Foxconn belooft boze medewerkers een bonus na protesten

28-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Foxconn belooft boze medewerkers een bonus na protesten

Medewerkers van Foxconn in het Chinese Zhengzhou krijgen van hun werkgever bonussen van omgerekend zo'n 1.740 euro. Foxconn wil hiermee naar verluid zeker stellen dat zijn fabriek blijft doordraaien, ondanks protesten die zijn uitgebroken.

Het is onrustig bij de fabriek in Zhengzhou. Werknemers van de fabriek braken afgelopen week uit slaapzalen in protest tegen de strenge maatregelen in de strijd tegen het COVID-19 virus en onrust over het stijgende aantal besmettingen met het virus. Ook is er onvrede over loonbetalingen; een eerder beloofde bonus van omgerekend ruim 400 euro werd verlaagd tot 40 euro. Dit leidde tot confrontaties tussen boze werknemers en bewakers van het complex.

Technische fout

Foxconn bood medewerkers eerder al zijn excuses aan en sprak van een 'technische fout' bij het uitbetalen van lonen. Het bedrijf belooft de problemen aan te pakken. Ook bood Foxconn al een vertrekpremie aan van omgerekend zo'n 1.300 euro voor werknemers die bij Foxconn willen vertrekken.

Nu komt hier dus een nieuwe bonus van omgerekend zo'n 1.740 euro bij. Met de bonus wil Foxconn naar verluid zeker stellen dat zijn fabrieken blijven doordraaien. De fabriek van Zhengzhou is de grootste fabriek voor iPhones ter wereld. Het merendeel van de nieuwe iPhone 14 Pro en Pro Max-modellen van Apple worden in de fabriek geproduceerd.

Ruim twintigduizend medewerkers vertrokken

De fabriek in Zhengzhou telden voor de protesten ruim 200.000 werknemers. Ruim twintigduizend medewerkers zouden door de protesten echter al zijn vertrokken bij de fabriek.

Terug naar nieuws overzicht