Foxconn biedt verontschuldigingen aan voor fout bij uitbetalen lonen

24-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Foxconn biedt verontschuldigingen aan voor fout bij uitbetalen lonen

Het Taiwanese Foxconn biedt zijn verontschuldigingen aan voor een 'technische fout' bij het uitbetalen van lonen. Onvrede over salarissen was een van de aanleidingen voor de protesten die deze week uitbraken bij een Foxconn-fabriek in het Chinese Zhenghzhou.

Boze medewerkers demonstreerde woensdag bij de fabriek van Foxconn, dat de grootste iPhone-fabriek ter wereld is. Getuigen meldden dat de protesten ontstonden uit onvrede over onbetaalde lonen in combinatie met angst voor de verspreiding van COVID-19. Zo meldde een anonieme werknemers van Foxconn aan het Franse persbureau AFP dat een premie van 3.000 yuan (omgerekend 400 euro) die medewerkers in het vooruitzicht is gesteld is verlaagd naar 30 yuan (omgerekend 4 euro).

Omstandigheden in de fabriek

Ook uitte de medewerker kritiek om de omstandigheden in de fabriek. Zo sloot Foxconn de deuren van de fabriek tijdelijk naar aanleiding van stijgen COVID-19 besmettingen, maar moesten werknemers op de werkvloer blijven. Zij zijn dus effectief afgesloten van de buitenwereld.

Foxconn meldt nu aan Bloomberg dat er een 'technische fout' is opgetreden bij het uitbetalen van lonen. Het bedrijf belooft deze fout te herstellen. Ook meldt Foxconn dat werknemers die het bedrijf willen verlaten een premie van 10.000 yuan (omgerekend ruim 1.300 euro) krijgen. Dat komt neer op meer dan een maandloon voor medewerkers van de Foxconn-fabriek in Zhenghzhou.

Terug naar nieuws overzicht