Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
15-11-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

GovTech 2022: samenwerking een must in strijd tegen desinformatie

De GovTech Summit 2022 is voorbij, maar de uitwisseling van kennis en ervaring op het event vormt pas het begin. Het internationale evenement voor innovatie in de publieke sector bracht internationale technologische vernieuwers en beleidsmakers samen om te bedenken hoe overheden nu en de komende jaren kunnen opereren in een digitale wereld. Zo ook Andrea Liebman, senior analist en hoofd van de afdeling social media-analyse van het Swedish Psychological Defense Agency.

Dit agentschap heeft uitgebreide ervaring in het gebruik van digitalisering, AI en het moderniseren van nieuwe technologieën ter bescherming van democratische waarden. Dergelijke waarden staan onder druk door een veelheid aan factoren, aangewakkerd door de oorlog in Oekraïn en de Zweedse aanvraag van het NAVO-lidmaatschap, merkt Liebman. Zo zijn er steeds meer desinformatiecampagnes op social media, aangewakkerd door statelijke actoren.

Tijdens GovTech heeft Liebman niet alleen haar kennis gedeeld als expert op het gebied van veiligheid, defensie en op het snijvlak van digitalisering en kwaadaardige informatie-invloed. Ze heeft ook duidelijk gemaakt dat geen enkel land nog alleen zijn digitale veiligheid op orde kan krijgen. "Het is belangrijk om van elkaar te leren en de rijen te sluiten. Samenwerking - met de Europese Unie en hopelijk ook met de NAVO - is belangrijker dan ooit."

Terug naar video overzicht