Gartner identificeert belangrijkste use cases voor AI in Corporate Finance

15-10-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner identificeert belangrijkste use cases voor AI in Corporate Finance

Gartner identificeert vijf van de belangrijkste gebruiksscenario's voor kunstmatige intelligentie (AI) die leiders in financiële planning en analyse (FP&A) kunnen overwegen om in hun functies te implementeren. De use cases bieden de beste combinatie van haalbaarheid en zakelijke voordelen bieden, meldt de marktonderzoeker.

"Organisaties die deze use-cases negeren zouden daar een goede reden voor moeten hebben, aangezien ze de beste combinatie van haalbaarheid en zakelijke voordelen bieden", zegt Mark D. McDonald, senior director research in de Gartner Finance-praktijk. "Als je AI wilt toepassen op andere use-cases voordat deze vijf effectief werken, laat dit waarschijnlijk procesefficiëntie en bedrijfsprestaties op tafel liggen."

Gartner-analisten onderzochten 23 AI-gebruiksscenario's in bedrijfsfinanciën die de soorten processen vertegenwoordigen waaraan een toekomstgerichte autonome financiële organisatie zal werken. Ze werden gerangschikt op basis van hun bedrijfswaarde en haalbaarheid van implementatie (zie figuur 1).

Figuur 1: Top 5 AI-gebruikscasussen naar bedrijfswaarde en haalbaarheid
gartner-finance-ai-use-cases-530breed-2022.png
Bron: Gartner (oktober 2022)

Toepasbaarheid verschilt per organisatie en sector

"FP&A-leiders moeten rekening houden met de volwassenheid en behoeften van hun eigen financiële organisatie, omdat de toepasbaarheid kan verschillen tussen organisaties en sectoren", aldus McDonald. "Deze use-cases worden vaak geïmplementeerd en effectief, maar de meest waardevolle use-cases maken gebruik van de unieke sterke punten van een bedrijf en stellen het in staat zich verder te differentiëren."

Om de use cases te verduidelijken, hebben Gartner-experts gedetailleerdere definities gegeven.

  • Vraag-/inkomstenprognoses: met behulp van zowel interne als externe gegevensbronnen voorspellen modellen de vraag en de bijbehorende omzet over verschillende dimensies, waaronder business unit, productlijn, SKU, klanttype en regio.
  • Anomalie- en foutdetectie: Anomaliedetectie maakt gebruik van een reeks machine learning-modellen (ML) om transacties of saldi te markeren die onjuist zijn of mogelijk in strijd zijn met boekhoudprincipes of -beleid. Een uitgebreide oplossing omvat ook realtime analyse tijdens het invoeren van gegevens, waardoor wordt voorkomen dat fouten in de workflow terechtkomen en kostbare downstream-correcties worden vermeden.
  • Beslissingsondersteuning: ML-voorspellingsalgoritmen die zijn ontworpen om resultaten te voorspellen op basis van huidige gegevens, worden gebruikt om resultaten te voorspellen wanneer alternatieve gegevenswaarden worden gebruikt. Het gebruik van modellen met hypothetische gegevens voorspelt het resultaat van alternatieve beslissingen.
  • POC-inkomstenprognose: POC-inkomstenprognoses, POC-boekhouding en ML-modellen voorspellen het percentage van voltooiingsstatistieken (bijv. uren, kosten, eenheden en gewicht) om POC-inkomsten en de totale resterende voltooiingsinspanning te voorspellen.
  • Contante incasso's: ML-modellen worden gebruikt om te voorspellen wanneer klanten facturen betalen, wat tot proactieve incasso-inspanningen leidt voordat betalingen achterstallig zijn. Met behulp van de voorspellingen van deze modellen richten incassomedewerkers hun inspanningen op risicorekeningen. Cash-incasso's van prognoses dragen ook bij aan de algemene ML-gestuurde cashflowprognoses.

"Forecasting is een populaire use case op financiële afdelingen omdat legacy-processen handmatig intensief en notoir onbetrouwbaar zijn. AI blinkt uit in automatisering en het verbeteren van nauwkeurigheid." "Veel vooraf geconfigureerde softwarepakketten hebben betrekking op algemene financiële processen zoals debiteuren en crediteuren, maar houd er rekening mee dat use-cases die inspelen op unieke zakelijke behoeften, zoals prognoses, enige interne vaardigheden vereisen om te bouwen."

Meer informatie is voor Gartner-klanten beschikbaar in deze infographic. CFO's en financiële leiders kunnen daarnaast deelnemen aan Gartner-onderzoek en aanvullende toegang krijgen door lid te worden van de Gartner Research Circle.

Terug naar nieuws overzicht