Vooruitblik op 2023: Security, sluimerstand & supersnel internet

Wouter Stammeijer, Chief Strategy & Development Officer bij KPN

18-01-2023 | door: Blog
Deel dit artikel:

Vooruitblik op 2023: Security, sluimerstand & supersnel internet

We sloten 2022 af met recordhoeveelheden dataverkeer over ons glasvezel en 5G-netwerk. En 2023 is al weer onderweg. Wat staat er dit jaar op de agenda en welke trends signaleren we voor zowel consumenten als ondernemers? Wouter Stammeijer, Chief Strategy & Development Officer bij KPN zet 9 belangrijke ontwikkelingen op een rij.

1. Security opnieuw op #1
Ook voor 2023 zetten we security weer met stip op 1. Simpelweg omdat alles valt of staat met een veilig internet en bescherming van je data- en persoonsgegevens. We zien ook het security bewustzijn onder ondernemers steeds meer toenemen. Meer dan de helft van onze zakelijke klanten heeft extra veilig internet geactiveerd, waarmee ze nog beter beschermd zijn tegen dreigingen van buitenaf. Want die dreiging van cybercriminaliteit blijft onverminderd hoog. Ook in het afgelopen jaar werden weer talloze Nederlandse organisaties slachtoffer. Een goede stap zette het Nederlandse kabinet met de presentatie van de Nederlandse cybersecuritystrategie 2022-2028 die de digitale veiligheid van burgers en bedrijven moet waarborgen. De specialisten van KPN Security zetten voor 2023 de belangrijkste security trends op een rij.

2. Glasvezel met 1 Gbps up- én down verovert Nederland
We werken steeds meer vanuit huis, streamen tegelijkertijd volop video’s terwijl de kinderen gamen. Dit alles vraagt veel snelheid, up en down tegelijk en de beste infrastructuur. Goed nieuws; het gaat hard met de ‘verglazing’ van Nederland. In 2023 zullen de verschillende glasvezelpartijen elkaar vaker tegenkomen en zal zo’n tweederde van Nederland kunnen beschikken over supersnel internet via de beste vaste netwerktechnologie. Glasvezel is beter, sneller, stabieler en duurzamer. En mede door de verbeterde voorwaarden voor toegang tot het open netwerk van KPN worden hoge snelheden op glasvezel steeds populairder. In de toekomst kan het zelfs nog veel sneller, wat dacht je van 20 Gigabit per seconde? Al die snelle glasvezelverbindingen geven de digitalisering van Nederland een boost. Zo maken Nederlandse bedrijven steeds meer gebruik van digitale technologieën. En omdat ons internet van uitstekend niveau is zijn we weer terug in de Europese top drie van meest kwalitatieve digitale economieën. Het belang van snel internet wordt ook omarmd door het kabinet met de ambitie dat iedereen in Nederland voor 2030 is aangesloten op snel breedbandinternet van 1 Gigabit per seconde.

3. Eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
De kracht van glasvezel thuis en supersnel 5G onderweg geeft samen altijd de beste snelheid. Waar je ook bent, met welke toepassing dan ook. We gaan in 2023 in ieder geval weer een stap dichterbij glasvezelsnelheden op ons mobieltje komen. Het mobiele netwerk van KPN is nu al het snelste 5G-netwerk van Nederland. Toch laat een nog sneller 5G, waarvoor de 3,5GHz-frequentieband belangrijk is, al jaren op zich wachten. Na de zomer van 2023 moet het echt gaan gebeuren, de veiling van het snelste 5G-spectrum tot nu toe. De beschikbaarheid van deze frequentieband zorgt voor nog meer capaciteit en hogere snelheden in de Nederlandse 5G-netwerken. En die hebben we ook echt nodig, want het dataverbruik blijft fors groeien. De belofte van 5G wordt steeds meer waargemaakt, zo vormt 5G ook de basis voor de verdere opmars van mobile- en cloudgaming. Ook daar gaan we in 2023 meer van horen.

4. Datagedreven samenwerking breekt door
Datagedreven samenwerking gaat volgens KPN in 2023 verder doorbreken. Het gebeurt al op kleine schaal; het veilig en betrouwbaar uitwisselen van data biedt namelijk veel kansen. In de KPN Health Exchange worden bijvoorbeeld zorggegevens uit heel veel afzonderlijke systemen van verschillende zorgorganisaties veilig gedeeld tussen zorginstellingen en patiënten voor een betere patiënt- en zorgervaring tegen lagere kosten. Een telecompartij zoals KPN staat bij uitstek aan de basis om deze data veilig en betrouwbaar uit te kunnen wisselen via telecomnetwerken. Zo nam KPN Health begin 2023 integratiespecialist Itzos over, en zet het daarmee de volgende stap in het verder ontsluiten en verbinden van data uit zorginformatiesystemen. In 2023 gaan we data-uitwisseling ook op andere vlakken en in andere sectoren zien. Zoals bijvoorbeeld de energiesector. Een energieleverancier kan zo real-time inzicht krijgen in het energieverbruik en de energielevering van zonnepanelen en een accurate voorspelling doen richting de netbeheerders. Waardoor meer alternatieve energiebronnen op het energienet kunnen worden aangesloten zonder dat het net overbelast raakt.

