Canalys: veel meer uitgaven aan cloud infrastructuur services wereldwijd

Canalys: veel meer uitgaven aan cloud infrastructuur services wereldwijd

06-02-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Canalys: veel meer uitgaven aan cloud infrastructuur services wereldwijd

De wereldwijde uitgaven voor cloudinfrastructuurservices bedroegen in het vierde kwartaal van 2021 meer dan 50 miljard dollar. De totale uitgaven stegen met 34% tot 53,5 miljard dollar, een stijging van 13,6 miljard dollar ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Voor het volledige jaar 2021 stegen de totale uitgaven voor cloudinfrastructuurdiensten met 35% tot 191,7 miljard dollar.

Dit meldt marktonderzoeker Canalys. Canalys definieert cloudinfrastructuurservices als services die infrastructuur als een service en platform als een service bieden, hetzij op speciale gehoste privé-infrastructuur of gedeelde infrastructuur. Dit is exclusief software-as-a-service-uitgaven rechtstreeks, maar omvat inkomsten die worden gegenereerd uit de infrastructuurservices die worden gebruikt om ze te hosten en te exploiteren.

Stijgende vraag naar diensten

Sectorspecifieke toepassingen blijven het gebruik van cloudinfrastructuurdiensten diversifiëren, vooral in de gezondheidszorg en de publieke sector. In combinatie met toegenomen workloadmigraties en cloud-native applicatie-ontwikkeling als onderdeel van digitale transformatieprojecten zorgde voor een stijgende vraag naar diensten. Bovendien bleven aanhoudende pandemiegerelateerde consumptiefactoren zoals werken en leren op afstand, e-commerce, gaming en contentstreaming belangrijke bijdragen leveren.

Ook zijn nieuwe immersieve use-cases ontstaan  die de toekomstige vraag en de behoefte aan krachtigere, gedistribueerde, intelligente en schaalbare diensten met een lagere latentie stimuleren, zoals de metaverse. De toonaangevende cloudserviceproviders zijn het best gepositioneerd om de hiervoor benodigde infrastructuur te leveren. De top drie spelers in het vierde kwartaal van 2021 - AWS, Microsoft Azure en Google Cloud - groeide samen met 45%, goed voor een gecombineerd aandeel van 64% van de klantuitgaven.

Uitgaven in 2021 met 35% gestegen

Voor het volledige jaar 2021 stegen de totale uitgaven voor cloudinfrastructuurdiensten met 35% tot 191,7 miljard dollar, ten opzichte van 142 miljard dollar in 2020. De heropening van economieën na de lockdown en het groeiende vertrouwen van klanten gedurende het jaar zorgden ervoor dat aanbieders meer meerjarige contracten afsloten.  

Terwijl cloudserviceproviders hun portfolio's diversifiëren om nieuwe kansen te benutten, bereiden velen zich voor op de cloudcomputing die nodig is om de gedeelde virtuele of augmented reality-omgeving - de metaverse - aan te drijven. Dit is de komende tien jaar een belangrijke drijfveer voor zowel de uitgaven voor cloudservices als de infrastructuurimplementatie, voorspelt Canalys. In veel opzichten lijkt de metaverse op het internet van vandaag, met verbeterde mogelijkheden en een groter rekenverbruik. Momenteel omvatten voorlopers van de metaverse gebruiksscenario's voor gaming, sociale media, samenwerking op de werkplek, onderwijs, onroerend goed, e-commerce en digitale handel, inclusief niet-verwisselbare tokens (NFT's).

Veel vraag naar computers voor VR- en AR-omgevingen

"Cloudservices zijn goed gepositioneerd voor individuele ontwikkelaars en organisaties die de metaverse willen betreden", zegt Canalys Research Analyst Blake Murray. "Er zal veel vraag zijn naar computers voor virtual en augmented reality-omgevingen, terwijl opslag, machine learning, IoT en data-analyse essentieel zijn om operaties zoals digitale twinning, modellering en interactiviteit in de metaverse te ondersteunen."

"Voortdurende investeringen in de metaverse door ontwikkelaars creëren een enorme kans voor cloudserviceproviders, met name de hyperscalers", aldus Canalys VP Alex Smith. "Het opbouwen van vertrouwen bij klanten en belangrijke technologiepartners stimuleert de concurrentiepositie voor metaverse ontwikkeling, terwijl wereldwijde infrastructuur, edge-implementaties en 5G-connectiviteit nodig zijn voor wijdverbreide ervaringen met lage latentie."

canalys-cloudinfrastructuurservices-4q2021.png

AWS is marktleider

Amazon Web Services (AWS) is marktleider in cloudinfrastructuurdiensten in het vierde kwartaal van 2021 en is goed voor 33% van de totale uitgaven. Het groeide met 40% op jaarbasis. Meta, voorheen Facebook, koos onlangs voor AWS als strategische cloudserviceprovider voor de lange termijn, terwijl Meta de komende vijf jaar afstand begint te nemen van sociale media om een breder metavers bedrijf te worden. AWS kondigde ook belangrijke nieuwe klanten aan in de detailhandel, gezondheidszorg en financiële diensten. Ook meldde het bedrijf een belangrijke overeenkomst met Nasdaq om markten te migreren naar AWS om een cloudgebaseerde beurs te worden.

Microsoft Azure beschikt over een marktaandeel van 22% en is de op één na grootste aanbieder. Het bedrijf groeide met 46%, wat Canalys onder meer toeschrijft aan langetermijnconsumptieverplichtingen. Over zijn metaverse technologiestack heeft Microsoft Azure Digital Twins voorbereid om fysieke objecten te modelleren, Azure IoT om fysieke activa te verbinden met de cloud en de indoor private mapping-service Azure Maps. Het bleef zijn cloudactiviteiten in meerdere sectoren uitbreiden in het vierde kwartaal van 2021, met belangrijke winst in de gezondheidszorg en financiële diensten.

Google Cloud is de op twee na grootste provider en groeit met 63% tot 9% van de markt. Het Google for Startups Cloud-programma heeft onlangs de ondersteuning voor door investeerders gesteunde startups uitgebreid. Ook zijn belangrijke nieuwe klanten aangetrokken, waaronder enkele in de virtual reality-ruimte. Google Cloud zette ook de wereldwijde uitbreidingsplannen voort met een toegewijde investering van US $ 1 miljard voor vijf jaar in heel Afrika om de inspanningen op het gebied van digitale transformatie te ondersteunen.

canalys-cloudinfrastructuurservices-4q2021-2.png

Terug naar nieuws overzicht
Cloud