Google vergroot zijn marktaandeel in public cloud markt

27-01-2023 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Google vergroot zijn marktaandeel in public cloud markt

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de uitgaven van ondernemingen aan cloudinfrastructuurdiensten in het derde kwartaal meer dan 57 miljard dollar bedroegen. Dit was ruim 11 miljard dollar meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar, ondanks twee felle tegenwind: de historisch sterke Amerikaanse dollar en een ernstig beperkte Chinese markt. Die incrementele uitgaven vertegenwoordigen een jaarlijkse groei van 24%. Als de wisselkoersen het afgelopen jaar constant waren gebleven, zou de groei meer dan 30% bedragen.

Terwijl de markt een sterk groeitraject voortzet, verhoogde Google zijn marktaandeel in het derde kwartaal in vergelijking met het voorgaande kwartaal, terwijl de marktaandelen van Amazon en Microsoft relatief ongewijzigd bleven.

Vergeleken met een jaar geleden hebben alle drie hun marktaandeel met minstens een procentpunt vergroot. Amazon, Microsoft en Google hadden in het kwartaal samen een aandeel van 66% op de wereldwijde markt, gestegen van 61% een jaar geleden. In totaal hebben alle andere cloudproviders hun inkomsten sinds eind 2017 verdrievoudigd, hoewel hun gezamenlijke marktaandeel is gedaald van 50% naar 34% omdat hun groeipercentages ver onder die van de marktleiders blijven.

Nu de meeste grote cloudproviders hun inkomstengegevens voor het derde kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de kwartaalinkomsten uit cloudinfrastructuurservices (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloudservices) $ 57,5 miljard bedroegen, met een omzet van $ 217 miljard na twaalf maanden. Publieke IaaS- en PaaS-diensten zijn goed voor het grootste deel van de markt en die groeiden met 26% in het derde kwartaal. De dominantie van de grote cloudaanbieders is nog meer uitgesproken in de public cloud, waar de top drie 72% van de markt in handen heeft. Geografisch gezien blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

“Het is een sterk bewijs van de voordelen van cloud computing dat ondanks twee grote obstakels voor groei de wereldwijde markt nog steeds met 24% is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Als de wisselkoersen stabiel waren gebleven en de Chinese markt op een meer normaal pad was gebleven, dan zou het groeipercentage ver in de jaren dertig zijn geweest”, zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “De drie toonaangevende cloudproviders rapporteren hun financiële gegevens allemaal in Amerikaanse dollars, dus hun groeipercentages worden allemaal neergeslagen door de historische kracht van hun eigen valuta. Desondanks hebben ze het afgelopen jaar alle drie hun aandeel in een snelgroeiende markt vergroot, wat een sterk bewijs is van hun strategieën en prestaties. Buiten deze drie, alle andere cloudproviders hebben in totaal ongeveer drie procentpunt marktaandeel per jaar verloren, maar zien nog steeds een sterke dubbelcijferige omzetgroei. De sleutel voor deze bedrijven is om zich te concentreren op specifieke delen van de markt waar ze beter kunnen presteren dan de grote drie.”

CIS_Q322.jpg

Terug naar nieuws overzicht
Cloud