CFO's moeten drie mentaliteitsveranderingen doorvoeren voor autonome financiën

CFO's moeten drie mentaliteitsveranderingen doorvoeren voor autonome financiën

08-06-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

CFO's moeten drie mentaliteitsveranderingen doorvoeren voor autonome financiën


Als CFO's de digitale transformatie van hun functie volledig willen omarmen, moeten ze drie belangrijke mentaliteitsveranderingen doorvoeren om volledig autonome financiën te bereiken. Dat stelt marktonderzoeker Gartner.

Tijdens de openingskeynote op de Gartner CFO & Finance Executive Conference, schetsten Gartner-experts de weg naar autonome financiën. Gartner definieert autonome financiën als 'een financiële functie die gedeeltelijk wordt bestuurd en grotendeels wordt beheerd door zelflerende softwareagenten die de front-, middle- en backoffice-activiteiten optimaliseren'.

"De meest voorkomende obstakels die we van CFO's horen over de reis naar een autonome functie zijn zaken als onvoldoende budget, of een onvoorbereide data-omgeving, of een gebrek aan vaardigheden", vertelde Dennis Gannon, vice-president onderzoek bij Gartner Finance. “Dit zijn allemaal heel reële uitdagingen, maar ze zijn fundamenteel aan te pakken. Zonder de juiste mindset van leiderschap maakt het echter niet uit hoeveel talent of budget CFO's inzetten voor digitale transformatie.”

Financiële afdelingenautomatiseren hun processen al vele jaren. Dit brengt in feite veel nutteloze bagage met zich mee, omdat het automatiseren van een functie iets anders is dan het autonomie geven aan een functie.

Lapendeken van taken

"Automatisering in de financiële sector doet denken aan simplistische machineherhaling", zegt Gannon. “Het wordt doorgaans niet geassocieerd met volledige delegatie van een proces, maar gezien als automatisering van de gemakkelijke dingen. Het laat een lappendeken van taken achter die door een mens moeten worden gedaan om het hele proces draaiende te houden.”

Hoewel de meeste CFO's denken dat autonome financiering binnen de komende zes jaar werkelijkheid zal worden, boeken maar weinigen van hen vooruitgang. Financiële beslissers moeten hun reis naar autonome financiën versnellen, anders lopen ze het risico achterop te raken. Ze moeten in dat kader drie belangrijke mentaliteitsveranderingen doorvoeren om te slagen met autonome financiering.

Verschuiving 1: Experimenteer breed

"De financiële functie ziet zichzelf als de poortwachter voor verantwoorde uitgaven, en dat vertaalt zich vaak in beperkt experimenteren met technologie: wachten op bewezen use-cases alvorens op te schalen", aldus Gannon. "Maar de beste manier om waarde te realiseren uit technologie-investeringen die leiden tot autonome financiering, is vanaf het begin breed experimenteren."

Zo genereren organisaties met het grootste aantal pilotprogramma's in de eerste 12 maanden van AI-investeringen in de daaropvolgende jaren het dubbele aantal AI-toepassingen. Pilots hoeven niet allemaal 'big bets' te zijn, maar breed experimenteren levert onverwachte voordelen en synergieën op en realiseert sneller waarde dan een meer voorzichtige aanpak.

Verschuiving 2: stel meer vertrouwen in technologie

"CFO's hebben de neiging om technologie als een hulpmiddel te zien, maar vertrouwen op mensen om beslissingen te nemen", vervolgt Gannon. "Zelfs als het bewijs aantoont dat technologie betere of nauwkeurigere beslissingen neemt, zijn mensen nog steeds terughoudend om het te vertrouwen."

'Algoritme-aversie' manifesteert zich vaak als technologie op een hogere standaard houden dan mensen. CFO's rapporteren bijvoorbeeld dat de maximaal aanvaardbare afwijking voor een traditionele prognose van financiële overzichten die door mensen wordt gegenereerd, 10 procent is. Toch is de maximaal acceptabele variantie voor een door technologie gegenereerde voorspelling 5 procent.

Shift 3: Leidt van voren

"Finance-medewerkers zien hun CFO's spannende nieuwe technologie-investeringen aankondigen en hun transformationele potentieel aanprijzen", aldus Gannon. “Maar ze zien ook dat CFO’s weinig praktische kennis tonen over de toepassingen van deze technologieën en zich op afstand houden van het gebruik ervan.”

Minder dan een op de drie CFO's zei dat ze veel persoonlijke tijd investeren in het leren over technologieën voor autonome financiën en hun toepassingen. Wat leiders zeggen heeft veel minder invloed op het gedrag van werknemers dan wat ze doen. Werknemers veranderen niet omdat leiders dat van hen vragen. Ze veranderen door hoe leiders zich gedragen.

Terug naar nieuws overzicht