Cegeka zet jaarlijkse groei fors voort

10-05-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Cegeka zet jaarlijkse groei fors voort

Europese IT-groep Cegeka groeit opnieuw sterk. De technologiespecialist, met het hoofdkantoor in het Belgische Hasselt, sluit het boekjaar 2021 af met een geconsolideerde omzet van 744 miljoen euro. Dat is een stijging van 16% in vergelijking met de jaarcijfers van 2020. Het was een jaar van voortdurende groei, innovatie en investeringen voor Cegeka. De mooie financiële cijfers zijn de kers op de taart van het 30-jarige bestaan.

“2021 was net zoals 2020 een uitdagend jaar. COVID-19 had een grote impact op de zorgsector, de wereldwijde economie en de manier van werken voor veel bedrijven. Het waren, en zijn gezien de oorlog in Oekraïne nog steeds, onzekere tijden. Ik wil in de eerste plaats ons medeleven betuigen aan iedereen die direct of indirect getroffen is door deze invasie”, zegt André Knaepen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Cegeka. “Ondanks de instabiele situatie in Europa, zijn we er de afgelopen maanden opnieuw in geslaagd om met de hele Cegeka-organisatie een sterk parcours af te leggen”, benadrukt André Knaepen.

Cegeka zet jaarlijkse groei fors voort
De Cegeka Groep realiseerde in 2021 een omzet van 744 miljoen euro. Dat is een stijging van 16% in vergelijking met 2020. Het aandeel van de Nederlandse bedrijven in deze omzet bedroeg 29%. De operationele winst steeg met 20% in vergelijking met een jaar eerder tot een bedrag van 66,4 miljoen euro. De recurrent EBITDA steeg naar 83,2 miljoen euro (een stijging van 18% in vergelijking met 2020).

In Nederland lag in 2021 de focus op het succesvol inpassen van de overnames van drie bedrijven; KPN ICT Consulting, Call2 en Finavista in de Cegeka-organisatiestructuur. “Vandaag de dag is onze Consulting divisie een groeiend bedrijfsonderdeel, met een toegewijd personeelsbestand, een sterke waardepropositie en een 'in close cooperation'-mentaliteit - het handelsmerk van Cegeka. Ons streven is en blijft om klanten te ondersteunen op hun weg naar digitale transformatie, in welke fase ze zich hierin ook bevinden. In 2021 hebben we een bewuste keuze gemaakt om onze Cyber Security divisie verder aan te scherpen met de overname van SecurIT, een specialist op vlak van Identity & Access Management (IAM). Dit legt het fundament voor onze ambitie om tegen 2025 met 50% te groeien. Wij zullen dit doen door onze Infrastructure, Security, Data en Applications proposities verder te versterken en uit te breiden”, aldus Karim Henkens, Managing Director Cegeka Nederland, DACH en Nordics.

Het belang van cyber resilience valt niet meer te onderschatten. Dat geldt voor zowel kleine als grote bedrijven. “Daarom hebben we de uitgesproken ambitie om dit jaar uit te groeien tot een top 3-speler op vlak van Cyber Security in de Benelux”, aldus Stijn Bijnens, CEO van Cegeka.

Groei met focus op 5G, AI en hybrid cloud
Cegeka heeft de ambitie om te blijven groeien, zowel door overnames, als organisch. “Om deze vooruitgang ook in 2022 te realiseren, trekken we resoluut de kaart van nieuwe technologieën. We geloven sterk in wat we de ‘trinity of innovation’ noemen: 5G, Artificial Intelligence en hybrid cloud. Het zijn stuk voor stuk baanbrekende technologieën op zich, maar het echte potentieel ligt in de synergie die ze creëren. Onze investeringen in deze combinatie creëert een multiplicatoreffect in termen van bruikbare intelligentie, productiviteitswinst en automatisering. Ik ben ervan overtuigd dat deze drie technologieën, net als het internet 30 jaar geleden, de game-changer zal zijn voor dit decennium”, zegt Stijn Bijnens.

Volgende stappen op vlak van Corporate Social Responsibility
Cegeka voert zijn inspanningen op om de maatschappelijke relevatie van het bedrijf te verhogen. Het CSR-beleid berust op drie pijlers: het verminderen van de impact op het milieu, het bevorderen van de inclusie en diversiteit op de werkvloer en het inzetten op maatschappelijk relevante projecten.

Cegeka streeft ernaar om in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn. Dat doet het bedrijf dankzij investeringen in het wagenpark en in zijn datacenters in Vlaanderen en Nederland.

Cegeka wil ook een voorbeeldfunctie bekleden om nog meer vrouwen te overtuigen om in de IT aan de slag te gaan. Daarom legt het bedrijf de doelstelling op dat het ‘leadership team’ tegen 2026 voor 30% uit vrouwen zal bestaan. In 2030 moet bovendien minstens 30% van het volledige personeelsbestand van Cegeka een vrouw zijn.

Al 30 jaar elke dag ‘in close cooperation’
In 2022 viert Cegeka zijn 30ste verjaardag. Er is véél veranderd sinds de beginjaren, maar één ding blijft gelijk: ‘in close cooperation’. Het is de modus operandi en het credo van stichter André Knaepen. "Het is geen geheim dat Cegeka een groeibedrijf is met torenhoge ambities. Maar hoe snel en groot we ook groeien, we zijn en blijven altijd dichtbij, gemakkelijk om mee in contact te komen, gemakkelijk om mee te praten en gemakkelijk om zaken mee te doen. We zijn een Europees bedrijf met het hoofdkantoor in België, een tweede thuisbasis in Nederland, en voetafdrukken in 11 Europese landen, gedreven door sterk lokaal leiderschap en teams. We zijn een IT-bedrijf, maar we zijn ook sterk in ‘people business’. Daarom investeren we - non-stop – in onze mensen: in het aantrekken van het beste talent om ons team te komen versterken."

 

Terug naar nieuws overzicht