Rusland ziet ICT-markt krimpen na aanval op Oekraïne

17-01-2023 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Rusland ziet ICT-markt krimpen na aanval op Oekraïne

Met de aanval op Oekraïne heeft Rusland zich internationaal buitenspel gezet - met ernstige gevolgen voor de binnenlandse digitale industrie en IT-investeringen. Vorig jaar daalden de verkopen van IT- en telecommunicatiebedrijven in Rusland volgens IDC met een kwart (25,1 procent), in 2023 wordt op dit lage niveau een verdere daling van 5,6 procent verwacht. Was de omzet in 2021 nog 43,35 miljard euro, in 2022 was dat nog maar 32,46 miljard euro en voor 2023 wordt 30,64 miljard euro verwacht.

"Heel Rusland is nu slechts zo groot als Baden-Württemberg op de ICT-markt", zegt Dr. Bernhard Rohleder van de Duitse IT-branche organisatie Bitkom over de nieuwe cijfers. In voorgaande jaren was de Russische ICT-markt regelmatig sterk gegroeid, in 2021 zelfs met bijna 15 procent.

“Met de aanvalsoorlog tegen Oekraïne bracht Rusland zijn IT- en telecommunicatie-industrie in een neerwaartse spiraal. Grondstoffen waren de basis en sterke IT was de toekomstige hoop van de Russische economie. Rusland heeft zichzelf ook tot een paria in de digitale wereld gemaakt en afgesneden van wereldwijde innovaties. De trend naar digitale dwerggroei van Rusland zal zich voortzetten. Hackers alleen zijn nog steeds booming in Rusland", zegt Bitkom CEO Dr. Bernhard Rohleder. "Met de uittocht van tienduizenden IT-experts zal Rusland binnen afzienbare tijd niet meer digitaal kunnen verbinden."

Volgens de huidige Bitkom-prognose zal de ICT-wereldmarkt naar verwachting met 4,8 procent groeien tot 4,33 biljoen euro in 2023. Het aandeel van Rusland op de ICT-wereldmarkt zakt dit jaar naar slechts 0,8 procent, tegen 1,1 procent in 2021. Ter vergelijking: de VS komt op 35,7 procent, de EU zonder Duitsland op 11,8 procent en Duitsland op 4,2 procent. Bitkom heeft hier gedetailleerde cijfers en gegevens over de Duitse ITC-markt en werkgelegenheidstrends gepubliceerd.

Voor de invasie werd de ICT-markt in Rusland als een groeimarkt beschouwd. In 2021 groeide de markt zelfs met bijna 15 procent.

Terug naar nieuws overzicht