Hoe kun je uitdagingen rondom cloudadoptie overwinnen?

23-11-2022
Deel dit artikel:

Hoe kun je uitdagingen rondom cloudadoptie overwinnen?

Organisaties kunnen meerdere redenen hebben om naar te cloud te migreren. Maar als ze die redenen niet heel specifiek hebben benoemd - of als ze starten met onrealistische verwachtingen - dan kunnen ze bij die goede intenties om te moderniseren aanlopen tegen een scala aan obstakels. En dat leidt doorgaans tot stilstand. Peter Beukema, Team Lead Solution Sales Cloud Services bij SoftwareONE, gaat hier dieper op in.

SoftwareONE heeft al veel organisaties geholpen met het doorbreken van de barrières rondom cloudadoptie waardoor de digitale transformatie kon worden voortgezet. In dit blog delen we onze belangrijkste ervaringen. Welke uitdagingen kwamen we tegen én hoe hebben we die overwonnen?

Begrijp waarom je de overstap naar de cloud wilt maken

Een van de eerste hindernissen die je waarschijnlijk tegenkomt, is de vraag wat je met cloudadoptie wilt bereiken? Want meestal verschillen de meningen van de directie en de IT-afdeling daar nogal over: de directie is doorgaans van mening dat het bedrijf mee moet bewegen met cloud trends. IT focust zich daarentegen meer op de uitdagingen en de complexiteit rondom de cloudmigratie. Het is belangrijk dat iedereen begrijpt dat de cloud voor fundamentele veranderingen zorgt als het gaat om het opslaan en verwerken van data. En dat dit gevolgen heeft voor onder meer data privacy, cybersecurity en governance. De cloud biedt bovendien toegang tot nieuwe features, functionaliteiten en mogelijkheden. Ook dat moet iedereen in de organisatie ontdekken.

Heb je helder wat cloudadoptie je kan opleveren, dan is het tijd om duidelijk te formuleren waarom je naar de cloud wilt overstappen. Gaat het om een kostenbesparing? Door migratie kun je afscheid nemen van on-premise datacenters. Wil je graag meer schaalbaarheid om beter in te kunnen spelen op de ups-and-downs in de vraag naar clouddiensten? Of wil je juist inzetten op de groei van je bedrijf en uitbreiden naar nieuwe markten? Zorg ervoor dat je bedrijfsdoelen duidelijk zijn voordat je deze koppelt aan de voordelen die de cloud je kan bieden.

Visualiseer je roadmap naar de cloud

Er is nog een ander belangrijk struikelblok dat bedrijven vaak tegenkomen bij hun overstap naar de cloud: de enorme hoeveelheid aan veranderingen die nodig zijn om te kunnen migreren. Dit kan ervoor zorgen dat je blijft hangen in de fase van analyse waardoor deze fase eindeloos duurt. Maar het kan er ook voor zorgen dat je simpelweg in het diepe springt, zonder dat je goed hebt overwogen of sommige workloads wel geschikt zijn voor die transitie naar de cloud.

Hoe dan ook, deze struikelblokken zorgen er doorgaans voor dat je niet het maximale uit de cloud haalt. Herken je dit? Focus je dan vooral op de applicaties en minder op de technologie en de architectuur. Het belangrijkste is dat je goed kijkt naar wat je voor elke applicatie nodig hebt. Is het haalbaar om de applicatie naar de cloud te migreren? Heeft het eerst een moderniseringsslag nodig of kun je gebruik maken van lift-and-shift? Heb je dit helder, dan kun je eenvoudiger prioriteiten stellen en de migratie plannen in hapklare brokjes.

Een licentie assessment kan hierbij belangrijke richtlijnen bieden. De geautomatiseerde tools bieden je inzicht in je huidige softwarelandschap. Zo geven ze aan of je een applicatie moet uitfaseren, kunt migreren naar de cloud op basis van de bestaande licentie of dat je een nieuwe licentie nodig hebt om deze naar de cloud te kunnen brengen.

SoftwareONE kan dit geautomatiseerde assessment aanvullen met een tool-based review waarbij we een korte analyse uitvoeren om meer gedetailleerde informatie te krijgen over de gebruiker van elke applicatie. Deze analyse kan bijvoorbeeld helpen om applicaties die binnenkort buiten gebruik worden gesteld of legacy-applicaties die een update vereisen, te laten voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving rondom compliancy.

Zorg voor een migratieplan

Zodra je de bedrijfsdoelen helder hebt en je licentie- en applicatiebehoeften in kaart hebt gebracht, kun je bepalen welke applicaties je eerst naar de cloud moet migreren en zo werken aan je migratieplan. Stel: je komt tot de conclusie dat je 20 procent van je applicaties kunt moderniseren, 50 procent van je applicaties een-op-een kunt verplaatsen en de andere 30 procent buiten bedrijf moet stellen of opnieuw moet aankopen. Je hebt dan al de eerste details van je cloudstrategie helder. Bekijk onze 10 migratie strategieën.

Bij SoftwareONE weten we hoe we organisaties door dit proces moeten begeleiden. Wij adviseren je over belangrijke beslissingen. Zo helpen we je met het juist timen van de migratie van applicaties zodat je zeker weet dat de bedrijfsprocessen niet worden onderbroken. Heb je bijvoorbeeld workloads die in een specifiek seizoen worden gebruikt, dan wil je de applicaties die je daarvoor nodig hebt, migreren op het moment dat ze niet worden gebruikt. Met een applicatiegerichte benadering maak je de migratie veel eenvoudiger dan met een traditionele, servergerichte benadering.

Een goed migratieplan maakt ook duidelijk wat de verwachte kosten zullen zijn. Hoewel een migratie naar de cloud uiteindelijk voor een kostenbesparing kan zorgen, is dat in de beginfase nog niet altijd het geval. Denk daarom na over een plan om een fysiek datacenter te sluiten. Natuurlijk bespaar je operationele kosten zodra de migratie helemaal is afgerond, maar als je in de eerste fase van een migratie slechts 15 procent van je datacenter applicaties overhevelt, moet je nog steeds een overgroot deel, zo niet, alle on-premise kosten betalen. Kosten voor bijvoorbeeld de elektriciteit, de koeling en de huur van gebouwen, zullen in verhouding niet per se lager worden. Deze worden nog steeds gemaakt voor de applicaties die nog wel in de datacenters draaien. Ook hierbij kan SoftwareONE helpen. We hebben veel ervaring met de verschillende incentives die de grote cloud serviceproviders zoals Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud bieden. Deze programma’s kunnen de kosten voor een migratie aanzienlijk verlagen.

Zo helpt SoftwareONE je op weg

We bieden je hulp bij migratie, maar hebben ook kennis van en expertise in FinOps, managed cloud services, cybersecurity en adoptie. Wil je meer weten of starten met je transitie naar de cloud? Begin nu.
 
Ben je klaar om de migratie naar de cloud in gang te zetten? Met het eBook van Softwareone: Start jouw cloudreis, helpen ze je de juiste route uit te stippelen.

Door: Peter Beukema, Team Lead Solution Sales Cloud Services SoftwareONE

Terug naar nieuws overzicht
Cloud