Gerucht: Google test AI-gebaseerde chatproducten in reactie op OpenAI

02-02-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gerucht: Google test AI-gebaseerde chatproducten in reactie op OpenAI

Google-moederbedrijf Alphabet test een reeks nieuwe AI-gebaseerde chatproducten in reactie op de populariteit van ChatGPT. De producten maken gebruik van de Language Model for Dialogue Applications (LaMDA)-technologie van het Amerikaanse techbedrijf.

Dit melden bronnen aan diverse media, waaronder CNBC dat onder meer interne documenten inzag. Alphabet werkt naar verluid via zijn clouddivisie aan een project genaamd 'Atlas', wat volgens de bronnen een reactie is op ChatGPT. Google zou ook een chatbot genaamd 'Apprentice Bard' testen, die vragen van werknemers met gedetailleerde antwoorden kan beantwoorden. De chatbot lijkt hiermee veel op ChatGPT.

Apprentice Bard vervangt Meena, een eerdere slimme chatbot die intern werd gebruikt binnen Google maar later is geschrapt. De bronnen melden dat de kwaliteit van de antwoorden die de chatbot geeft de afgelopen weken merkbaar vooruit is gegaan.

Meer menselijke zoekresultaten

Ook test Google naar verluid een nieuw ontwerp voor de desktop-versie van de zoekmachine Google, die in vraag-antwoord-vorm gebruikt kan worden. CNBC bekeek verschillende varianten van dit ontwerp. Hierbij toont de zoekmachine direct onder de zoekbalk een grijze bubbel, waarin meer menselijke antwoorden staan dan gebruikelijke zoekresultaten. De pagina toont daaronder eventuele vervolgvragen op basis van de initiële vraag. Ook reguliere zoekresultaten zijn op het ontwerp aanwezig.

Al langer is duidelijk dat Google zich zorgen maakt over de opkomst en populariteit van ChatGPT, een AI-gebaseerde chatbot ontwikkeld door OpenAI. De startup krijgt steun van Microsoft; de Amerikaanse techgigant kondigde eerder al aan 10 miljard dollar te investeren in OpenAI. The New York Times meldde eerder al dat Google-topman Sundar Pichai ChatGPT als serieuze bedreiging ziet voor Google. Ook zouden werknemers op een recente bespreking hun zorgen hebben geuit over ChatGPT.

Terug naar nieuws overzicht