HPE helpt voetbalorganisaties met data te verbeteren

24-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

HPE helpt voetbalorganisaties met data te verbeteren

Om maar dicht bij huis te beginnen: Ajax rond bijna een spannende periode af, namelijk de belangrijke transferperiode. De beslissingen die ze tijdens deze periode moeten maken, hebben directe invloed op het succes van de club. Om die reden moeten ze weloverwogen keuzes maken. Hiervoor maken ze bij Ajax sinds 2018 gebruik van verregaande technologie, zo kunnen ze spelers beter analyseren en hun prestaties nog meer verbeteren. Dit doen ze in samenwerking met Hewlett Packard Enterprise (HPE). In het kader van het partnerschap levert HPE netwerk- en opslagoplossingen van Aruba, Pointnext-diensten, Synergy en Composable Infrastructure-oplossingen. Bedoeld om de zogenaamde “player performance” te helpen verbeteren.

Ajax levert op één club na de meeste profvoetballers in Europa. Ze leiden spelers op en verkopen ze door aan andere clubs. Van dit businessmodel is technologie de kern. Ajax en HPE gingen in 2018 een technologiesamenwerking aan om Ajax-trainers te voorzien van realtime data over hun spelers. De twee partners geloven namelijk dat achter elke profvoetballer in spé een berg aan data schuilgaat die gebruikt kan worden om de training te transformeren en optimaliseren.

Om data te verzamelen hangen overal op 4K-camera’s waarmee de spelers worden gevolgd tijdens trainingen en wedstrijden op trainingscomplex De Toekomst. Met behulp van speciale hesjes worden de looplijnen en snelheid van spelers, alsook biometrische data als hartslag en temperatuur gemeten. Al deze data worden geanalyseerd en vervolgens inzichtelijk gemaakt via een dashboard op de telefoon of laptop van de technische staf. Dit wordt vervolgens direct op het veld gebruikt om het maximale trainingsresultaat te behalen, terwijl de kans op blessures zo klein mogelijk gehouden wordt.

Fan Experience

Naast de oplossingen waarmee HPE voetbalclubs helpt om de “player performance” te verbeteren, helpt HPE voetbalorganisatie ook bij het transformeren van hun activiteiten en het upgraden van de fan-ervaring op basis van connectiviteit, cloud en data. Dit doen ze voor voetbalorganisaties over de hele wereld.

Een van HPE’s nieuwste samenwerkingen is die met de Duitse voetbalclub SV Werder Bremen. HPE stuurt samen met hen een digitaal transformatie initiatief aan dat is gericht op het bevorderen van de fan-ervaring. Als onderdeel van het project implementeert en beheert HPE het analytics en data lakehouse platform HPE Ezmeral. Dit bekent dat HPE netwerken en sensoren implementeert en beheert in zowel het Werder's stadion "Wohninvest WEDERSTADION" als het datacenter van de club tot de publieke cloud. Deze implementatie zal de basis vormen voor de lancering van een reeks digitale diensten in de komende maanden en jaren.

Nieuwe app van Werder

Een belangrijk onderdeel van de samenwerking is de nieuwe officiële Werder-app. Deze is app is zowel voor voetbalfans als voor zakelijke partners te gebruiken. Via deze app kunnen tickets en merchandise worden gekocht, tevens biedt de app stadionnavigatie en real-time toegang tot wedstrijdstatistieken.

"Data en data-analyse vormen in toenemende mate de kern van elk sportbedrijf. Dit transformatieproject zal Werder Bremen helpen alle beschikbare data effectief te gebruiken om meerwaarde te bieden aan fans, partners, atleten en clubbeslissers", aldus Johannes Koch, Managing Director Duitsland, Senior Vice President Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, HPE.

Tottenham Hotspur

Behalve SV Werder Bremen ondersteunt HPE ook andere voetbalclubs zoals de Tottenham Hotspur Football Club. Tottenham Hotspur zet zich in voor innovatie en het gebruik van moderne technologie om de ervaring voor elke fan te verbeteren. Daarom zijn de club en HPE sinds 2017 officiële IT-networking en Wireless Infrastructure Partners. Zo openden ze in 2019 een technologisch geavanceerde stadion, met een verbeterde evenementervaring voor alle bezoekers.

Het ultramoderne stadion is het grootste stadion voor voetbalclubs in Londen, en biedt ook onderdak aan andere grote sport- en amusementsevenementen. Technologie vormt de basis van deze ervaring en zorgt voor een volledig meeslepende omgeving. Onder meer grote beeldschermen, digitale verkooppunten, audio, digitale bewegwijzering en tourniquet-toegangssystemen zijn via het HPE-netwerk met elkaar verbonden. De bezoekers beschikken in het Tottenham Hotspur Stadion van gratis stadion Wi-Fi van hoge kwaliteit. In het stadion is HPE Aruba technologie geïnstalleerd met 1.641 Wi-Fi Access Points om 100% Wi-Fi dekking te bieden. Verder heeft HPE 700 Bluetooth beacons geïnstalleerd die samenwerken met de 'Official Spurs App' om locatiediensten te leveren.

Terug naar nieuws overzicht