CFO's willen binnen zes jaar Autonomous Finance bereiken

15-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

CFO's willen binnen zes jaar Autonomous Finance bereiken

CFO's beschikken over ambitieuze plannen om binnen de komende drie tot zes jaar Autonomous Finance te bereiken, blijkt uit onderzoek van Gartner. Dit vraagt om een ingrijpende hervorming van de structuren van financiële teams, meldt de marktonderzoeker.

"De meeste financiële leiders, waaronder veel CFO's, zijn slecht toegerust voor het identificeren en aanpakken van de snel evoluerende digitale vaardigheden die nodig zijn in finance", aldus Shannon Cole, senior director analyst, research in the Gartner Finance practice. “Deskundigheid in traditionele financiële onderwerpen, hoewel waardevol, bereidt leiders niet voor op het trainen van personeel om capaciteiten uit te voeren, zoals het inzetten van bots, machine learning en AI-algoritmen.”

Zelflerende software agents

Autonomous Finance is een operationeel model waarmee CFO's financiële mogelijkheden willen bieden door middel van processen en activiteiten die gedeeltelijk worden beheerd en grotendeels worden uitgevoerd door zelflerende software agents. Deze agents optimaliseren front-, middle- en backoffice-activiteiten optimaliseren (zie afbeelding 1).

Afbeelding 1: Autonomous Finance – centraal in de toekomst van financiën
gartner-autonomous-finance-02-2023.jpg
Bron: Gartner (februari 2023)

"Naarmate meer financiële middelen worden gericht op digitale transformatie, wordt het duidelijk dat er behoefte is aan diepgaande procesexpertise en aan projectmanagementbureaus om deze initiatieven te besturen en te coördineren", aldus Cole.

Lange wachttijden en snel stijgende loonverwachtingen

De vraag naar digitale vaardigheden zet het beperkte aanbod onder druk, wat betekent dat CFO's te maken zullen krijgen met lange wachttijden en snel stijgende loonverwachtingen.

"CFO-prioriteiten voor 2023 laten ons zien dat de transformatie van hun functie zeer hoog op de agenda blijft staan", aldus Cole. "Tegen 2025 zit 80% van de nieuwe personeelsgroei in de financiële sector in nieuwe subfuncties in plaats van traditionele boekhouding en FP&A, wat nieuwe rollen en structuren vereist."

Finance IT

Finance IT is bijvoorbeeld al een van de grootste groeigebieden van het personeelsbestand in de functie. Experts van Gartner verwachten dat deze functies tegen 2025 vervijfvoudigd zullen zijn om de impact van composable business-architectuur op de naleving van financiële rapportages, datamining en -beheer en coördinatie van beslissingsondersteuning aan te pakken.

Tegelijkertijd hervormt automatisering transactieverwerkingsfuncties, zoals procure to pay (P2P) en order to cash (O2C). Grote teams met medewerkers rondom deze processen slanken af tot kleine teams van specialisten gericht op process excellence, data governance en applicatiebeheer. "CFO's die transformatie effectief leiden en navigeren, voegen rollen aan hun leiderschapsteam toe voor het aanpakken van analyses en het ondersteunen van besluitvorming, finance IT en wereldwijd proces ownership", aldus Cole. "CEO's geven deze verantwoordelijkheden aan degene die de verandering het beste kan leiden, en CFO's moeten concurreren met COO's, CIO's en CDAO's om deze verantwoordelijkheden te behouden."

Gartner-klanten kunnen meer informatie vinden in 'Predicts 2023: Organizing Roles for Autonomous Finance'. Daarnaast kunnen CFO's en financiële leiders deelnemen aan Gartner-onderzoek en aanvullende toegang krijgen door lid te worden van de Gartner Research Circle.

Terug naar nieuws overzicht