Microsoft Inspire 2021 belicht nieuwe Azure en andere innovaties

15-07-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Microsoft Inspire 2021 belicht nieuwe Azure en andere innovaties

Microsoft heeft tijdens zijn Inspire 2021 conferentie veel nieuws aangekondigd, onder andere over de commerciële marktplaatsen, Teams, Dynamics 365 en Azure, samen met nieuwe innovaties voor partners.

Dutch IT-channel en Executive People zetten het nieuws op een rijtje:

Azure API Management-integratie met Azure Event Grid is nu beschikbaar als preview-versie. Met deze mogelijkheid kunnen klanten API Management configureren om gebeurtenissen naar Event Grid te publiceren wanneer een nieuwe gebruiker of nieuw abonnement wordt gemaakt op een API Management-resource. Event Grid is een enkele service voor het beheren van de routering van gebeurtenissen van bron naar bestemming.

Lees meer over deze update.

Er is nu een preview beschikbaar van Azure Kubernetes Service (AKS) als gebeurtenisbron voor Azure Event Grid.

Azure Event Grid is een enkele service voor het beheren van de routering van gebeurtenissen van bron naar bestemming, met bijna realtime meldingen. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig apps bouwen met op gebeurtenissen gebaseerde architecturen door zich te abonneren op evenementen en vervolgens actie te ondernemen wanneer het geabonneerde evenement wordt ontvangen. Om AKS-bewerkingen te automatiseren, kunnen klanten zich nu abonneren op de volgende evenementen:

 • AKS-gebeurtenis voor de beschikbaarheid van een nieuwe Kubernetes-versie-upgrade.
 • AKS-gebeurtenis voor de beschikbaarheid van een upgrade van een nieuwe knooppuntinstallatiekopie.

Gebruikers selecteren de Azure-resource waarop ze zich moeten abonneren, geven een gebeurtenishandler of WebHook-eindpunt op en ondernemen vervolgens actie wanneer de geabonneerde gebeurtenis plaatsvindt.

Lees meer over deze update.

Slimme standaardinstellingen zijn nu beschikbaar als preview-versie voor Azure Kubernetes Service (AKS). Slimme standaardinstellingen zijn een reeks scenariospecifieke clusterconfiguraties die met één klik kunnen worden toegepast om klanten te helpen veelvoorkomende valkuilen bij de installatie en bewerkingen te vermijden en snel aan de slag te gaan.

Deze functie bespaart klanten ook tijd die ze zouden besteden aan het navigeren door documentatie en het testen van verschillende instellingen.

Klanten kunnen kiezen uit scenario's voor ontwikkelen/testen, kostenoptimalisatie, batchverwerking en geharde clustertoegang en kunnen snel vooraf ingestelde configuraties toepassen voor de grootte van de node-pool, automatisch schalen, beschikbaarheidszones, Azure Monitor en Azure Policy die specifiek zijn voor deze scenario's.

Lees meer over deze update.

Azure-gegevens

Partners in het Azure Synapse-ecosysteem kunnen hun oplossing nu rechtstreeks opnemen in een nieuw Partner Center, dat rechtstreeks toegankelijk is vanuit Synapse Studio. Met het nieuwe Partner Center kunnen Azure Synapse-klanten door partneroplossingen bladeren om meer te weten te komen over elke oplossing, via een API verbinding maken met de partnerservice en automatisch een proefversie starten.

Deze mogelijkheid staat open voor alle gebruikers die analyseprojecten uitvoeren met een Synapse-werkruimte - waardoor gebruikers ook kunnen ontdekken hoe ze onafhankelijke softwareleveranciers (ISV)-oplossingen aan hun analyses kunnen toevoegen. Een proefversie kan rechtstreeks vanuit de Synapse Studio worden geïmplementeerd, zodat klanten snel ISV-oplossingen kunnen testen.

Klanten kunnen deze ervaring nu uitvoeren in de Synapse Studio voor Informatica, Qlik Data Integration, Fivetran, Incorta en Precisely.

