Apple introduceert nieuwe 14- en 16 inch MacBook Pro

19-10-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Apple introduceert nieuwe 14- en 16 inch MacBook Pro

Apple heeft een volledig herziene MacBook Pro met de nieuwe M1 Pro en M1 Max chipsets onthuld. De nieuwe MacBook Pro is verkrijgbaar in een 14?inch en 16?inch model en levert baanbrekende CPU-, GPU- en machine learning-prestaties, ook als hij alleen stroom van de batterij krijgt. Die batterij gaat bovendien extra lang mee. De nieuwe MacBook Pro heeft een Liquid Retina XDR-display, een serie geavanceerde poorten, een 1080p FaceTime HD-camera en een geavanceerd audiosysteem. De nieuwe MacBook Pro is naar opgaaf van Apple bij bij uitstek geschikt voor iedereen die beroepsmatig software, foto’s, films, 3D-kunst of muziek maakt. Samen met de 13?inch MacBook Pro met M1 vormt de nieuwe MacBook Pro de krachtigste notebookserie voor professionals. De nieuwe 14?inch en 16?inch MacBook Pro-modellen zijn vanaf vandaag te bestellen en vanaf dinsdag 26 oktober verkrijgbaar.

De nieuwe MacBook Pro verlegt volgens Apple de grenzen van wat je met een notebook kunt doen. Vergeleken met het allerbeste 13?inch model van de vorige generatie is de gloednieuwe 14?inch MacBook Pro aanzienlijk krachtiger. Met de 10?core CPU van M1 Pro en M1 Max levert de 14?inch MacBook Pro de volgende prestaties:

 • Projecten bouwen in Xcode gaat tot 3,7 keer zo snel.
 • In Logic Pro kunnen tot drie keer zoveel Amp Designer-plug-ins gebruikt worden.
 • De beweging van vloeistoffen berekenen in NASA TetrUSS gaat tot 2,8 keer zo snel.

Dankzij de 16?core GPU van M1 Pro en de 32?core GPU van M1 Max levert de 14?inch MacBook Pro de volgende ongekende grafische prestaties:

 1. 4K renderen in Final Cut Pro gaat met M1 Pro tot 9,2 keer zo snel en met M1 Max tot 13,4 keer zo snel.
 2. In Affinity Photo levert de GPU van M1 Pro tot 5,6 keer zo snelle prestaties bij gecombineerde vector- en rasterberekeningen, en de GPU van M1 Max levert tot 8,5 keer zo snelle prestaties.
 3. In Blackmagic DaVinci Resolve Studio verloopt de rendering van effecten met M1 Pro tot 3,6 keer zo snel en met M1 Max tot vijf keer zo snel.

M1 Pro en M1 Max hebben allebei een 16-core Neural Engine, waardoor alles op het gebied van machine learning sneller gaat:

 • In Final Cut Pro verloopt de objecttracering met M1 Pro tot 8,7 keer zo snel en met M1 Max tot 11,5 keer zo snel.
 • In Adobe Premiere Pro verloopt de detectie van bewerkte scènes in 1080p ProRes 422-video tot 7,2 keer zo snel.
 • In Adobe Photoshop gaat het selecteren van het onderwerp van een foto tot 2,6 keer zo snel.

Vergeleken met de vorige generatie is de nieuwe 16?inch MacBook Pro gigantisch veel sneller wanneer je aan complexe professionele projecten werkt.

M1 Pro en M1 Max bevatten allebei dezelfde krachtige 10?core CPU, waardoor de 16?inch MacBook Pro de volgende prestaties levert:

 • De beweging van vloeistoffen berekenen in NASA TetrUSS gaat tot 3 keer zo snel.
 • Projecten bouwen in Xcode gaat tot 2,1 keer zo snel.
 • Publiceren in Vectorworks gaat tot 2,1 keer zo snel.

Dankzij de 16?core GPU van de M1 Pro en de 32?core GPU van de M1 Max zijn de grafische prestaties van de 16?inch MacBook Pro als volgt verbeterd:

 • In Affinity Photo levert de GPU van M1 Pro tot 2,9 keer zo snelle prestaties bij gecombineerde vector- en rasterberekeningen, en de GPU van M1 Max levert tot 4,5 keer zo snelle prestaties.
 • Renderen in Maxon Cinema 4D met Redshift gaat met M1 Pro tot 2,5 keer zo snel en met M1 Max tot vier keer zo snel.
 • 8K renderen in Final Cut Pro gaat met M1 Pro tot 1,7 keer zo snel en met M1 Max tot 2,9 keer zo snel.

Dankzij de 16-core Neural Engine van M1 Pro en M1 Max gaat alles op het gebied van machine learning sneller dan ooit op de 16?inch MacBook Pro:

 • In Adobe Premiere Pro verloopt de detectie van bewerkte scènes in 1080p ProRes 422-video tot 4,4 keer zo snel.
 • In Final Cut Pro verloopt de objecttracering met M1 Pro tot 3,6 keer zo snel en met M1 Max tot 4,9 keer zo snel.
 • In Adobe Photoshop gaat het selecteren van het onderwerp van een foto met M1 Pro tot 1,5 keer zo snel en met M1 Max tot twee keer zo snel.

