Arrow: Cloudplatform ondersteunt de CIO

Peter Alkemade, countrymanager Arrow ECS Nederland

25-10-2022 | door: Marco van der Hoeven
Deel dit artikel:

Arrow: Cloudplatform ondersteunt de CIO

“Verreweg de belangrijkste trend is cloudificering”, zegt Peter Alkemade, countrymanager van Arrow ECS Nederland. Dit, in combinatie met gerelateerde vragen rond bijvoorbeeld security en storage, vormt voor CIO’s de basis voor een digitale transformatie in een markt waar de vraag onverminderd hoog blijft.

“Een trend die we nog steeds bovenaan de agenda zien staan van CIO’s is, misschien niet geheel verrassend, cloudificering. De cloud is overal aanwezig, en niet alleen op het niveau van de licenties, maar ook steeds meer op het gebied van de benodigde hardware en andere componenten.”

En, gerelateerd aan de vraag naar hardware, speelt nog steeds de schaarste aan componenten een rol. “Het effect van die schaarste wordt weliswaar voor een deel gecompenseerd door de sterk toegenomen cloud-consumptie, maar tegelijk is het een kip- en ei-verhaal: enerzijds is er minder hardware beschikbaar, anderzijds kijken mensen nu versneld naar het afnemen van diensten via een cloud-model.”

En een trend die alle organisaties raakt, inclusief Arrow, is het tekort aan goed geschoold personeel op de arbeidsmarkt. “De markt voor personeel is heel krap op dit moment, wat betekent dat je als managementteam erg je best moet doen om je huidige mensen betrokken te houden bij de organisatie.”

Team
“Daar besteden we met Arrow ook veel aandacht aan, en het lukt ons gelukkig goed om het team bij elkaar te houden. Dat neemt niet weg dat ook wij af en toe verrast worden omdat we iets niet hebben zien aankomen. Positief is dat we ook goed in staat zijn om in zo’n geval goede mensen terug te krijgen, omdat we ze een goede positie kunnen bieden in ons bedrijf.”

Deze trend zorgt ervoor dat aandacht voor mensen hoog op de agenda staat van de CIO. Daar hoort nadrukkelijk ook aandacht voor sustainability bij. “Dat speelt in de breedste zin van het woord. Uiteraard is het in de eigen organisatie belangrijk, dat is één kant van het verhaal. Maar aan de andere kant proberen we ook andere bedrijven in de keten mee te nemen. We maken tenslotte deel uit van een ecosysteem met onder meer partners en vendoren.”

“Sustainability is een thema dat bij veel vendoren nadrukkelijk speelt, dat proberen we te volgen en ook uit te voeren in het veld. En dat brengen we uiteindelijk weer naar de resellers. Je ziet dat zij dat ook weer oppakken, en het vervolgens weer naar de eindklant brengen. Het is dus zonder meer in de hele keten een hot topic.”

Security
Naast cloud en sustainability ziet hij vanuit zijn functie bij Arrow ook andere trends. “Bij Arrow zijn diverse gespecialiseerde teams actief. Zo houdt een groot team zich bezig met datacenters en datacenter management. Daarin zie je uiteraard ook die beweging naar de cloud waar we het net over hadden, maar tegelijkertijd zien we opvallend genoeg juist ook een beweging de andere kant op, door een groeiende vraag naar on premise-oplossingen.”

Wat overal onverminderd hoog op de agenda staat is security. “Dat zien we echt overal terugkomen. Want datacenter-oplossingen verkopen zonder dat daarbij rekening wordt gehouden met security, dat kan echt niet meer. En of je het nu in de cloud koopt of als onderdeel van een bredere hybride oplossing, we proberen daar in ieder geval altijd advies over security te geven. En dat gaat niet alleen over security, maar ook over bijvoorbeeld de storage-oplossingen.”

“Wat we dus zien is dat de vraag naar volledige oplossingen steeds groter wordt. Daar spelen we natuurlijk op in met de manier waarop we onze propositie in de markt zetten. Ons portfolio hebben we uiteindelijk ingericht met één belangrijk doel, en dat is de eindklant te helpen zo goed en veilig mogelijk gebruik te laten maken van de oplossingen op de markt.”

Gemak
In de snelle adoptie van cloud speelt voor Arrow het Arrow Sphere-platform een belangrijke rol. “De enorme adoptie van cloud bij onze partners heeft alles te maken met het gemak van dat platform. Het is een platform dat al tien jaar bestaat, en het wordt nog steeds ontwikkeld. We investeren er nog steeds veel in om het up to date te houden, en zo consumentvriendelijk mogelijk te maken. Natuurlijk hebben we daar inmiddels een flink team op zitten. Dat team is in twee tot drie jaar op tijd verdrievoudigd.”

“Voor CIO’s betekent dit dat wij kunnen helpen bij het inzichtelijk maken wat er allemaal mogelijk is met die enorme berg van beschikbare oplossingen en vendoren. Wij proberen daarin echt een uitgebalanceerde propositie neer te zetten, waardoor het ook voor de klant overzichtelijk blijft. Zo kan de CIO, via de reseller, zijn beleid bepalen. De reseller is dan uiteindelijk degene die de oplossingen aanbiedt, vaak ook in samenwerking met de vendoren.”

Toekomst
Alkemade is positief gestemd over de toekomst. “Als ik naar de ontwikkeling kijk van de markt in de nabije toekomst dan constateer ik dat de ‘business fitheid’ er wel is. De markt is gezond en er is ruimte voor bedrijven om te investeren in innovatie. Zeker in Nederland ziet het er goed uit.”

“Aan de andere kant zien we natuurlijk ook wel dat er erg veel externe factoren spelen. Een recent voorbeeld is de veranderende verhouding tussen de dollar en de euro. Dat heeft allemaal invloed, zeker omdat we als Arrow te maken hebben met grote partijen die internationaal werken.”

“Maar ik ben positief gestemd omdat wij gelukkig in een omgeving zitten waar veel vraag naar is, zoals cloud, datamanagement, security en datacenters. De vraag is onverminderd en loopt door, dus ik verwacht weer een goed jaar.”

Auteur: Marco van der Hoeven

Terug naar nieuws overzicht

Tags

gartner
Gartner