Eredoctoraat Open Universiteit voor internationaal AI-expert Pattie Maes

20-07-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Eredoctoraat Open Universiteit voor internationaal AI-expert Pattie Maes

De Open Universiteit kent een eredoctoraat toe aan prof. dr. Pattie Maes, hoogleraar Media Arts and Sciences aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), vanwege haar bijzondere bijdrage aan wetenschap en samenleving. Ze heeft indrukwekkend wetenschappelijk onderzoek verricht op het gebied van kunstmatige intelligentie en uitzonderlijk bijgedragen aan diverse toepassingen op dit terrein. Het eredoctoraat wordt uitgereikt op vrijdag 23 september 2022 tijdens de viering van de dies natalis van de Open Universiteit.

De Belgische informaticus Pattie Maes is altijd een pionier geweest in haar vakgebied. Ze promoveerde in 1987 op Computational Reflection aan de Vrije Universiteit Brussel en vertrok twee jaar later naar de Verenigde Staten om bij MIT onderzoek te doen naar kunstmatige intelligentie en 'software agents'. Haar wetenschappelijke prestaties zijn indrukwekkend, niet voor niets werd ze door het World Economic Forum geëerd met de titel 'Global Leader for Tomorrow'. Ze was pionier op het gebied van de aanbevelingssystemen die nu online alomtegenwoordig zijn en was één van baanbrekers op het gebied van 'wearables'. Nu leidt ze de onderzoeksgroep Fluid Interfaces van het MIT Media Lab die zich richt op het radicaal heruitvinden van de mens-machine ervaring. De laatste jaren is Pattie Maes vooral geïnteresseerd in het onderwerp cognitieve verbetering, of hoe immersieve en draagbare systemen mensen kunnen ondersteunen bij kritieke cognitieve functies zoals geheugen, aandacht, leren, besluitvorming, communicatie en welzijn.

Rector magnificus prof. dr. Theo Bastiaens: 'Pattie Maes is een uitzonderlijke wetenschapper. We hebben grote bewondering voor haar baanbrekend onderzoek naar artificiële intelligentie, in het bijzonder de technologische toepassingen ervan in human-machine learning. Een lichtend voorbeeld van excellent onderzoek, in teamverband, interdisciplinair, academisch én toepassingsgericht. Met de toekenning van het eredoctoraat wil de Open Universiteit ook waardering uitspreken voor de creativiteit en ondernemingszin waarmee Pattie Maes de onderzoeksresultaten naar de praktijk brengt.' Fast Company riep haar uit tot een van de 50 meest invloedrijke ontwerpers en ze kreeg een plaats bij de '50 Cyber Elite' van Time Digital. Nog steeds is ze actief betrokken bij start-ups van MIT-studenten en -onderzoekers, waaronder Tulip.Co dat onlangs een 'Unicorn' bedrijf werd (d.w.z. een start-up met een waarde van meer dan 1 miljard dollar.

Uitreiking

Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van de 38e dies natalis van de Open Universiteit op vrijdag 23 september 2022 in Heerlen. Erepromotor is prof. dr. Hans van Ditmarsch, hoogleraar Artificiële intelligentie. Op de dies natalis worden nog twee eredoctoraten uitgereikt: aan prof. dr. Kim Putters, oud-directeur van het SCP en nieuwe voorzitter van de SER, en prof. dr. Michal Bobek, de Tsjechische jurist en pionier in het Europese privacy-recht.

 

Terug naar nieuws overzicht