MacBook Pro levert permanent de beste prestaties, ongeacht of deze wordt gebruikt voor iets eenvoudigs of heel ingewikkelds. Ook verbruikt de MacBook Pro weinig stroom, of de stekker nu wel of niet in het stopcontact zit. Daardoor gaat de batterij lang mee. Vergeleken met de vorige MacBook Pro levert deze nieuwe generatie de volgende prestaties op een volle batterij:

 • Op het 14?inch model is het mogelijk om tot 17 uur video te kijken, 7 uur langer dan op het vorige model. Op het 16?inch model is het mogelijk om tot 21 uur video te kijken, 10 uur langer. Deze batterij heeft dan ook de langste gebruiksduur van alle Mac-notebooks.
 • In Xcode is het mogelijk om tot vier keer zoveel code te compileren.
 • Onderweg in Adobe Lightroom Classic foto’s bewerken, levert tot twee keer het uithoudingsvermogen op ten opzichte van de vorige generatie.

De volledig vernieuwde 14?inch en 16?inch MacBook Pro zijn speciaal ontworpen om op twee punten uit te blinken: prestaties en bruikbaarheid. De aluminium behuizing is van binnen geoptimaliseerd om er nog meer in kwijt te kunnen en de prestaties verder te verhogen. Het koelsysteem kan nu bijvoorbeeld 50 procent meer lucht verplaatsen dan de vorige generatie, zelfs als de ventilator op lage snelheid draait. Dankzij dit nauwgezette ontwerp kan MacBook Pro langdurig prestaties leveren zonder warm te worden of geluid te produceren. En omdat de Apple chips efficiënt zijn, gaat de ventilator in de meeste gevallen niet eens aan.

Het Magic Keyboard van de nieuwe MacBook Pro heeft nu een zwarte, dubbel geanodiseerde omlijsting, waardoor de verlichte toetsen nog beter tot hun recht komen, en bevat een rij met functietoetsen die even hoog zijn als de overige toetsen. De Touch Bar is vervangen door reguliere mechanische functietoetsen, waaronder een verbrede Escape-toets, die professionele gebruikers doorgaans prettiger in het gebruik vinden. Behalve een nieuw toetsenbord bevat deze MacBook Pro ook het Force Touch-trackpad, dat ideaal is voor professionele toepassingen.

Display

MacBook Pro is voor het eerst verkrijgbaar met het Liquid Retina XDR-display. In dit display is de mini?ledtechnologie van iPad Pro verwerkt, met als resultaat een algehele helderheid tot 1000 nits, een piekhelderheid van maar liefst 1600 nits en een contrast­verhouding van 1.000.000:1. Dankzij het extreme dynamische bereik komt HDR-content helemaal tot leven: de donkere delen hebben veel detail, de lichte delen komen tot hun recht en de kleuren zijn sprankelender. Andere voordelen zijn de brede kleurweergave (P3) en ondersteuning voor een miljard kleuren, waardoor die soepeler in elkaar overlopen. Het nieuwe display bevat ook ProMotion-technologie met een adaptieve refresh-rate van maximaal 120 Hz. ProMotion past de refresh-rate automatisch aan de bewegingen op het scherm aan. Daardoor gaat de batterij langer mee en ziet alles er nog beter uit. Bij videobewerking kan de gebruiker ook een vaste refresh-rate instellen die goed bij het beeldmateriaal past.

Beide modellen hebben een groter display dan de vorige generatie. Het 16?inch model bevat een ruim 16,2?inch display met 7,7 miljoen pixels en heeft daarmee het grootste aantal pixels van alle Mac-notebooks. En op het 14?inch model hebben gebruikers eveneens meer ruimte: het actieve schermgedeelte meet 14,2 inch en telt 5,9 miljoen pixels. Dat zijn er meer dan in het scherm van de vorige 16?inch MacBook Pro. Het display heeft dunnere randen en is aan weerszijden van de camera iets hoger, zodat nog meer content zichtbaar is. 

Aansluitpoorten

De nieuwe MacBook Pro bevat een grote collectie poorten. Beide modellen zijn voorzien van drie Thunderbolt 4-poorten voor snelle randapparatuur, een snelle SDXC-kaartsleuf, een HDMI-poort om een display of tv op aan te sluiten en een verbeterde mini-jack-aansluiting die geschikt is voor koptelefoons met een hoge impedantie. Ook MagSafe is terug van weggeweest: MacBook Pro heeft nu een MagSafe 3-poort, die er niet alleen anders uitziet maar ook meer vermogen doorgeeft. MagSafe 3 is een snelle en makkelijke manier om de oplaadkabel aan te sluiten en beschermt meteen ooked MacBook Pro. Bovendien zit er nu voor het eerst een snellaadfunctie op Mac: de batterij tot 50 procent opladen kost slechts een half uurtje. Op modellen met M1 Pro kun je nu tot twee Pro Display XDR-schermen aansluiten, en op modellen met M1 Max zelfs drie Pro Display XDR-schermen én een 4K-tv. Voor draadloze verbindingen bevat MacBook Pro wifi 6 en Bluetooth 5.0.

Prijzen en verkrijgbaarheid

De nieuwe MacBook Pro-modellen met M1 Pro en M1 Max zijn in de voorverkoop te bestellen. Vanaf dinsdag 26 oktober start Apple met de uitlevering van de apparaten. De nieuwe 14?inch MacBook Pro is verkrijgbaar vanaf 2249 euro en de 16?inch MacBook Pro is verkrijgbaar vanaf 2749 euro. macOS Monterey is vanaf maandag 25 oktober beschikbaar als gratis software-update.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Apple