Xi Jinping wil Chinese afhankelijkheid van buitenland rondom tech afbouwen

24-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Xi Jinping wil Chinese afhankelijkheid van buitenland rondom tech afbouwen

De Chinese president Xi Jinging wil de afhankelijk van China van het buitenland op het gebied van tech afbouwen. Het Aziatische land wil zijn meer zelfvoorzienend worden op dit vlak.

De oproep lijkt een reactie op de toenemende hoeveelheid exportbeperkingen die de Verenigde Staten (VS) tegen China instellen. Zo is onder meer de export van chipmachines naar China recentelijk aangescherpt, waarbij zowel Nederland als Japan de lijn van de VS volgen. Denk echter ook het opnemen van Chinese bedrijven aan zwarte lijsten in de VS, waardoor Amerikaanse partijen hiermee geen handel mogen drijven.

Kritieke technologische problemen bij de bron oplossen

Reuters meldt nu op basis van het Chinese persbureau Xinhua dat Xi Jinping Chinese bedrijven oproept problemen op kritieke technische vlakken 'bottum up' op te lossen. Zij moeten minder afhankelijk zijn van buitenlandse partijen. De president wijst hierbij op internationale wetenschappelijk en technologische concurrentie, die het noodzakelijk zouden maken een hoog niveau van zelfvoorzienendheid te realiseren. China wil daarvoor zijn basisonderzoek versterken en kritieke technologische problemen bij de bron oplossen. Xi wijst ook op het belang van het versterken van het techtalent in China.

Het is niet de eerste keer dat de Chinese president in reactie op Amerikaanse sancties Chinese bedrijven oproept tot actie. In oktober 2022 riep Xi bedrijven nog op de strijd om strategisch belangrijke technologieën te winnen. Deze oproep volgde op een forse uitbreiding van sancties tegen China, waarvan de Chinese techsector veel hinder ondervindt.

Terug naar nieuws overzicht