Google belooft investeerders een alternatief op AI-chatbot ChatGPT

04-02-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Google belooft investeerders een alternatief op AI-chatbot ChatGPT

Google-moeder Alphabet moet teleurstellende kwartaalcijfers voorleggen. Topman Pichai probeert investeerders te sussen door een eigen alternatief aan te kondigen van de schrijfrobot ChatGPT.

Google-moeder Alphabet kondigt kwartaalcijfers aan die voor een bedrijf als Alphabet minder zijn. De groei van de omzet is sterk afgenomen, en ook de winst daalde met een derde. Die trend betekende eerder al dat Google 10.000 mensen aan de deur zette. Opvallend is echter dat topman Sundar Pichai nu ook vernieuwingen aankondigt in de zoekmachine, nog altijd de basis van Google's succes. Daar gaat meer kunstmatige intelligentie worden ingezet.

Investeerders geruststellen

De aankondiging lijkt vooral een manier om investeerders gerust te stellen, en te melden dat Google een antwoord heeft op ChatGPT. Die gehypte schrijfrobot en zoekmachine is ontwikkeld door OpenAI en overtuigde onder meer concurrent Microsoft om miljarden dollars in het bedrijf te investeren. Microsoft hoopt onder meer om via ChatGPT de eigen zoekmachine Bing te verbeteren.

De algoritmes van ChatGPT zouden hoe dan ook een gevaar kunnen betekenen voor Google's zoekmachine. De bot is namelijk een geavanceerd taalalgoritme, waardoor je hem bijvoorbeeld gewone vragen kunt stellen. En hoewel ondertussen is gebleken dat ChatGPT af en toe antwoorden uit de duim zuigt, blijft hij wel makkelijker in de omgang is dan de klassieke Google zoekmachine.

Code rood

En laat die zoekmachine nu nog altijd een van de kerntaken van Google zijn, een bijzonder populaire internetpagina waar het bedrijf een groot deel van zijn advertenties mee slijt. Er lopen dan ook al een tijdje geruchten dat Google sterk inzet op een eigen versie. Pichai zou volgens de New York Times onder meer 'code rood' hebben uitgeroepen en oprichters Sergey Brin en Larry Page hebben teruggevraagd om een antwoord te vinden op de technologie.

De eerste resultaten daarvan lijken er dus aan te komen. "In de komende weken en maanden gaan we onze taalmodellen beschikbaar maken, te beginnen met LaMDA, zodat mensen hen zelf kunnen uitproberen", aldus Sundar Pichai, CEO van Alphabet, bij de voorstelling van de kwartaalresultaten. Hij voegt er aan toe dat Google zich zal focussen op 'verantwoorde AI' en dus wil vermijden dat allerlei bias in de databank tot problemen kan leiden.

Apprentice Bard

Volgens CNBC heeft de techgigant ondertussen ook een eigen AI chatbot ontwikkeld, Apprentice Bard genaamd, die gelijkenissen vertoont met ChatGPT. De tool zou in de komende weken of maanden beschikbaar moeten worden voor een testpubliek. Daarnaast werkt Google volgens Pichai ook aan meer vraag-en-antwoord functies voor de zoekmachine zelf.

In samenwerking met Data News

Terug naar nieuws overzicht