Zwitserland: Streaming, gaming en elektrische wagens inperken bij stroomtekort

05-12-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Zwitserland: Streaming, gaming en elektrische wagens inperken bij stroomtekort

Zwitserland heeft een plan klaar waarbij het in vier stappen het energieverbruik kan terugdringen als dat nodig is. In extreme gevallen wil dat zeggen dat mensen hun elektrische wagen, spelconsole of streamingdienst niet of minder mogen gebruiken.

De ontwerpverordening, die kon worden ingekeken door T-Online, telt vier niveau's. In de eerste twee gaat het onder meer om een verbod op bubbelbaden, sauna's, drogers en wordt de verwarming op openbare plaatsen uitgezet. Maar vanaf escalatieniveau 2 moeten streamingdiensten hun aanbod ook beperken tot SD-kwaliteit, wat minder data verbruikt dan HD.

Maar vanaf niveau 3 wordt ook het gebruik van elektrische wagens beperkt tot het absoluut noodzakelijke. Daaronder valt naar de winkel gaan, een doktersbezoek, maar ook het bijwonen van religieuze evenementen. Ook wordt er nagedacht over een snelheidslimiet om het stroomverbruik van EV's te beperken.

Geen games en cryptomunten

In diezelfde categorie wordt ook het gebruik van DVD, Blu Ray, spelconsoles, videostreaming voor amusementsdoeleinden, en het mijnen van cryptomunten beperkt. Die lijst is voor alle duidelijkheid niet beperkt tot technologie. Ook amateursport, de verlichting van sportvelden, het gebruik van wasstraten voor auto's en andere zaken worden dan beperkt.

In theorie heeft Zwitserland voldoende stroom voor haar eigen bevolking. Zestig procent van de energie in het land komt uit waterkracht, tien procent uit zonne-energie en twintig procent uit kernenergie. Maar het netwerk is wel verbonden met dat van de buurlanden, waardoor een energietekort in pakweg Frankrijk ook impact kan hebben op het Zwitserse net.

In samenwerking met Data News

Terug naar nieuws overzicht