Productie iPhones kan fors dalen

01-11-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Productie iPhones kan fors dalen

De productie van iPhones zou volgende maand met maar liefst 30 procent kunnen dalen in een de grootste fabrieken van Apple-toeleverancier Foxconn. Reden is een aanscherping van de Covid-19 lockdown-regels in China. Dat meldt een anonieme bron aan Reuters.

Foxconn, formeel Hon Hai Precision Industry genoemd, werkt aan het opvoeren van de productie in een andere fabriek in de stad Shenzhen om het tekort aan te vullen volgens de anonieme bron. De belangrijkste Foxconn-fabriek in Zhengzhou in centraal China, waar ongeveer 200.000 mensen werken, is opgeschrikt door onvrede over de strenge lockdown-maatregelen. Verschillende werknemers zouden de locatie zelfs afgelopen weekeinde ontvlucht zijn.

De mogelijke impact op de productie komt te midden van een traditioneel drukke tijd voor elektronicafabrikanten in de aanloop naar de eindejaarsperiode, wat ook een toptijd is voor leveranciers zoals Apple. De iPhone-leverancier heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Foxconn is de grootste iPhone-maker van Apple en produceert 70 procent van de iPhones, die op hun beurt 45 procent van de omzet van het Taiwanese Foxconn vormen, zeiden analisten van Fubon Research in Taipei deze maand. Foxconn maakt ook iPhones in India, maar de fabriek in Zhengzhou assembleert het grootste deel van zijn wereldwijde productie.

Strenge lockdown-maatregelen

Volgens China's ultrastrenge zero-COVID-19-beleid moeten gemeenten snel handelen om uitbraken te onderdrukken, met maatregelen zoals volledige lockdowns. Fabrieken in getroffen gebieden mogen vaak open blijven op voorwaarde dat ze werken volgens een "gesloten lus"-systeem waarbij het personeel ter plaatse woont en werkt. Dergelijke regelingen leveren tal van problemen op.

Foxconn verbood op 19 oktober dineren in kantines in de fabriek in Zhengzhou en verplichtte arbeiders maaltijden te eten in slaapzalen. De maatregelen leidden ertoe dat mensen die op de locatie werken, hun frustratie over hun behandeling en voorzieningen uitten via sociale media. Veel van hen zouden het fabrieksterrein ontvlucht zijn.

Foxconn heeft niet bekendgemaakt of bij werknemers op de locatie in Zhengzhou COVID-19 is vastgesteld. Autoriteiten hebben sinds 19 oktober 264 lokaal overgedragen COVID-19-gevallen gemeld in Zhengzhou, de hoofdstad van de centrale provincie Henan. Foxconn implementeerde in maart en juli van dit jaar gesloten-lusmaatregelen in zijn kleinere fabriek in Shenzhen, terwijl het aantal gevallen in de zuidelijke stad toenam.

In mei werd de fabriek in Shanghai van een andere Apple-leverancier, MacBook-assembleur Quanta Computer ook getroffen door chaos onder arbeiders na de ontdekking van COVID-19-gevallen, ondanks dat er een gesloten systeem werd ingevoerd.

Terug naar nieuws overzicht