Nieuw fonds moet groei van quantum startups versnellen

Freeke Heijman en Ton van 't Noordende (foto: Rebekka Mell)

02-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nieuw fonds moet groei van quantum startups versnellen

Een nieuw 15 miljoen fonds moet het bloeiende ecosysteem van quantum technologie-onderzoek in Nederland gaan omzetten in succesvolle startups. Het zogeheten QDNL Participations fonds biedt impactvolle zakelijke en commerciële ondersteuning om potentieel kansrijke ideeën om te zetten in succesvolle bedrijven.

Daarvoor investeert het in vroege-fase quantum technologie startups met investeringen tot 1,5 miljoen euro. Het helpt ook onderzoeksteams startups te lanceren op basis van hun technologie.

Fonds stapt vroeg in

Daarnaast biedt het fonds 50.000 euro aan teams die veelbelovende quantum technologieën ontwikkelen, voordat ze zelfs maar zijn opgericht als een startup. Via een SAFE note-overeenkomst (‘simple agreement for future equity’) wordt deze financiering later omgezet in aandelen wanneer de startup gereed is om verder te gaan als een bedrijf.

"We stappen vroeg in en geven de oprichters de juiste ondersteuning en eerste kennismaking met geduldig durfkapitaal”, zegt Ton van 't Noordende (rechts op de foto), managing director van QDNL Participations.

On-call ondersteuning via Infinity

Naast het fonds lanceert Quantum Delta NL vandaag ook een nieuw ondersteuningsprogramma genaamd Infinity. Infinity heeft als doel om in 2028 het beste, meest verbonden en duurzame quantum startup ecosysteem ter wereld te hebben opgebouwd. Het programma is niet verbonden aan een specifieke universiteit en biedt onafhankelijk en deskundig advies over hoe wetenschappers hun onderzoek op de juiste manier, met de juiste partners, commercieel kunnen maken. Daarbij krijgen ze toegang tot het netwerk van meer dan 800 deep tech investeerders wereldwijd van Infinity, waaronder QDNL Participations.

Een ander uniek aspect aan dit programma is dat het niet gebonden is aan vaste data, maar wordt afgestemd op de behoefte van het team en de technologie. De lancering van Infinity bouwt voort op de ondersteuning die Van 't Noordende al heeft geboden aan succesvolle Nederlandse quantumtechnologie startups zoals QuantWare en QphoX.

Potentie

Carlo Beenakker, voorzitter van de Raad van Toezicht van Quantum Delta NL: "QDNL Participations en Infinity gaan over meer dan geld. Quantum Delta NL koestert jonge bedrijven en het Infinity-team zal hen voorzien van de ondersteuning die ze nodig hebben om de enorme potentie van de Nederlandse quantumtechnologie sector te realiseren.”

Freeke Heijman (links op de foto), mede-oprichter en directeur Ecosystem Development bij Quantum Delta NL: "QDNL Participations  en Infinity hebben slechts één doel: quantum startups duurzaam laten groeien in Nederland. Er zijn geen andere belangen - daarom hebben we ervoor gekozen om het programma een eigen profiel te geven. Het fonds is hard nodig omdat het in Nederland nog steeds moeilijk is om investeerders te vinden met een lange termijn horizon en kennis van de markt. In combinatie met investeringen in gedeelde faciliteiten zoals cleanrooms en R&D-programma's, bouwt Quantum Delta NL zo aan het best mogelijke klimaat voor startups."

Foto: Rebekka Mell

Terug naar nieuws overzicht