Oekraïne haalt miljoen desinformatiebots neer

05-08-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Oekraïne haalt miljoen desinformatiebots neer

De Oekraïense cyberpolitie zegt een grote bot-farm met een miljoen bots te hebben gesloten. De gekaapte pc's werden gebruikt om desinformatie te verspreiden op sociale netwerken. De cyberpolitie van Oekraïne is een wetshandhavingsinstantie binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïne die zich toelegt op de bestrijding van cybercriminaliteit.

De bedoeling van de bot-farm is om officiële informatie die uit Oekraïne komt in diskrediet te brengen, aldus de instantie. De berichten die via de bot-farm uitgestuurd werden, komen overeen met de officiële Russische visie op de oorlog in Oekraïne . De cyberpolitie vermoedt dan ook dat de bots werden aangestuurd door leden van de Russische geheime dienst FSB.

De bot-farm had locaties in Kiev, Kharkiv en Vinnytsia, met in totaal zo'n miljoen bots. De beheerders gebruikten zo'n 5.000 simkaarten om nieuwe sociale media accounts aan te maken, en zo'n 200 proxy servers om hun IP-adressen te verbergen. Ze zouden ook software gebruiken om van op afstand de berichten van de vele accounts te coördineren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Datanews.

 

Terug naar nieuws overzicht