Lees meer over deze update.

Azure hybride en multicloud

Microsoft Azure Stack HCI-partners krijgen nieuwe programma's en marketingmiddelen aangeboden om technische mogelijkheden te demonstreren en de waarde te benadrukken van Azure Stack HCI, een cloud-verbonden, hypergeconvergeerde infrastructuurbesturingssysteem (OS) geleverd als een Azure-service. Verbeteringen omvatten een nieuw partnerprogramma voor onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) en een geavanceerde specialisatie in hybride cloudinfrastructuur met Azure Stack HCI.

Daarnaast omvatten Azure Stack HCI-productverbeteringen vereenvoudigde activering van gastlicenties en verbeterde infrastructuurbeveiliging:

 • Azure Stack HCI ondersteunt nu de populaire functie Automatic Virtual Machine Activation (AVMA) van Hyper-V voor Windows Server. Klanten met bestaande activeringssleutels van de Windows Server 2019 Datacenter-editie kunnen deze rechtstreeks invoeren in de Azure Stack HCI-host met behulp van het Windows Admin Center of PowerShell. Virtuele machines met Windows Server nemen automatisch de activering over van de host, dus productsleutels voor elke virtuele machine hoeven niet afzonderlijk te worden beheerd.
 • Secured-core server, die beschikbaar is voor Azure Stack HCI, wordt een verplicht onderdeel voor geïntegreerde HCI-systemen. Secured-core server vereenvoudigt het inschakelen van beveiliging op serverniveau door hardware, firmware en OS-mogelijkheden opnieuw te beveiligen om te helpen beschermen tegen bedreigingen. Secured-core server verstoort proactief praktische aanvalsvectoren.

Lees meer over deze update.

Op 30 juli voegt Azure SQL zich bij Windows Server, Linux en Kubernetes als Azure Arc-resources die algemeen beschikbaar zijn om te worden beheerd met Azure Lighthouse. Partners die Azure Lighthouse al gebruiken om meerdere klantgegevensservices in verschillende omgevingen te beheren, profiteren van meer controle en flexibiliteit met Azure Arc-enabled Azure SQL.

Lees meer over deze update.

Nu bedrijven steeds meer overgaan op hybride technologie om complexiteit te beheren, voegt het Microsoft Partner Network twee geavanceerde specialisaties toe: Hybrid Operations and Management met Microsoft Azure Arc en Hybrid Cloud Infrastructure met Microsoft Azure Stack HCI.

Met deze nieuwe specialisaties kunnen partners zich onderscheiden door hun capaciteiten te laten zien in een gebied waar organisaties steeds meer gebruik van maken. De specialisatie Hybrid Operations and Management met Azure Arc valideert het vermogen van een partner om op schaal beheer en DevOps mogelijk te maken in hybride en multicloud-scenario's met behulp van Azure Arc. De specialisatie Hybrid Cloud Infrastructure met Azure Stack HCI valideert het vermogen van de partner om een hypergeconvergeerde infrastructuur on-premises te implementeren met connectiviteit met Azure Stack HCI.

Partners die geavanceerde Azure-specialisaties verdienen, krijgen meer zichtbaarheid bij Microsoft-verkopers en klanten, evenals toegang tot Azure-bedrijfsprogramma's en aanvullende financiële prikkels.

Lees meer over deze update.

Azure Infra

Een nieuwe maandelijkse prijsoptie voor toegang per gebruiker voor Azure Virtual Desktop helpt onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) nieuwe zakelijke kansen te ontsluiten wanneer ze apps vanuit de cloud aan externe gebruikers leveren. De prijsoptie voor toegang per gebruiker gaat in op 1 januari 2022, met gratis promotionele toegang die nu beschikbaar is tot en met 31 december 2021, voor het streamen van first-party of third-party apps naar externe gebruikers. Organisaties blijven betalen voor de onderliggende Azure-infrastructuur.

