Nog enkele tech bedrijven doen volledig zaken in Rusland

21-07-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Nog enkele tech bedrijven doen volledig zaken in Rusland

Nog enkele bedrijven, ook uit de tech branche, doen nog volledig zaken in Rusland ondanks dat veel (grote) tech bedrijven zijn gestopt na de invasie van Rusland in Oekraïne waar veel doden vallen en infrastructuur wordt vernietigd. Dit meldt het Yale Chief Executive Leadership Institute (CELI) die noteert welke internationale bedrijven uit Rusland vertrekken of blijven.

Bedrijven die gewoon doorgaan met business-as-usual in Rusland zijn volgens CELI onder andere Check Point Software, Alibaba, ANT Group, AnyDesk Software, Cadans, Cloudflare, Fujifilm, Eer, Micro-Star International (MSi), OKI, Tencent, Semiconductor Manufacturing International Corporation en ZTE.

Check Point meldt aan Silicon dat de Yale-lijst een verkeerde voorstelling geeft van de status van de activiteiten en is van mening dat de reden voor de vermelding het ontbreken van een openbare verklaring van desinvestering uit Rusland is. Het bedrijf meldt dat het niet echt meer zaken doet in Rusland, en vooral afziet van verkopen aan overheidsinstanties in Rusland.

Sommige bedrijven stoppen met nieuwe investeringen maar blijven in Rusland, zoals BlaBlaCar, Huawei (dat nieuwe bestellingen opschort en een deel van het personeel heeft ontslagen), Ingram Micro (doet geen nieuwe business in Rusland), Lenovo (heeft gemeld om operaties in Rusland op te schorten) en Mavenir.

Verder zijn er bedrijven die een aantal belangrijke bedrijfsactiviteiten terugschroeven, maar andere voortzetten. Dat zijn Activision Blizzard (nieuwe verkopen van games in Rusland opgeschort), Adobe (alle nieuwe verkopen in Rusland en Wit-Rusland opgeschort; huidige diensten gaan door), Alfabet (alle operaties in Moskou intrekken; stop met het aannemen van nieuwe klanten; stop advertenties), Amadeus IT Group (samenwerking met Aeroflot opgeschort), Avaya (bepaalde diensten beperkt; stop nieuwe onderhouds- en ondersteuningsregelingen), Esri (de verkoop aan Rusland inperkt; geen informatie over Russisch kantoor), Microsoft (nieuwe verkopen in Rusland opschort, maar bestaande toegang voortzetten), Miro (sluit kantoor in Moskou & pauzeert nieuwe verkopen), Okta (nieuwe verkoop aan Rusland stopzetten maar huidige klanten blijven ondersteunen), Sabel (bepaalde partnerschappen met Aeroflot opschorten), SAP (stop alle verkopen aan Rusland en sluit cloudactiviteiten af, maar enkele carveouts), Shutterstock (geen nieuwe bijdragers uit Rusland accepteren; huidige bedrijven voortzetten en nog steeds diensten aanbieden aan Rusland), Spotify (kantoor gesloten en dienst opschorten, maar nog steeds aan het Kremlin gelieerde kunstenaars toestaan zoals Gazmanov en Gagarina), TomTom (schakelt live verkeer voor Rusland uit, verbreekt de banden met verschillende Russische klanten, sommige klanten worden nog beoordeeld).

Invasie

CELI meldt op zijn website: "Sinds de invasie van Oekraïne begon, hebben we de reacties van meer dan 1.200 bedrijven gevolgd en nog steeds aan het tellen. Meer dan 1.000 bedrijven hebben publiekelijk aangekondigd dat ze vrijwillig hun activiteiten in Rusland inperken tot op zekere hoogte boven het absolute minimum dat wettelijk vereist is door internationale sancties - maar sommige bedrijven zijn onverschrokken blijven opereren in Rusland. Oorspronkelijk was het een simpele "terugtrekken" versus "blijven" lijst, onze lijst met bedrijven bestaat nu uit vijf categorieën - gerangschikt op een school-stijl letterschaal van AF voor de volledigheid van intrekking. De lijst wordt continu bijgewerkt door Jeffrey Sonnenfeld en zijn team van experts, research fellows en studenten van het Yale Chief Executive Leadership Institute om nieuwe aankondigingen van bedrijven zo dicht mogelijk bij realtime weer te geven. Onze lijst heeft al uitgebreide aandacht gekregen vanwege zijn rol bij het katalyseren van de massale uittocht van bedrijven uit Rusland.

Toen deze lijst in de week van 28 februari voor het eerst werd gepubliceerd, hadden slechts enkele tientallen bedrijven hun vertrek aangekondigd. We zijn nederig dat onze lijst in de twee maanden daarna bijna 1.000 bedrijven ertoe heeft aangezet zich terug te trekken. Hoewel we verheugd zijn dat onze lijst op grote schaal is verspreid in directiekamers, overheidsfunctionarissen en mediakanalen als het meest gezaghebbende en uitgebreide verslag van deze krachtige, historische beweging, zijn we het meest geïnspireerd door de duizenden berichten die we hebben ontvangen van lezers over de hele wereld, vooral die uit Oekraïne, en we blijven je tips verwelkomen - bij voorkeur met documentatie - evenals je inzichten en feedback, op jeffrey.sonnenfeld.celi@yale.edu. Voor een sorteerbare, gedetailleerde versie van de onderstaande lijst, bezoek onze uitgebreide database waar u bedrijven kunt filteren op letterklasse, land, sector en nog veel meer.

Klik hier om de interactieve Q&A van president Zelenskyy te bekijken, gehost door Jeffrey Sonnenfeld en live gestreamd door CNBC, met meer dan 150 Amerikaanse topceo's op de Yale CEO Summit in juni 2022, en klik hier om te lezen over de belangrijkste lessen van president Zelenskyy voor bedrijfsleiders.

Klik hier om ons recente SSRN-werkdocument te lezen over de reactie van financiële markten op onze lijst, waarin we aantonen dat beleggers bedrijven die in Rusland blijven, bestraffen."

Terug naar nieuws overzicht