Tekort aan talent belemmert omarming opkomende technologieën

16-09-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Tekort aan talent belemmert omarming opkomende technologieën

IT-managers zien het tekort aan talent als de belangrijkste belemmering voor de acceptatie van 64% van de opkomende technologieën. Dit percentage lag in 2020 nog op slechts 4%. De beschikbaarheid van talent wordt dit jaar veel vaker genoemd dan andere barrières, zoals implementatiekosten (29%) of beveiligingsrisico (7%).

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Gartner. De beschikbaarheid van talent wordt genoemd als een belangrijkste factor die de acceptatie remt bij alle zes technologiedomeinen die in het onderzoek zijn opgenomen: computerinfrastructuur en platformservices, netwerk, beveiliging, digitale werkplek, IT-automatisering en -opslag en database. IT-managers noemen de beschikbaarheid van talent als de belangrijkste risicofactor voor de acceptatie van de meeste IT-automatiseringstechnologieën (75%) en bijna de helft van de digitale werkplektechnologieën (41%).

Schaarste aan IT-talent toegenomen

"De aanhoudende druk op werken op afstand en de versnelling van de wervingsplannen in 2021 hebben de schaarste aan IT-talent vergroot, vooral voor sourcingvaardigheden die cloud en edge, automatisering en continue levering mogelijk maken", zegt Yinuo Geng, research vice president bij Gartner.

"Als een voorbeeld: van alle IT-automatiseringstechnologieën die in het onderzoek zijn geprofileerd, heeft sinds 2020 slechts 20% van hen voortgang geboekt met de adoptiecyclus. Het probleem rondom talent is hiervan de reden."

Omarming opkomende technologie versnellen

Ondanks uitdagingen op het gebied van talent, is de adoptie van opkomende technologieën vergroot door infrastructuur en operations (I&O) en andere IT-leiders voor het stimuleren van innovatie nu organisaties beginnen aan hun herstel van de pandemie.

Over alle technologiedomeinen meldt 58% van de respondenten ofwel een verhoging of een plan om de investeringen in opkomende technologie in 2021 te verhogen. Dit percentage lag in 2020 op 29%. Bovendien melden I&O-functies dat zij de implementatietijd zien krimpen. Alle technologieën die nu worden uitgerold naar verwachting binnen zes tot 18 maanden zijn geïmplementeerd.

Nieuwe tech direct inzetten

"Dit geeft aan dat organisaties zich meer op hun gemak voelen bij het direct inzetten van nieuwe technologieën om de groei te versnellen, in plaats van te vertrouwen op een langere observatieperiode om de businesscase te ontwikkelen", aldus Geng.

Bovendien beïnvloeden dit jaar een groter aantal leiders (zowel binnen als buiten de IT-functie) beslissingen over technologie-investeringen, wat de trend van 'gedemocratiseerde levering' stimuleert. In 2021 was 82% van de IT-leiders het er mee eens of helemaal mee eens dat bedrijfsleiders buiten IT invloed uitoefenen op beslissingen over de adoptie van opkomende technologie in alle geëvalueerde technologiedomeinen.

Prioriteit voor cloud en beveiliging

Veerkracht en het verbeteren van kritieke IT-infrastructuur zijn volgens het onderzoek topprioriteiten bij I&O en andere IT-leiders in 2021. Als gevolg hiervan geven ze prioriteit aan cloudimplementaties en investeringen in beveiligingstechnologieën.

Om een soepele verplaatsing van informatie tussen fysieke en virtuele locaties mogelijk te maken, investeren organisaties fors in het creëren van een sterke hybride cloudbasis, ondersteund door multicloud-technologieën. Gedistribueerde cloudsystemen, cloud access security brokers (CASB's) en cloud enterprise resource planning (ERP) behoren tot degenen die de implementatiefase in 2021 bereiken. Respondenten noemen veerkracht als de belangrijkste investeringsmotor voor 63% van deze cloudtechnologieën.

Fors meer beveiligingstechnologieën in gebruik

Infrastructuurbeveiliging is een belangrijke prioriteit voor organisaties bij het aanpakken van toenemende bedreigingen. Met name als het gaat om endpoint devices in hybride werkomgevingen. Van 2020 tot 2021 is het aantal beveiligingstechnologieën dat in gebruik is sterk gestegen: van 15% naar 84% van de geëvalueerde technologieën. In 2021 meldde 64% van de respondenten dat ze de investeringen in beveiligingstechnologieën hebben verhoogd of van plan zijn te verhogen, ten opzichte slechts 31% in 2020.

"I&O-leiders die hun strategie voor infrastructuurbeveiliging niet herzien, komen voor uitdagingen te staan vanwege de aanhoudende toename van het ransomware-aanvalsoppervlak voor organisaties", aldus Geng.

Terug naar nieuws overzicht
Security