Veel organisaties gebruiken momenteel Azure Virtual Desktop om apps naar werknemers te streamen. Deze nieuwe prijsoptie vergroot de mogelijkheid van ISV's om apps te leveren aan klanten en zakelijke partners en om hun software-as-a-service (SaaS)-bedrijven uit te breiden.

Lees meer over deze update.

Azure-migratie

Microsoft breidt programma's uit en breidt beveiligingsupdates uit om cloudmigratie en modernisering te stroomlijnen en te vereenvoudigen. Programma-uitbreidingen zijn onder meer:

 • Het Azure Migration and Modernization Program (AMMP), voorheen Azure Migration Program genoemd, dekt nu een breder scala aan migratie- en moderniseringsaanbiedingen voor apps, infrastructuur en data, inclusief ondersteuning voor Azure Arc.
 • Azure Migrate App Containerization ondersteunt nu de implementatie van gecontaineriseerde apps naar de Azure App Service - Web App for Containers-tool. Het hulpprogramma voor app-containerisatie helpt bij het moderniseren van bestaande ASP.NET- en Java-web-apps door ze als containers te verpakken en de gecontaineriseerde app te implementeren in Azure Kubernetes Service (AKS) of Azure App Service-containers.

Daarnaast kunnen on-premises Windows Server- en SQL Server-klanten die willen migreren en moderniseren, als volgt profiteren van de uitbreiding van gratis Extended Security Updates (ESU's) voor Windows Server 2012/R2 en SQL Server 2012.

 • Uitgebreide ondersteuning voor Windows Server 2012 en 2012 R2 eindigt op 10 oktober 2023. Uitgebreide ondersteuning voor SQL Server 2012 eindigt op 12 juli 2022. Klanten die deze deadline niet kunnen halen, kunnen hun apps en gegevens die op deze releases draaien, nog drie jaar beschermen wanneer ze migreren naar Windows Server en SQL Server op Azure en profiteer van gratis ESU's op Azure. Klanten die Windows Server en SQL Server op deze releases en on-premises gebruiken, hebben de mogelijkheid om ESU's aan te schaffen.
 • De driejarige ESU's van Windows Server en SQL Server 2008 en 2008 R2 lopen af op respectievelijk 10 januari 2023 en 12 juli 2022. Klanten die meer tijd nodig hebben om te migreren en te moderniseren, kunnen een extra jaar profiteren van een Windows Server en SQL Server 2008 en 2008 R2 beveiligingsupdate-extensie voor Azure.

Lees meer over deze updates.

Dynamics 365

Microsoft Teams-klanten krijgen nu zonder extra kosten toegang om Microsoft Dynamics 365-gegevens in Teams te bekijken en te bewerken, ongeacht of ze een Dynamics 365-licentie hebben of niet. Het aanbieden van kosteloze gegevenstoegang biedt organisaties flexibiliteit om te bepalen wanneer en hoe ze Dynamics 365 aanschaffen. De opname van Dynamics 365-toegang zal een barrière voor productiviteit in de workflow van de klant wegnemen. Nu kan elke medewerker met een Teams-licentie Dynamics 365-records rechtstreeks in Teams zien. Machtigingen en toegangsregels kunnen worden geconfigureerd om ervoor te zorgen dat alleen de juiste gebruikers toegang hebben tot klantrecordgegevens. Klanten die geavanceerde functies of analyses nodig hebben, kunnen Dynamics 365 aanschaffen om verder met de gegevens te communiceren.

Lees meer over deze update of download visuele middelen.

ISV Connect

Twee jaar nadat het ISV Connect-programma voor partners werd geïntroduceerd, wordt het opnieuw uitgevonden om nieuwe waarde te bieden aan onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's). ISV Connect biedt platforms, bronnen en ondersteuning om ISV's te helpen bij het ontwikkelen, publiceren en op de markt brengen van hun apps. Op basis van feedback van ISV's introduceert het programma vereenvoudigde, go-to-market-voordelen; nieuwe technische voordelen, zoals ISV-app-licentiebeheer en scherp geprijsde Dev/Test/Demo-omgevingen; en aanzienlijk verminderde inkomstendeling. Deze wijzigingen worden dit najaar doorgevoerd. Microsoft doet ook extra investeringen in Microsoft AppSource om de vindbaarheid van apps en zoekresultaten te verbeteren voor zijn publiek van meer dan 750 miljoen klanten in 141 landen.

