ASML concurrent DJEL krijgt van Chinese investeerders extra kapitaal

13-12-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

ASML concurrent DJEL krijgt van Chinese investeerders extra kapitaal

De Chinese chipmmachine fabrikant Dongfang Jingyuan Electron Limited (DJEL) heeft ongeveer 139,6 miljoen dollar aan private equity-financiering opgehaald. DJEL is een alternatief voor ASML waarmee China grip wil krijgen op eigen chip productie, omdat EU en de VS exportbeperkingen hebben toegepast bij chipmachines zoals van ASML. DJEL is opgericht in 2014 en is gevestigd in Beijing, China.

Het kapitaal wordt gebruikt voor R&D van nieuwe producten en de bouw van productiefaciliteiten. 

DJEL krijgt steun van Xingcheng Capital, E-town International Investment & Development, Xin Ding Capital, Green Pine Capital Partners, CGII Private Fund, Silk Road Huachuang, Red Horse Capital, An Xin Capital, CoStone Capital, Five Bulls Fund, China Capital Management, Haier Capital, CCB International, Nuo Capital en anderen. 

DJEL biedt opbrengstbeheeroplossingen, OPC-software (Optical Proximity Correction), e-beam-inspectieapparatuur en 8- en 12-inch scanning-elektronenmicroscopen (CD-SEM) met kritische dimensies. 

ASML

Nederland en Japan stellen in navolging van de Verenigde Staten (VS) exportbeperkingen op het gebied van chipproductie in tegen China. De landen volgen hiermee de Amerikaanse lijn, die eerder al dergelijke beperkingen introduceerden. De maatregelen raken naar verwachting onder meer het Nederlandse ASML. Dit meldt Bloomberg op basis van bronnen. Zowel Nederland als Japan zouden inmiddels overeenstemming hebben bereikt met de VS over de kwestie. Het akkoord is nog niet aangekondigd; een aankondiging wordt in de komende weken verwacht.Geavanceerde chipsDe exportbeperkingen zijn specifiek van toepassing op apparatuur voor de productie van geavanceerde chips. Het gaat daarbij onder meer om machines zoals ASML die levert. Het is onduidelijk of Nederland en Japan alle exportbeperkingen van de Amerikanen overnemen. De VS hanteren sinds oktober strengere exportregels voor chipmachines naar China. Het wil hiermee voorkomen dat China chips kan inzetten voor militaire doeleinden.

 

Terug naar nieuws overzicht