Aantal 5G-abonnementen dit jaar over de één miljard

22-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Aantal 5G-abonnementen dit jaar over de één miljard

Het aantal wereldwijd actieve 5G-abonnementen zal in 2022 de grens van 1 miljard overschrijden, geholpen door een hogere acceptatie in China en Noord-Amerika. Dat stelt de Zweedse telecomleverancier Ericsson. Een zwakkere wereldeconomie en de onzekerheden veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne hebben de schatting voor dit met ongeveer 100 miljoen verlaagd, aldus Ericsson in zijn halfjaarlijkse mobiliteitsrapport.

Terwijl het aantal 5G-abonnementen in het eerste kwartaal met 70 miljoen groeide tot ongeveer 620 miljoen, groeide het aantal 4G-abonnees met eveneens 70 miljoen tot ongeveer 4,9 miljard. 5G-netwerken bieden veel hogere snelheden dan 4G/LTE en kunnen veel meer devices met elkaar verbinden. Dat moet onder meer massaal gebruik van IoT-devices zoals sensors en drones mogelijk maken, maar ook autonoom rijden bevorderen.

Groei 4G bereikt dit jaar piek

Ericsson denkt dat het totaal aantal 5G-abonnementen in 2027 naar schatting 4,4 miljard zal bedragen. De groei van 4G-gebruikers zal naar verwachting dit jaar een piek bereiken en vervolgens afnemen naarmate abonnees migreren naar 5G, aldus het halfjaarlijkse rapport. Ericsson had in het vorige rapport nog de verwachting uitgesproken dat het aantal 4G-abonnementen vorig jaar zou pieken.

Als het aantal 5G-abonnees dit jaar inderdaad op 1 miljard uitkomt, zou het deze grens twee jaar eerder bereiken dan 4G, dat 10 jaar na de lancering op 1 miljard abonnes uitkwam. In Nederland vond in juli 2020 de 5G-veiling plaats, waarna KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hun landelijke mobiele netwerken lanceerden. De veiling van de 3,5GHz-band staat op de planning, maar is afhankelijk van de verhuizing van Inmarsat. Dit bedrijf verzet zich hiertegen juridisch. Voor het gebruik van de 26GHz-band zijn nog geen plannen.

Terug naar nieuws overzicht