ISV Connect transformeert de manier waarop Microsoft ISV's helpt te voldoen aan de groeiende marktkansen in zakelijke toepassingen. Meer dan 734 ISV's hebben zich ingeschreven voor het programma en hebben meer dan 1.472 apps gecertificeerd in Microsoft AppSource.

Lees meer over deze update.

Windows 365 en Cloud-pc

Windows 365 is een nieuwe manier om Windows 10 of Windows 11 als een cloudservice te ervaren, waarbij de volledige Windows-ervaring - inclusief apps, gegevens en instellingen - naar elk apparaat wordt gestreamd vanuit de Microsoft Cloud. Windows 365 creëert ook een nieuwe hybride persoonlijke computercategorie genaamd Cloud PC, die zowel de kracht van de cloud als de mogelijkheden van het apparaat gebruikt om een volledige, gepersonaliseerde Windows-ervaring te bieden.

Windows 365 is ontworpen om organisaties een nieuwe, flexibele en veilige manier te bieden om gedistribueerde arbeidskrachten, tijdelijke en seizoensmedewerkers en werknemers met behoefte aan gespecialiseerde workloads te ondersteunen.

Met Windows 10 nu of Windows 11 zodra het later dit kalenderjaar algemeen beschikbaar is, kunnen individuele gebruikers of informatietechnologiepersoneel de grootte van de Cloud PC kiezen die het beste aan hun behoeften voldoet met voorspelbare prijzen per gebruiker per maand. Met instant-on boot naar hun persoonlijke cloud-pc kunnen gebruikers hun applicaties, tools, gegevens en instellingen vanuit de cloud naar verschillende apparaten streamen.

Enterprise IT kan Microsoft Endpoint Manager gebruiken om cloud-pc's voor hun organisatie aan te schaffen, te implementeren en te beheren. Kleine bedrijven kunnen een eenvoudig, zelfbedieningsmodel gebruiken om cloud-pc's voor hun organisaties aan te schaffen zonder dat ze IT-ervaring nodig hebben. Voor alle bedrijven vereenvoudigt Windows 365 Windows-updates en maakt het gebruik van de kracht van de cloud om beveiligingsrisico's te beperken.

Van ISV's tot systeemintegrators tot providers van beheerde services tot OEM's, Windows 365 creëert nieuwe kansen voor partners om nieuwe, volledige Windows-ervaringen uit te breiden naar de cloud.

Lees meer over deze update op Innovation Stories en de Microsoft 365 Blog , of download visuele middelen .

Microsoft Teams

Nieuwe en verbeterde Collaborative-apps komen naar Microsoft Teams in samenwerking met onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) en omvatten Atlassian Confluence, Salesforce, SAP Cloud for Customer (C4C), ServiceNow en Workday. Al deze integraties brengen gestructureerde bedrijfsprocessen en gegevens samen in de context van collaboratief werk.

Met Teams kunnen ontwikkelaars en ISV's de volgende generatie apps bouwen met samenwerking als kern, waardoor realtime en asynchrone samenwerking mogelijk wordt voor vergaderingen, chats, het maken van inhoud en bedrijfsprocessen. Deze Collaborative-apps die zijn ontworpen voor hybride werk, werden aangekondigd op Microsoft Build .

Lees meer over deze update.

Microsoft Viva

Microsoft Viva, een platform voor werknemerservaring dat tools voor werknemersbetrokkenheid, leren, welzijn en kennis samenbrengt, zal integraties toevoegen met meer dan 20 partners , waaronder ServiceNow, Qualtrics en Workday, wanneer het in de herfst algemeen beschikbaar komt. Door deze nieuwe partnerintegraties kunnen klanten, naast bestaande partnerschappen met Headspace, SuccessFactors en anderen, naadloos tools, inzichten en ervaringen aan de oppervlakte brengen die gepersonaliseerd zijn voor werknemers in de stroom van hun werk.

