Mondiale 5G-omzet CSP’s groeit 39 procent naar 19,1 miljard dollar

Mondiale 5G-omzet CSP’s groeit 39 procent naar 19,1 miljard dollar

04-08-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Mondiale 5G-omzet CSP’s groeit 39 procent naar 19,1 miljard dollar

De wereldwijde omzet uit 5G-netwerkinfrastructuur groeit met 39 procent tot 19,1 miljard dollar in 2021, vergeleken met 13,7 miljard dollar in 2020. Dat blijkt uit de nieuwste verwachting van Gartner. Communicatie service providers (CSP's) hebben vorig en dit jaar de ontwikkeling van 5G in volwassen markten versneld. 5G was dit jaar goed voor 39 procent van de totale omzet uit draadloze infrastructuur.

De COVID-19-pandemie verhoogde de al groeiende vraag naar geoptimaliseerde en ultrasnelle breedbandconnectiviteit ter ondersteuning van thuiswerk en data-intensieve toepassingen, zoals streaming video, online gaming en sociale-mediatoepassingen.

5G snelst groeiende segment

Inmiddels is 5G het snelst groeiende segment in de markt voor draadloze netwerkinfrastructuur. Investeringen in legacy mobiele technologie (4G en lager) dalen snel in alle regio's. De uitgaven voor niet-5G small cells staan op het punt af te nemen naarmate CSP's overstappen op 5G kleine cellen.

CSP’s en telco’s in Noord-Amerika zien hun 5G-omzet van 2,9 miljard dollar in 2020 groeien naar 4,3 miljard dollar in 2021, deels door een grotere acceptatie van dynamisch spectrumdeling en millimetergolfbasisstations. In West-Europa zullen CSP's prioriteit geven aan het licentiespectrum, de modernisering van de mobiele kerninfrastructuur en het navigeren door regelgevingsprocessen. De 5G-omzet zal naar verwachting stijgen van 794 miljoen dollar vorig jaar tot 1,6 miljard dollar in 2021. De 5G-omzet in Groot-China bereikte 9,1 miljard dollar in 2021, tegen 7,4 miljard dollar in 2020. Daarmee blijft de regio veruit nummer-1.

Adoptie 5G vergelijkbaar met 4G

10 procent van de CSP’s leverde in 2020 commerciële 5G-diensten. Gartner voorspelt dat dit zal toenemen tot 60 procent in 2024, wat een vergelijkbaar adoptiepercentage is als in het verleden voor LTE/4G.

“De vraag van bedrijven en klanten is een beïnvloedende factor in deze groei”, stelt Michael Porowski, senior hoofdonderzoeksanalist bij Gartner. “Als mensen terugkeren naar kantoor, zullen ze ook thuis doorgaan met upgraden of overstappen op gigabit glasvezel (FTTH) omdat connectiviteit een essentiële voorwaarde voor werken op afstand is geworden. Gebruikers zullen CSP's ook steeds meer vergelijken voor zowel kantoor- als externe werkbehoeften."

Groei PON als voorkeurstechnologie

Deze snelle verschuiving in het gedrag van klanten stimuleert de groei in de wereldwijde markt voor passieve optische netwerken (PON) als voorkeurstechnologie. De 10-Gigabit-compatibele symmetrische PON (XGS-PON) is geen nieuwe technologie. Nu het prijsverschil met andere technologieën kleiner wordt, zijn CSP's bereid te investeren in XGS-PON om zich te onderscheiden in klantervaring en netwerkkwaliteit.

Gartner schat dat tegen 2025 60 procent van de Tier-1 CSP's op grote schaal XGS-PON-technologie zal toepassen om ultrasnelle breedbanddiensten te leveren aan particuliere en zakelijke gebruikers, tegen minder dan 30 procent in 2020.

Terug naar nieuws overzicht