5. Adoptie van cloud services blijft groeien
De adoptie van cloudservices gaat razendsnel. Het stelt ondernemingen in staat snel en schaalbaar te reageren op ontwikkelingen in de markt én binnen het eigen bedrijf. Het massale thuiswerken tijdens de lockdowns en het succes van hybride werken dat is uitgegroeid tot de nieuwe norm, hebben dit verder versterkt. En de zorgen die er aanvankelijk nog waren ten aanzien van privacy en security hebben plaatsgemaakt voor veilige managed cloud dienstverlening die bedrijven juist weerbaarder maakt. Ook de vraag naar een soevereine cloud zien we toenemen. Steeds meer organisaties willen immers volledige zeggenschap en controle over data en eigen applicaties hebben. En zelf kunnen bepalen waar (in welk land of werelddeel) hun informatie wordt opgeslagen en wie er bij de data kan. Mede ingegeven door de geopolitieke spanningen, die we in 2022 verder zagen toenemen, en aangescherpte wetgeving verwachten we dat de vraag naar eigen Nederlandse data-infrastructuur en de garantie dat alle data binnen Nederland blijft toe zal nemen.

6. Stijgende energiekosten: vaker in ‘sluimerstand’
In tijden van hoge inflatie en fors stijgende energieprijzen is besparen op energie belangrijker dan ooit. Niet alleen thuis, voor consumenten, maar ook grote apparatuur van telecomoperators zelf. Zo kent het mobiele netwerk van KPN een dynamische energiebesparende modus. Wanneer ’s nachts weinig mensen gebruik maken van het mobiele netwerk gaan sommige frequenties van onze antennemasten in een sluimerstand. Op die manier besparen we de nodige energie, want telecombedrijven zijn grootverbruikers. Wanneer de vraag naar data toeneemt, schakelt het netwerk automatisch weer terug. Ook consumenten kunnen thuis zo extra besparen. Zo gaat de huidige TV-ontvanger van KPN al heel zuinig om met energie, en kent deze ook een eco-stand die steeds vaker wordt geactiveerd. Ook kijkt KPN naar andere mogelijkheden om energie te besparen en duurzame energie op te wekken.

7. Anders TV-kijken in de versnelling
We consumeren via de smartphone en tablet steeds meer TV, video en streaming, waar en wanneer we maar willen. Dankzij het beste mobiele netwerk van Nederland is dat overal mogelijk. Ook combineren steeds meer Nederlandse consumenten verschillende streamingdiensten met hun internet en TV-abonnement. Zo zijn we afgelopen jaar volop streamingdiensten naast elkaar gaan stapelen. Op het netwerk van KPN zagen we dat ook terug met steeds meer streaming verkeer, en met name live-streaming van sportevenementen zorgde voor dagrecords. Al die streamingdiensten concurreren om de ogen van de kijker. Het gaat om de kracht van de combinatie van lineaire TV en streaming. Kortom; wordt het een avondje NPO, RTL, SBS of toch Netflix, Disney+, Videoland, Amazon Prime, Viaplay, ESPN of HBO Max? Tv-kijkers zullen komend jaar, mede ingegeven door de hoge inflatie, kritischer naar hun tv-aanbod kijken. KPN voorziet daarom dat deze markt in 2023 verder zal veranderen en speelt daar met zijn entertainmentaanbod ook verder op in.

8. Internet of Things blijft exponentieel groeien
We verbinden steeds meer apparaten met het internet. In 2023 voorzien we dat het nog harder gaat groeien, mede omdat de e-sim steeds bredere ondersteuning heeft en het koppelen van apparaten aan het best geteste mobiele netwerk van Nederland een fluitje van een cent is geworden. Ook in de zakelijke markt zien we IoT hard groeien. Met de juiste toepassingen kunnen organisaties bedrijfsprocessen optimaliseren, de klantervaring verbeteren, duurzamer opereren en nieuwe business modellen ontwikkelen. Afgelopen jaar introduceerde KPN een nieuwe dienst waarmee commerciële drone vluchten weer een stapje dichterbij kwamen. En daar gaan we in 2023 meer van horen, maar ook andere nieuwe features zoals een nog accuratere locatiebepaling. Maar ook door ontwikkelingen in de robotica en de energiemarkt, waarbij IoT- en datatoepassingen de uitdagingen op het gebied van personeelstekorten en de energietransitie kunnen helpen oplossen.

9. Digitalisering zet door, ook in de zorg
Digitalisering zet door in 2023 en zorgt voor Nederlandse ondernemers voor steeds efficiëntere processen en beter geïnformeerde besluitvorming. Telecomnetwerken en services zijn een belangrijke aanjager van verdere digitalisering. AI en machine learning worden steeds meer gemeengoed. Ze vereisen de beste connectiviteit, zoals glasvezel en 5G, om de kansen die digitalisering biedt ook te benutten. Als er één sector is die de afgelopen jaren heeft laten zien wat hiermee te winnen is, is het de zorg wel. Bijvoorbeeld op het vlak van duurzaamheid en patiëntvriendelijkheid. Zo kunnen instellingen dankzij digitalisering de zorg dichterbij cliënten en patiënten brengen. Zelfs bij je thuis. En dat is niet alleen prettiger voor hen, maar ook goed voor het milieu. Nu corona weer naar de achtergrond lijkt, verwachten we dat zorginstellingen verder zullen gaan met digitalisering. Consulten en routinecontroles kunnen vaak net zo goed digitaal. Dat is voor patiënten, en mantelzorgers, voor wie de ritten van en naar de instelling een hele belasting kunnen zijn, een prettige ontwikkeling. Het helpt ook om de zorg efficiënter te maken.

Kortom; in 2023 zien we weer volop investeringen en ontwikkelingen. We zetten als KPN ook in het nieuwe jaar weer alles op alles om Nederland te verbinden met een duurzame toekomst.

Door: Wouter Stammeijer, Chief Strategy & Development Officer bij KPN

Terug naar nieuws overzicht