Lees meer over deze update of download visuele middelen .

Partners

Er zijn nieuwe voordelen geïntroduceerd voor onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) die Modern Work-apps voor Microsoft Teams en Microsoft Viva willen bouwen en op de markt brengen. In aanmerking komende ISV's krijgen toegang tot Microsoft-technologie, samengestelde training, één-op-één consultaties en marketingbronnen om hen te helpen de 145 miljoen mensen te bereiken die dagelijks aan Teams samenwerken. ISV's die van plan zijn om Teams- of Viva-apps te bouwen voor business-to-business-scenario's komen in aanmerking. Partners moeten lid zijn van het Microsoft Partner Network. Er zijn aanvullende voorwaarden van toepassing.

Lees meer over deze update.

Security

Twee partnertools, Microsoft 365 Lighthouse en Project "Orland", zijn nu in preview. Deze tools zijn bedoeld om de groei en winstgevendheid van partners te stimuleren door het gemakkelijker te maken om beheerde beveiligingsservices te leveren en nieuwe groeimogelijkheden te identificeren.

Microsoft 365 Lighthouse is een uniforme portal waarmee managed service providers hun Microsoft 365 Business Premium-klanten eenvoudig kunnen beveiligen en beheren en gestandaardiseerde services kunnen leveren. Microsoft 365 Lighthouse, vorig jaar in beperkte preview aangekondigd, is nu beschikbaar als preview voor alle in aanmerking komende partners.

Project "Orland", een nieuwe ervaring in het Partner Center om partners te helpen hun cloudactiviteiten te laten groeien door Microsoft-aangedreven inzichten over hun klanten te delen om het accountbeheer te verbeteren, wordt gelanceerd in een privépreview. Partners krijgen aanbevelingen zoals klanten met proefconversie, klanten die mogelijk follow-up nodig hebben of klanten die klaar zijn voor nieuwe workloads om te implementeren vanuit hun bestaande klantenbestand.

Meer informatie over Microsoft 365 Lighthouse en Project "Orland".

App-governance is een nieuwe betaalde invoegtoepassing voor Microsoft Cloud App Security (MCAS) die kan worden gebruikt om Microsoft 365-apps te bewaken, te beschermen en te beheren en om risicovol gedrag snel te identificeren, te waarschuwen en te voorkomen, rechtstreeks vanuit het compliancecentrum. Deze mogelijkheid is nu in preview.

MCAS is een cloud security broker (CASB) die gebruikers helpt inzicht te krijgen in multicloud-apps, schaduw-IT te ontdekken, gevoelige informatie overal in de cloud te beschermen, bescherming tegen cyberbedreigingen mogelijk te maken, naleving te beoordelen en de beveiligingshouding in clouds te beheren.

Veel apps zijn onbedoeld overprovisioned, wat kan leiden tot grotere risicoblootstelling dan verwacht. Deze nieuwe invoegtoepassing biedt organisaties de mogelijkheid om het juiste app-gedragsbeleid te definiëren en af te dwingen voor Microsoft 365 OAuth-apps die de Microsoft Graph API gebruiken met gegevens, hoogwaardige gebruikers en andere apps.

De invoegtoepassing voor app-beheer biedt:

 • Diepgaande zichtbaarheid en inzichten : krijg meer inzicht in apps die toegang hebben tot Microsoft 365-gegevens en bruikbare inzichten over hoe de app is geconfigureerd en zich gedraagt in de omgeving.
 • Beleidsgestuurd beheer : definieer en dwing proactief het juiste app-gedrag met gegevens, gebruikers en andere apps in overeenstemming met de beveiligings- en nalevingshouding van uw organisatie voor gegevenstoegang.
 • Uitgebreide detecties en oplossingen : detecteer afwijkend app-gedrag met machine learning-modellen en los problemen op met geautomatiseerde en handmatige herstelacties.

