Ziggo sluit panden in Heerlen en Alphen aan den Rijn aan op gigabit-internet

19-10-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Ziggo sluit panden in Heerlen en Alphen aan den Rijn aan op gigabit-internet

Ruim 33.000 huishoudens en bedrijfspanden in Alphen aan den Rijn en 38.000 huishoudens en bedrijfspanden in Heerlen zijn vandaag aangesloten op de snelste internetverbinding van Ziggo. Daarmee krijgen klanten in deze gemeentes de mogelijkheid om downloadsnelheden tot 1 gigabit per seconde af te nemen. In totaal voorziet Ziggo met deze nieuwste aansluiting ruim 4,8 miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven van gigabitsnelheden. In de loop van 2022 wil Ziggo alle klanten toegang bieden tot een downloadsnelheid van maximaal 1 Gbps via het bestaande netwerk.

In de afgelopen tijd is het kabelnetwerk van Alphen aan den Rijn en Heerlen technisch voorbereid op het kunnen doorvoeren van gigabit-snelheden. Ziggo-monteurs plaatsten bij huisaansluitingen in en om Alphen aan den Rijn meer dan 49.863 nieuwe connectoren en vervingen ruim 4.654 aansluitkabels in 2.659 straatkasten. Bij elkaar meer dan 4 kilometer nieuwe netwerkbekabeling in straatkasten en wijkcentrales. In Heerlen werden bij huisaansluitingen meer dan 56.678 nieuwe connectoren geplaatst en werd ruim 5.290 aansluitkabels in 3.023 straatkasten vervangen. Dankzij al deze vernieuwingen is Ziggo in staat om in één keer hele steden of regio's aan te sluiten op wat het zelf noemt 'Giganet'.

Signaal voor het overgrote deel via glasvezel

Het vaste netwerk van Ziggo bestaat uit glasvezel en coax. De weg die het internetsignaal van het datacenter naar een huisaansluiting aflegt, verloopt over het Ziggo-netwerk voor het overgrote deel via glasvezel. Alleen het laatste deel, van de wijkkast tot in de huiskamer, gaat via de coaxkabel. Op dit coaxdeel past Ziggo de technologie DOCSIS 3.1 toe. Daarmee zijn ook hoge internetsnelheden te behalen, met nu al een downloadsnelheid tot 1 Gbps. Deze technologie zorgt dat binnen een aantal jaar snelheden tot 10 gigabit per seconde mogelijk worden. Ook de uploadsnelheden gaan op termijn omhoog. In april heeft VodafoneZiggo tijdens een test een downloadsnelheid van 10 gigabit per seconde bereikt op het bestaande vaste netwerk. Met deze snelheid is een 4K-film van twee uur in 10 seconden gedownload.

Terug naar nieuws overzicht