Gartner: PC-zendingen in vierde kwartaal met vijf procent gedaald

14-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: PC-zendingen in vierde kwartaal met vijf procent gedaald

Wereldwijde pc-zendingen bedroegen in het vierde kwartaal van 2021 in totaal 88,4 miljoen stuks, een daling van 5% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van Gartner. Het gaat om de eerste krimp op jaarbasis na zes opeenvolgende kwartalen van groei. Voor het jaar bereikten de pc-zendingen 339,8 miljoen stuks in 2021, een stijging van 9,9% ten opzichte van 2020.

"Een scherpe daling van de pc-markt in de VS, veroorzaakt door aanhoudende problemen met de toeleveringsketen en de ineenstorting van de vraag naar Chromebooks, zorgde voor een vertraging van dit kwartaal", zegt Mikako Kitagawa, onderzoeksdirecteur bij Gartner. “Dit betekent waarschijnlijk het einde van de enorme en onverwachte groei van de vraag naar pc’s die door de pandemie is veroorzaakt.

“De daling in het vierde kwartaal heeft de groei van de pc-markt in 2021 echter slechts licht getemperd, met het hoogste verzendvolume sinds 2013. Tijdens de pandemie werd de groei van de verzending ondersteund door een stijging van de gemiddelde verkoopprijs (ASP), wat resulteerde in hogere inkomsten en een gezondere markt in het algemeen. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat de jaarlijkse pc-verzendingsvolumes de komende 2-3 jaar niet zullen dalen tot pre-pandemische niveaus."

Lenovo is marktleider

De top drie van leveranciers op de wereldwijde pc-markt bleef ongewijzigd in het vierde kwartaal van 2021, waarbij Lenovo de nummer 1 positie in verzendingen handhaafde (zie tabel 1).

gartner-pc-markt-4q2020-1.png

Lenovo's wereldwijde pc-zendingen daalden met bijna 12% in het vierde kwartaal van 2021, de eerste periode van jaar-op-jaar daling voor het bedrijf sinds het eerste kwartaal van 2020. Deze daling was te wijten aan de vertraagde Amerikaanse markt, zwakke vraag naar Chromebooks en problemen in de toeleveranciersketen, die Lenovo's vermogen om pc's aan zakelijke klanten te leveren belemmerden. Deze factoren droegen ook bij aan HP's daling van 4% op jaarbasis; de achteruitgang van HP werd echter getemperd door een robuuste groei in de Azië-Pacific-markt.

Dell won deze periode marktaandeel na een vijfde opeenvolgende kwartaal van groei. Het verzendvolume overschreed voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf 17 miljoen eenheden, aangevoerd door sterke prestaties in Latijns-Amerika, EMEA en Azië-Pacific.

Regionaal overzicht

De pc-markt in de VS zag zijn tweede opeenvolgende kwartaal van dubbelcijferige daling in het vierde kwartaal van 2021, met een daling van 24,2% op jaarbasis. Deze daling is grotendeels veroorzaakt door zwakke Chromebook-verzendingen, aangezien de vraag van onderwijsinstellingen bleef vertragen. Terwijl de verkoop van zakelijke pc's in de VS over het algemeen sterk was als gevolg van de herstellende economie en de heropening van kantoren, hadden vertragingen in de toeleveringsketen een impact op de verzendvolumes. Vooral in de grote zakelijke markt. Het vakantieseizoen zag ook zwakkere pc-verkopen dan in 2020 als gevolg van een bescheiden vraag van de consument.

Dell behaalde de eerste plaats op de Amerikaanse pc-markt op basis van leveringen met een marktaandeel van 28,5%. HP volgde met 25,9% van het Amerikaanse pc-marktaandeel (zie tabel 2).

gartner-pcmarkt-4q2020-2.png

7,4% groei in EMEA

De pc-markt in EMEA groeide jaar op jaar met 7,4% en bereikte 26 miljoen stuks, het hoogste volume in vijf jaar. Deze groei werd geleid door de vraag naar pc's voor bedrijven die gepaard ging met een toenemend economisch en sociaal herstel, aangezien veel bedrijven, scholen en universiteiten terugkeerden naar persoonlijke activiteiten.

Exclusief Japan groeide de Azië-Pacific-markt jaar op jaar met 11,5%. De markt voor mobiele pc's was bijzonder sterk in de regio, aangezien veel particuliere ondernemingen extra mobiele pc's pre-orderden in afwachting van mogelijke markttekorten.

Pandemie zorgt voor heropleving van pc-markt

Wereldwijde pc-zendingen bedroegen in 2021 339,8 miljoen stuks, een stijging van 9,9% ten opzichte van 2020 (zie tabel 3).

gartner-pcmarkt-4q2020-3.jpg

Na een lange periode van achteruitgang en af en toe een bescheiden groei, heeft de pandemie de pc-industrie nieuw leven ingeblazen blijkt uit de aanhoudende sterke groei van 2021. Gartner verwacht dat de vraag naar pc's de komende twee jaar afneemt, maar de verwachting is dat de jaarlijkse verzendvolumes in die periode niet dalen tot pre-pandemische niveaus.

"De pandemie heeft het gedrag van zakelijke en consumenten-pc-gebruikers aanzienlijk veranderd, omdat mensen moesten wennen aan nieuwe manieren van werken en leven", zei Kitagawa. "Na de pandemie zullen sommige van de nieuw gevestigde manieren om pc's te gebruiken een normale praktijk blijven, zoals externe of hybride werkstijlen, online cursussen volgen en online communiceren met vrienden en familie."

Deze resultaten zijn voorlopig. De definitieve statistieken zijn binnenkort beschikbaar voor klanten van Gartner's PC Quarterly Statistics Worldwide by Region-programma. Dit programma biedt een uitgebreid en actueel beeld van de wereldwijde pc-markt, waardoor productplanning-, distributie-, marketing- en verkooporganisaties op de hoogte kunnen blijven van belangrijke problemen en hun toekomstige implicaties over de hele wereld.

Terug naar nieuws overzicht