Lees meer over deze update.

Microsoft Marketplace

De kosten voor verhandelbare aanbiedingen zijn verlaagd tot 3% voor elke verhandelbare toepassing die is gepubliceerd op de commerciële Microsoft-marktplaats in de digitale winkelpuien van Microsoft AppSource en Azure Marketplace. Dit weerspiegelt een aanzienlijke verlaging van de standaard 20% branchevergoeding, vereenvoudigt de vergoedingsstructuur en erkent de toewijding van Microsoft aan zijn partnernetwerk. Microsoft heeft jaar op jaar een stijging van 70% gezien in verhandelbare applicaties op de commerciële markt en verwacht dat deze aantallen zullen blijven toenemen. De commerciële markt wil het voortouw nemen bij het vereenvoudigen van het proces van het kopen en aanschaffen van software voor zakelijke klanten en het optimaliseren van hun uitgaven.

Lees meer over deze update.

Vanaf dit najaar kunnen uitgevers met verhandelbare commerciële Microsoft-marktplaatsaanbiedingen één prijs instellen voor klanten en een andere prijs voor Microsoft Cloud Solution Provider (CSP)-partners van hun keuze. Hierdoor kunnen uitgevers vooraf een marge bieden aan CSP-partners, terwijl CSP-partners ook een prijsverhoging kunnen toevoegen bij wederverkoop aan klanten buiten de commerciële markt. Uitgevers kunnen hun kanaal ontwikkelen met partners in het CSP-programma en deze partners compenseren voor het genereren van verkoop.

Deze nieuwe flexibiliteit is bedoeld om sterkere verbindingen tussen partners te creëren en onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) te stimuleren een marge te delen met wederverkopers. Het algemene doel is om het voor Microsoft-partners winstgevender te maken om commerciële marktaanbiedingen aan te gaan en te verkopen.

CSP-partners kunnen aanbiedingen met een marge identificeren en bestaande relaties met uitgevers benutten en nieuwe relaties met uitgevers vormen om Microsoft-producten, commerciële marktplaatsaanbiedingen en hun eigen diensten aan klanten te verkopen.

Lees meer over deze update.

Onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) kunnen binnenkort hun apps verkopen binnen Microsoft Teams. Dit vergroot de mogelijkheid voor ISV's om inkomsten te genereren met hun aanbod en biedt een vereenvoudigde ervaring voor Teams IT-beheerders om namens hun organisatie apps en abonnementen rechtstreeks vanuit het Teams-beheercentrum te kopen. App-aankopen komen deze zomer beschikbaar.

IT-beheerders van Teams kunnen ISV-apps installeren en kopen vanaf één locatie in het Teams-beheercentrum met een creditcard of via een factuur. Facturering op factuur is een voorkeursmethode voor veel klanten, ook voor klanten die geen bedrijfscreditcard hebben.

Bovendien kunnen ISV's privéprijzen aanbieden aan klanten, wat hen kan helpen grotere deals te sluiten in Teams en het Teams-beheercentrum. De vergoedingen voor commerciële marktplaatsen van Microsoft voor verhandelbare aanbiedingen zijn verlaagd van de standaard industrievergoeding van 20% naar 3% voor alle transacties.

Lees meer over deze update.

Duurzaamheidsinitiatieven

Microsoft Cloud for Sustainability, dat later dit jaar beschikbaar zal zijn, zal Microsoft en haar klanten in alle sectoren helpen om hun doelstellingen op het gebied van CO2-reductie en duurzaamheid te behalen. Met Microsoft Cloud for Sustainability kunnen organisaties hun uitstoot registreren, rapporteren en verminderen op hun weg naar netto nul.

