Gartner: Meer dan een derde van de kenniswerkers werkt eind dit jaar hybride

01-03-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Meer dan een derde van de kenniswerkers werkt eind dit jaar hybride

39% van de wereldwijde kenniswerkers werkt tegen het einde van 2023 hybride, voorspelt Gartner. Dit percentage lag vorig jaar nog op 37%, blijkt uit cijfers van de marktonderzoeker.

"Hybride is niet langer alleen een werknemersvoordeel, maar een werknemersverwachting", zegt Ranjit Atwal, Senior Director Analyst bij Gartner. “Veel medewerkers zijn in 2022 gedeeltelijk teruggekeerd naar kantoor, maar de hybride werkstijl blijft in 2023 en verder prominent aanwezig. Om zich aan te passen, hebben werkgevers een mensgericht werkontwerp geïmplementeerd – inclusief flexibiliteit, opzettelijke samenwerking en op empathie gebaseerd management – dat geschikt is voor hybride werknemers.”

IT-medewerkers wisselen sneller van baan

IT-medewerkers zijn bijvoorbeeld eerder geneigd hun baan op te zeggen dan werknemers in andere functies in hun zoektocht naar meer flexibiliteit, een beter evenwicht tussen werk en privéleven en betere carrièremogelijkheden. CIO's kunnen het behoud en de aantrekkingskracht van talent maximaliseren door hun werknemerswaardepropositie te resetten met een meer menselijke deal, meldt de marktonderzoeker.
 
Gartner definieert hybride werknemers als werknemers die minstens één dag per week op kantoor werken. Volledig thuiswerkers zijn degenen die de hele tijd thuis werken. On-site werknemers werken fulltime op locatie werken en op geen enkel moment thuis.
 
Het aantal volledig thuiswerkers blijft naar verwachting op jaarbasis dalen. Gartner schat dat externe werknemers tegen het einde van 2023 slechts 9% van alle werknemers wereldwijd vertegenwoordigen (zie figuur 1).

Figuur 1: Aandeel van kenniswerkers voor volledig afgelegen en hybride, wereldwijd, 2020, 2022 en 2023
gartner-kenniswerkers-hybridewerken-03-2023.jpg
Bron: Gartner (maart 2023)

In de VS zal de trend van hybride werk meer uitgesproken zijn dan in de rest van de wereld. 51% van de kenniswerkers werkt in de VS naar verwachting hybride werken en 20% volledig thuis in 2023.

Mensgericht ontwerp

Een mensgericht ontwerp van werkplekken vereist een nieuwe reeks principes, normen en denkwijzen. Succesvolle virtuele werkplekken vergroten de mogelijkheid om werknemers aan te nemen en samen te brengen, ongeacht de geografische locatie. Virtuele werkruimten bieden potentieel disruptieve alternatieven voor persoonlijke vergaderingen (en het bijbehorende reizen) evenals voor bestaande, virtuele vergaderoplossingen. Gartner voorspelt dat tegen 2025 10% van de werknemers virtuele ruimtes gebruikt voor activiteiten zoals verkoop, onboarding en werken op afstand.
 
“Voor remote-first of hybride organisaties kunnen volgroeide virtuele werkplekken het kantoor vervangen als de belichaming van de bedrijfscultuur en het centrum worden van de digitale werknemerservaring”, zegt Christopher Trueman, Senior Principal Analyst bij Gartner. “Van werknemers mag echter niet worden verwacht dat ze hun hele werkdag bezig zijn met de virtuele werkruimte. Virtuele werkruimten mogen alleen worden gebruikt voor vergaderingen en interacties die erdoor worden verbeterd, zoals brainstormen, productrecensies of sociale bijeenkomsten.”

Sterke verschillen tussen landen

Hoewel alle landen sinds 2019 hun aandeel in hybride en volledig telewerk hebben vergroot, verschilt de aantrekkingskracht van volledig telewerk en hybride werk aanzienlijk per land. In Europa blijft face-to-face interactie de voorkeur houden wint de hybride werkstijl naar verwachting in 2023 aan populariteit. In Duitsland zullen in 2023 49% van de Duitse beroepsbevolking uit volledig op afstand werkende en hybride kenniswerkers bestaan. Gezien hun culturele en verticale industriemix neemt het aantal volledig op afstand werkende en hybride kenniswerkers in het VK in dezelfde periode toe.

In de VS voorspelt Gartner dat dit jaar zo'n 71% van de Amerikaanse beroepsbevolking volledig op afstand of hybride werkt. In het VK ligt dit percentage naar verwachting op 67% van de werkende bevolking. Japanse werkgevers zijn juist meer gericht op werknemers die fulltime naar kantoor terugkeren in vergelijking met andere werkgevers over de hele wereld. In Japan bedraagt het aantal volledig externe en hybride kenniswerkers in 2023 zo'n 29% van het personeelsbestand.
 
Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'Forecast Analysis: Knowledge Employees, Hybrid, Fully Remote and On-Site Work Styles, Worldwide.'

Terug naar nieuws overzicht