Top tien chipafnemers gaven vorig jaar minder uit aan chips

07-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Top tien chipafnemers gaven vorig jaar minder uit aan chips

De tien grootste wereldwijde OEM-fabrikanten verlaagden hun chipinvesteringen in 2022 met 7,6%. De doelgroep was goed voor 37,2% van de totale markt afgelopen jaar. Wereldwijde inflatie en recessie verzwakten de vraag naar pc's en smartphones sterk, wat van invloed is op de wereldwijde productie van OEM's.

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner. Het merendeel van de top 10 halfgeleiderklanten zijn grote pc- en smartphone-OEM's. "Als gevolg hiervan verhinderde een scherpe daling van de vraag vanuit consumenten naar pc's en smartphones dat de top OEM's de productie en verzendingen per eenheid konden verhogen", zegt Masatsune Yamaji, Senior Director Analyst bij Gartner.
 
“Het zero-COVID-beleid in China veroorzaakte ook ernstige materiaaltekorten en kortetermijnverstoringen in de toeleveringsketen van elektronica. Een aanhoudend tekort aan halfgeleiders in de automobiel-, netwerk- en industriële elektronicamarkten leidde tot hogere gemiddelde verkoopprijzen (ASP's) van chips en versnelde de omzetgroei van halfgeleiders in deze markten. Bijgevolg hebben deze factoren ertoe geleid dat de beste OEM's hun aandeel in de totale halfgeleideruitgaven in 2022 hebben verlaagd ten opzichte van 2021."

Top 10 bestaat uit dezelfde spelers

Alle bedrijven die in 2021 in de top 10 stonden zijn hierin ook in 2022 opgenomen. Apple en Samsung Electronics bekleden de twee topposities. Alleen Samsung Electronics en Sony verhoogden hun chipuitgaven afgelopen jaar (zie tabel 1).

gartner-top-10-oem-chips-02-2023-400breed.png

Apple blijft voor het vierde jaar op rij aan de top van de ranglijst van partijen die in halfgeleiders investeren. Het bedrijf verlaagde de uitgaven aan microprocessors met 11,7% door zijn verschuiven naar eigen in-house ontworpen processors. Tegelijkertijd verhoogde Apple zijn uitgaven aan niet-geheugenchips met 2,8%.

Samsung investeert meer in chips

Samsung Electronics verhoogde zijn investeringen in chips met 2,2% en behoudt de tweede positie op de markt. Het bedrijf wist meer marktaandeel te winnen op de smartphonemarkt dankzij zijn leiderschap op het gebied van opvouwbare telefoons. Ook profiteerde het bedrijf van het zero-COVID-beleid in China, dat gevolgen had voor zijn concurrenten en leidde tot een toename van zijn uitgaven aan halfgeleiders in 2022.

Sony laat in 2022 de snelste groei in chipuitgaven zien dankzij de aanhoudende wereldwijde interesse van consumenten in PlayStation 5-videogameconsoles. Het productievolume kon echter niet worden verhoogd om aan de vraag te voldoen, vanwege aanhoudende ernstige tekorten aan chips en verstoring van logistieke netwerken gedurende het hele jaar.

Geheugen is slechts presterende segment

Geheugen, goed voor ongeveer 25% van de halfgeleiderverkopen in 2022, was de slechtst presterende segment met een omzetdaling van 10%. Canalys schrijft dit toe aan sterk dalende prijzen in de tweede helft van 2022 te midden van een afgezwakte vraag. "De top 10 OEM's waren goed voor 49,2% van de geheugenuitgaven en zagen daardoor een aanzienlijke daling van de geheugenuitgaven", aldus Yamaji.
 
Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'Market Share Analysis: Top 10 Semiconductor Customers, Worldwide, 2022 (Preliminary)'.

Terug naar nieuws overzicht