Smartphonemarkt krimpt sterk

27-01-2023 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Smartphonemarkt krimpt sterk

De smartphonemarkt is in het vierde kwartaal van 2022 flink gekrompen. IDC noteert een krimp van 18,3%. In totaal zijn 300,3 miljoen smartphones verscheept. Het gaat om de grootste krimp van de smartphonemarkt in een enkel kwartaal. Over heel 2022 komt de krimp uit op 11,3%.

Dit blijkt uit voorlopig gegevens van de International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker. 2022 eindigde met zendingen van 1,21 miljard eenheden, wat het laagste jaarlijkse aantal zendingen is sinds 2013. IDC wijt dit aan de aanzienlijk getemperde consumentenvraag, inflatie en economische onzekerheden. Deze moeilijke jaarwisseling brengt het verwachte herstel van 2,8% voor 2023 ernstig in gevaar met een groot neerwaarts risico voor de prognoses.

Zwakkere vraag en de hoge voorraden

"We hebben nog nooit gezien dat de zendingen in het vakantiekwartaal lager waren dan in het voorgaande kwartaal. De zwakkere vraag en de hoge voorraden zorgden er echter voor dat leveranciers drastisch bezuinigden op de zendingen", zegt Nabila Popal, onderzoeksdirecteur bij het Worldwide Tracker-team van IDC. "Sterke verkopen en promoties tijdens het kwartaal hielpen de bestaande voorraad uit te putten in plaats van de groei van de verzending te stimuleren. Leveranciers worden steeds voorzichtiger in hun verzendingen en planning, terwijl ze hun focus op winstgevendheid herschikken. Zelfs Apple, dat tot dusver schijnbaar immuun was, kreeg te maken met een tegenslag in zijn aanbod keten met onvoorziene lockdowns in de belangrijkste fabrieken in China. Wat dit vakantiekwartaal ons vertelt, is dat de stijgende inflatie en groeiende macro-economische zorgen de consumentenuitgaven nog meer dan verwacht blijven belemmeren en elk mogelijk herstel tot het einde van 2023 uitstellen."

"We blijven zien dat de vraag van de consument afneemt naarmate de verversingsfrequenties in de meeste grote markten de afgelopen 40 maanden zijn gestegen", zegt Anthony Scarsella, onderzoeksdirecteur bij IDC's Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker. "Met een daling van meer dan 11% in 2022 voor het jaar wordt 2023 een jaar van voorzichtigheid, aangezien leveranciers hun apparatenportfolio zullen heroverwegen terwijl kanalen twee keer zullen nadenken voordat ze overtollige voorraad op zich nemen. Positief is echter dat consumenten mogelijk vind nog meer genereuze inruilaanbiedingen en promoties die tot ver in 2023 doorgaan, aangezien de markt nieuwe methoden zal bedenken om upgrades te stimuleren en meer apparaten te verkopen, met name high-end modellen.

idc-smartphonemarkt-4q2022.png

idc-smartphonemarkt-4q2022-2.png

Terug naar nieuws overzicht