AWS wil in 2030 waterverbruik van datacenters terugleveren

29-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

AWS wil in 2030 waterverbruik van datacenters terugleveren

Amazon Web Services (AWS) belooft in 2030 het water dat zijn datacenters verbruiken ook weer aan te vullen. Onder meer door het zuiveren van data en terugleveren hiervan.

Het waterverbruik van datacenters is langer een discussiepunt. Zo is eerder dit jaar een motie aangenomen voor een verbod op het gebruik van drinkwater door hyperscale datacenters. Aanleiding hiervoor was berichtgeving over het datacenter van Microsoft in Wieringermeer, dat in 2022 84 miljoen liter drinkwater gebruikte voor koeling. In de vergunningsaanvraag sprak het bedrijf echter over een verwacht drinkwatergebruik van 12 tot 20 miljoen liter.

Het waterverbruik van de datacenters van AWS is niet bekend; het bedrijf deelt hierover geen cijfers. Het bedrijf beschikt wereldwijd over een groot aantal datacenters. In twintig faciliteiten maakt het naar eigen zeggen gebruik van gezuiverd afvalwater. Dit uitbreiden naar meer datacenters is volgens de Amerikaanse cloudgigant lastig, aangezien veel nutsbedrijven hierop niet zijn ingesteld.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters