Helft Nederlandse iPhone-bezitters bezit iPhone van 4 jaar of ouder

06-05-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Helft Nederlandse iPhone-bezitters bezit iPhone van 4 jaar of ouder

De helft van alle Nederlanders met een iPhone gebruikt een model van vier jaar of ouder. Op dit moment is de iPhone 11 in Nederland het meest gebruikte model iPhone. 8 procent van alle Nederlanders heeft er een uit de meest recente iPhone 13-serie. Verder blijkt dat Nederlandse jongeren opvallend vaak een recent model iPhone gebruiken. Het grootste deel (94%) van de iPhones kan de nieuwste versie van iOS draaien. Apple heeft dus nauwelijks last heeft van fragmentatie in zijn iOS-besturingssysteem.

De iPhone 8 uit 2017 is als model van minimaal vier jaar oud nog het vaakst in gebruik, zo blijkt uit data van marktonderzoeker Telecompaper, afkomstig uit het Consumer Insights Panel, over Q1 van 2022: 8 procent van het totaal. Van alle modellen zit de iPhone 11 uit 2019 het vaakst in de broek- of binnenzak: 16 procent van alle Nederlandse iPhone bezitters heeft er een.

8 procent van de Nederlanders met een Iphone bezit de nieuwste generatie - de iPhone 13-serie die in september 2021 uitkwam. Van die vier modellen is de iPhone 13 het meest gekocht (3%), gevolgd door de iPhone 13 Pro, de iPhone 13 Pro Max en de iPhone 13 Mini.

Bovengemiddeld nieuwe iPhones bij jongeren

Uit de cijfers van het Consumer Insights Panel komt ook naar voren dat jongeren (18 tot en met 24 jaar) bovengemiddeld vaak rondlopen met een recent model. Zo heeft 6 procent alle Nederlandse jongeren met een iPhone de iPhone 13 (versus 3 procent van alle Nederlandse iPhonebezitters). Ook de iPhone 12 (10% onder jongeren, 8% marktbreed) en iPhone 11 (20% onder jongeren, 16% marktbreed) zijn zeer populair. De iPhone 11 is daarmee ook onder jongeren momenteel het meest gebruikte model.

Jongeren kiezen overigens meestal voor de 'normale' versies. De nieuwste iPhone Pro en Pro Max-modellen zijn voor jongeren meestal te duur. Telecompaper stelt dat jongeren met een iPhone Pro of Pro Max vaak een wat ouder model hebben. De iPhone 11 Pro en Pro Max waren de eerste modellen met drie cameralenzen. Mogelijk hebben jongeren hun telefoon één of twee jaar na de lancering gekocht nadat deze in prijs zijn gedaald, of hebben ze die tweedehands.

6 procent Nederlanders heeft oude iPhone

Apple biedt met iOS 15 ondersteuning voor alle iPhones die uitgebracht zijn in of na 2016, vanaf de Apple iPhone 6S / 6S Plus en nieuwer. Uit de data van de marktonderzoeker uit Houten komt naar voren dat nog 6 procent van alle gebruikers in Nederland een iPhone gebruikt uit 2015 of eerder, die door Apple niet meer wordt bijgehouden. Het gaat hierbij om de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5S en iPhone 5.

Aangezien 94 procent van de klanten een model heeft dat nog wordt ondersteund, is er voor Apple in Nederland nauwelijks sprake van zogenaamde 'fragmentatieproblemen'. Fragmentatieproblemen komen op wanneer smartphones draaien op oudere softwareversies die niet meer worden ondersteund door apps. Het kan dan zijn dat bijvoorbeeld een app voor mobiel bankieren niet meer werkt op een smartphone met een oudere softwareversie. App-ontwikkelaars beslissen zelf tot welke softwareversie zij hun app ondersteunen. Op het Android-besturingssysteem is het fragmentatieprobleem aanzienlijk groter.

Terug naar nieuws overzicht