NEN werkt aan normen voor Brain-computer Interfaces

12-09-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

NEN werkt aan normen voor Brain-computer Interfaces

De mondiale standaardisatiegroep voor ‘Brain-computer Interfaces’ is onlangs gestart. Deze groep ontwikkelt ISO/IEC normen voor dit onderwerp en experts van over de gehele wereld kunnen hieraan meewerken. Nederlandse experts die willen deelnemen, kunnen zich hiervoor aanmelden.

Een ‘Brain-computer Interface’ (BCI) is een apparaat dat de signalen van de hersenen direct kan omzetten in een actie zoals het bedienen van software (bijvoorbeeld een tekstverwerker) of van apparaten (bijvoorbeeld een televisie). Met ‘Brain-computer Interfaces’ kunnen mensen direct vanuit hun hersenen communiceren met computers.

Voorlopig toepassingsgebied
De scope van deze internationale standaardisatiegroep is: standaardisatie op het gebied van ‘Brain-computer Interfaces’ voor informatietechnologie om communicatie en interactie tussen hersenen en computers mogelijk te maken die op verschillende gebieden is toe te passen.

In eerste instantie richt de groep experts zich op fundamentele standaarden zoals vocabulaire, zodat iedereen dezelfde taal spreekt. Verder adviseert de groep andere ISO/IEC-standaardisatiegroepen die BCI toepassen.

Uitgesloten zijn normen voor menselijke implantaten en medische toepassingen (IEC, 2022).

Meepraten

Wilt u meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied of wilt u meer weten over de commissie? Neem dan contact op met Samed Köksal, via telefoon 015 2 690 643 of e-mail samed.koksal@nen.nl.

Terug naar nieuws overzicht