijd is met richtlijnen. Denk echter ook aan factchecks.

Aantal moderators teruggeschroefd

De Europese Commissie wil dat Twitter hiervoor meer personeel in dienst staat. Dit staat haaks op het recente beleid van het social media-bedrijf. Sinds het aan de macht komen van Musk is een fors deel van het personeel van Twitter ontslagen. Ook het aantal moderators is hierbij teruggeschroefd.

Het is onbekend hoeveel medewerkers zich momenteel bij Twitter bezig houden met het modereren van content. Ook is onbekend hoeveel mensen het bedrijf volgens de Europese Commissie zou moeten aannemen voor het uitvoeren van deze taken.

FTC intensiveert onderzoek

Ook in de VS ligt Twitter onder het vergrootglas. Zo kondigt de FTC aan een lopend onderzoek naar Twitter te intensiveren. Dit onderzoek draait om de vraag of Twitter voldoende 'adequate middelen' heeft voor het waarborgen van de privacy van gebruikers. Ook dit onderzoek draait om de vraag of Twitter voldoende personeel beschikbaar heeft voor deze taak na de omvangrijke ontslagrondes die het doorvoerde.

De FTC wil onder meer Musk zelf in het onderzoek verhoren, evenals een aantal voormalig medewerkers die zich bezig hielden met security en privacy. Ook wil de FTC de managementstructuur en rol van Musk in kaart brengen. Musk kondigde eerder al aan dat hij op korte termijn het stokje als CEO van Twitter wil doorgeven aan een opvolger. Deze opvolger is echter nog niet gevonden.


Terug naar nieuws overzicht