Amphia zet virtual reality in bij brandoefeningen

24-01-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Amphia zet virtual reality in bij brandoefeningen

Amphia, dat drie ziekenhuizen in Brabant heeft, vindt veilige patiëntenzorg en een veilige werkomgeving heel belangrijk. Daarom oefenen alle medewerkers periodiek met het bestrijden van een brand en het ontruimen van een afdeling. Vanaf heden doet Amphia dat op een innovatieve manier met virtual reality (VR).

Amphia is een groot ziekenhuis. Als er iets gebeurt moeten hulpverleners soms een eindje lopen voor ze op de juiste plek zijn. Daarom leiden we alle medewerkers op zodat ze een brand kunnen bestrijden en een afdeling kunnen ontruimen. Dan is er altijd hulp dichtbij. VR biedt interessante mogelijkheden om zeer realistisch te trai­nen. Je kunt situaties nabootsen die je in het echt niet kunt ervaren. Daarnaast heeft de coronapandemie ons laten zien dat digitaal werken en opleiden veel voordelen kan bieden.

In samenwerking met Enversed en BHVR heeft Amphia een module gemaakt gericht op het bestrijden van een brand. We zijn in Amphia natuurlijk ook gericht op het in veiligheid brengen van mensen: patiënten, bezoekers en medewerkers. Het virtueel ontruimen van een afdeling is speciaal voor Amphia ontwikkeld. Wij zijn het eerste ziekenhuis waar dit kan. Om het zo realistisch mogelijk te maken zijn afdelingen van het ziekenhuis virtueel nagebouwd.

Inmiddels heeft Amphia vier afdelingen ingericht in ons virtuele ziekenhuis: een verpleegafdeling, een operatiekamer, de intensive care en een polikliniek. Op dit moment hebben we een virtueel ziekenhuis waarin zes medewerkers tegelijkertijd trainen om een beginnende brand te bestrijden en een afdeling te ontruimen. De komende jaren gaat Amphia deze techniek ontwikkelen en kennismaken met deze nieuwe manier van scholing geven.

 

Terug naar nieuws overzicht