Quantum computing specialist PASQAL haalt honderd miljoen euro op

Quantum computing specialist PASQAL haalt honderd miljoen euro op

Quantum computing specialist PASQAL haalt honderd miljoen euro op

25-01-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Quantum computing specialist PASQAL haalt honderd miljoen euro op

PASQAL, een Franse speler op het gebied van kwantumcomputing met neutrale atomen, heeft aangekondigd dat het een Series B-kapitaalverhoging van 100 miljoen euro heeft binnengehaald onder leiding van nieuwe investeerder Temasek, een wereldwijde investeringsmaatschappij met hoofdkantoor in Singapore. Andere nieuwe investeerders zijn het European Innovation Council (EIC) Fund, Wa'ed Ventures en Bpifrance, via zijn Large Venture Fund. Doorlopende investeerders zijn onder meer Quantonation, het Defense Innovation Fund, Daphni en Eni Next.

"We zijn er trots op te investeren in een startup die we al jaren volgen en die werkt aan een zeer krachtige technologie die een aantal van 's werelds meest dringende computeruitdagingen in verschillende sectoren zal oplossen", aldus Nicklas Bergman, EIC Fund-adviseur. “PASQAL's innovatie op het gebied van kwantumcomputing heeft hen tot marktleider in Europa en wereldwijd gemaakt. We zijn verheugd om deel uit te maken van hun ongelooflijke groei en bij te dragen aan hun blijvende impact.”

De technologie van PASQAL is gebaseerd op het Nobelprijswinnende onderzoek van medeoprichter van het bedrijf, Alain Aspect. PASQAL zal de financiering gebruiken om zijn neutrale atomen quantum computing-platform verder te ontwikkelen, dat tegen 2024 grote commerciële voordelen zal opleveren ten opzichte van klassieke computers.

"De ingenieurs van PASQAL hebben fundamenteel onderzoek van wereldklasse getransformeerd in een systeem dat gebruiksvriendelijk is en naar verwachting enorme voordelen zal opleveren voor de wereld", aldus professor Aspect. "Ik ben ongelooflijk trots op hun prestaties en onder de indruk van de erkenning van de investeringsgemeenschap."

Met de nieuwe financiering is PASQAL van plan de onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen van het bedrijf te versnellen om op korte termijn een 1.000-qubit kwantumcomputer te bouwen en op lange termijn fouttolerante architecturen. Het bedrijf is ook van plan om de productie van zijn kwantumsystemen voor on-premise installaties te verhogen en de ontwikkeling van eigen algoritmen voor klanten uit te breiden in belangrijke branches, waaronder energie, chemie, auto's, mobiliteit, gezondheidszorg, bedrijfstechnologie, financiën en overheid.

PASQAL zal de financiering ook gebruiken om zijn wereldwijde voetafdruk uit te breiden. Het bedrijf is van plan dit jaar kantoren te openen in het Midden-Oosten en Azië, naast de uitbreiding van de bestaande activiteiten in Europa en Noord-Amerika. PASQAL is van plan het huidige team van 100 medewerkers dit jaar te verdubbelen.

"We zijn op de goede weg om een kwantumcomputer te leveren die commerciële voordelen voor onze klanten kan opleveren, en deze laatste investeringsronde zal ons helpen dit doel tegen 2024 te bereiken", aldus Georges-Olivier Reymond, CEO en oprichter van PASQAL. "Deze financieringsronde bevestigt dat neutrale atoomtechnologie een vooraanstaand platform is voor het leveren van real-world kwantumtoepassingen, en we zijn er trots op dat het potentieel ervan wordt erkend door topinvesteerders."

PASQAL is momenteel betrokken bij veel Global Fortune 500-bedrijven. Het bedrijf heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd met Crédit Agricole CIB, 's werelds grootste coöperatieve financiële instelling, waaruit bleek dat de technologie van PASQAL complexe financiële optimalisatieproblemen net zo nauwkeurig kon oplossen als klassieke computers. BASF, 's werelds grootste chemiebedrijf, onderzoekt hoe de technologie van PASQAL kan worden gebruikt om weerpatronen te voorspellen, terwijl BMW de algoritmen van PASQAL gebruikt om complexe simulaties te vereenvoudigen die kunnen worden gebruikt voor crashtests en de ontwikkeling van lichtere onderdelen en materialen. Andere klanten van PASQAL zijn Siemens , Airbus , LG Electronics , Johnson & Johnson enThales , onder vele anderen.

In 2022 kondigde PASQAL aan dat het bedrijf samenwerkt met 's werelds toonaangevende energiespelers, waaronder een MoU met Aramco en een samenwerking voor snelle industriële toepassingen met Eni. Daarnaast heeft PASQAL onlangs de krachten gebundeld met EDF, Exaion Inc. en de Quantum Innovation Zone om QuaTERA (Quantum Technologies Energy Result Accelerator) te vormen, het eerste open kenniscentrum dat duurzame energieoplossingen ontwikkelt met behulp van HPC en quantum computing.

"We zijn erg trots op deze nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van PASQAL die het bedrijf tot wereldleider zal maken", zegt Christophe Jurczak, Managing Partner bij Quantonation. “Quantonation ondersteunt het bedrijf sinds de spin-off van Institut d'Optique. Het is de eerste scale-up binnen het portfolio van Quantonation en het illustreert echt de uitmuntendheid van Frans onderzoek en het concurrentievermogen van het Franse kwantumecosysteem.”

Quantum computing heeft tot doel de beperkingen van klassieke computers te overwinnen en een ongekende verwerkingskracht te bieden om zeer waardevolle computerproblemen op te lossen die voorheen niet konden worden aangepakt. Volgens BCG-onderzoek zal quantumcomputing nieuwe waarde ontsluiten in veel industrieën, waardoor tegen 2040 tot $ 850 miljard aan jaarlijkse waarde wordt gecreëerd.

Orrick diende als juridisch adviseur en Perella Weinberg Partners (PWP) diende als financieel adviseur van PASQAL.

Terug naar nieuws overzicht