Rapidus bouwt eerste chipfabriek mogelijk op Hokkaido

17-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Rapidus bouwt eerste chipfabriek mogelijk op Hokkaido

Rapidus neemt mogelijk eind deze maand een beslissing over de locatie van zijn eerste chipfabriek. Onder meer het Japanse eiland Hokkaido is hierbij kanshebber, waarbij het specifiek gaat om de stad Chitose.

Chipfabrikant Rapidus is opgericht door een aantal grote techconcerns, waaronder Sony, NEC, Toyota en Kioxia. Ook de Japanse overheid steekt geld in de nieuwe chipfabrikant. Rapidus werkt samen met IBM en het Belgische imec, die ondersteuning bieden voor de productie van 2nm-chips.

Afhankelijkheid van buitenlandse partijen afbouwen

Rapidus moet Japan helpen zijn afhankelijkheid van het buitenland wat betreft chipproductie af te bouwen. Het sluit hierbij aan bij Europese Unie en de Verenigde Staten, die met respectievelijk de EU Chips Act en US Chips and Science Act hetzelfde doel voor ogen hebben. Net als de EU en VS stelt Japan financiële steun beschikbaar voor de realisatie van chipproductie op Japanse bodem.

Reuters meldt dat de eerste fabriek van Rapidus vermoedelijk wordt gevestigd in Chitose, dat op het Zuid-Westen van het Japanse eiland Hokkaido ligt. Een woordvoerder van Rapidus meldt dat de gouverneur van Hokkaido deze week het hoofdkantoor van de organisatie bezoekt. Een concrete beslissing over de locatie is nog niet genomen, meldt de woordvoerder. Zo zouden nog geen voorgesprekken hebben plaatsgevonden met de lokale overheid.

Terug naar nieuws overzicht