Boete van ruim tweehonderd miljoen dollar voor Ericsson in omkopingszaak VS

03-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Boete van ruim tweehonderd miljoen dollar voor Ericsson in omkopingszaak VS

Ericsson krijgt in de Verenigde Staten (VS) een boete opgelegd van 206 miljoen dollar, omgerekend zo'n 194 miljoen euro. De boete houdt verband met een schikking die Ericsson eerder met de Amerikaanse overheid trof omtrent een corruptiezaak uit 2019.

De zaak draait om het omkopen van functionarissen in China, Djibouti, Koewit, Indonesië en Vietnam. Ericsson trof in deze zaak eerder al een schikking met de Amerikaanse autoriteiten. Het betaalde toen al meer dan een miljard dollar wegens de omkoping. Het voorkwam hiermee toen vervolging.

Voorwaarden van schikking overtreden

Het Zweedse telecombedrijf zou zich echter niet aan de voorwaarden van de schikking hebben gehouden. Het bedrijf zou informatie en documentatie hebben achtergehouden. Het krijgt daarom nu opnieuw een boete opgelegd, ditmaal van 206 miljoen dollar. Ericsson gaat met de boete akkoord en erkent schuldig te zijn aan het overtreden van de Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act.

Nu krijgt het bedrijf opnieuw een boete opgelegd in de zaak. Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt dat Ericsson niet aan alle eisen heeft voldoen omtrent het verstrekken van informatie en documentatie. Het overtreedt hiermee de eisen die in de schikking zijn vastgelegd. De boete die het bedrijf nu krijgt opgelegd houdt geen verband met nieuwe beschuldigingen, benadrukt Ericson.

Terug naar nieuws overzicht