Microsoft: Iraanse aanvallers verantwoordelijk voor aanval op Charlie Hebdo

07-02-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Microsoft: Iraanse aanvallers verantwoordelijk voor aanval op Charlie Hebdo

Een groep cybercriminelen die gesteund wordt door de Iraanse overheid zit achter de diefstal van persoonlijke gegevens van 200.000 abonnees van Charlie Hebdo. Het zou gaan om de groepering Neptunium, ook bekend als Emennet Pasargad. De groep noemt zichzelf 'Holy Souls'.

Dit meldt het Digital Threat Analysis Center (DTAC) van Microsoft. Onder meer namen, telefoonnummers, adresgegevens en financiële informatie zijn gestolen. Clint Watss, algemeen directeur van DTAC, waarschuwt dat dit de veiligheid van abonnees zowel online als fysiek in gevaar kan brengen. De gestolen data is online te koop aan gebonden voor ongeveer 340.000 dollar.

Cartoonwedstrijd

"We denken dat deze aanval een reactie is van de Iraanse overheid op een cartoonwedstrijd die is opgezet door Charlie Hebdo", meldt Watts. Het gaat daarbij om een wedstrijd waarin deelnemers de draak steken met de Iraanse grootayatollah Ali Khamenei. De winnende cartoon zou begin januari worden gepubliceerd in Charlie Hebdo, acht jaar na de terroristische aanslag op het hoofdkantoor van het satirische tijdschrift in de Franse hoofdstad Parijs.

In een blogpost deelt Microsoft's DTAC meer informatie over de aanval.

Terug naar nieuws overzicht
Security