Deze nieuwe cloud stelt klanten in staat om te investeren in duurzame praktijken en samen te werken met experts om de voortgang rond hun CO2-reductie- en duurzaamheidsdoelstellingen te versnellen. Dit nieuwe aanbod erkent CO2-reductie als een van de meest urgente crises waarmee de planeet wordt geconfronteerd, en het speelt in op de vraag van investeerders, klanten en wetgevers naar meer inzet, verantwoordelijkheid en meting van CO2-reductie-inspanningen binnen organisaties.

Microsoft Cloud for Sustainability is gebouwd op vertrouwde Microsoft-technologieën, waaronder Azure, Microsoft Dataverse, Power Platform en Power BI. Dit nieuwe aanbod maakt gebruik van het Microsoft-ecosysteem van partners voor gespecialiseerde externe apps, gegevensbronnen en emissiegegevensconnectoren.

Naast de aanstaande Microsoft Cloud for Sustainability, heeft Microsoft eerder Microsoft Cloud for Retail, Microsoft Cloud for Healthcare, Microsoft Cloud for Manufacturing, Microsoft Cloud for Financial Services en Microsoft Cloud for Nonprofit aangekondigd.

Lees meer over deze update.

In januari 2020 heeft Microsoft een toezegging gedaan om tegen 2025 100% duurzame energievoorziening te hebben voor alle activiteiten, inclusief datacenters, gebouwen en campussen. In de toekomst zal Microsoft tegen 2030 100% van alle gebruikte energie matchen met koolstofvrije bronnen, naast het inkopen van zijn eigen 100% hernieuwbare energievoorziening tegen 2025.

In de afgelopen 12 maanden heeft het bedrijf 5,8 gigawatt aan hernieuwbare energie ingekocht in 10 landen. Deze aanbesteding brengt de operationele en gecontracteerde projecten voor hernieuwbare energie van het bedrijf wereldwijd op een overschot van 7,8 gigawatt. Microsoft heeft samengewerkt met meerdere leveranciers van hernieuwbare energie, waaronder AEP Energy, BP, Invenergy, Shell, Volt Energy en meer.

Lees meer over deze update.

Microsoft gaat een nieuwe 24/7 oplossing voor het matchen van hernieuwbare energie in Nederland testen met de lokale energieleverancier Eneco en FlexiDAO, een technologieleverancier. Het programma zal het energieverbruik per uur in een van de datacenters van het bedrijf in Amsterdam matchen met de Nederlandse wind op zee.

Zonder transparantie van vraag en aanbod kunnen de marktkrachten er niet voor zorgen dat de vraag naar hernieuwbare energie wordt geleverd uit hernieuwbare bronnen. Om dat gat te dichten, matcht 24/7 energiemonitoring op uurbasis het aanbod van hernieuwbare energie met de vraag naar die energie.

Microsoft wordt een vlaggenschipklant van de pilot geïntegreerde 24/7 oplossing in Nederland, waarmee klanten van Eneco, waaronder Microsoft, op grote schaal toegang hebben tot 24/7 tools. Dit bouwt voort op de aankondiging van Microsoft afgelopen november voor de beschikbaarheid van de eerste commerciële 24/7 uurlijkse energie-matching-oplossing met partner Vattenfall, die het energieverbruik en de matching van hernieuwbare energie voor de Zweedse datacenters van Microsoft zal monitoren.

Lees meer over deze update.

Microsoft is een samenwerking aangegaan met REsurety om het Locational Marginal Emissions (LME's)-platform te creëren, dat wordt aangedreven door Microsoft Azure en LME's berekent voor zowel belasting als generatie. Dit platform houdt rekening met factoren zoals waar en wanneer energie is geproduceerd en de toestand van het transportnet, om de milieuwaarde van schone energie nauwkeuriger in te schatten. De huidige boekhoudnormen voor koolstof en hernieuwbare energie gebruiken regionale en jaargemiddelden om de koolstofwaarde van schone energie te schatten, maar niet alle megawattuur energie is even waardevol.

Als oprichtende klant van deze service zal Microsoft het platform gebruiken om de CO2-uitstoot te meten die het gevolg is van de belasting van het datacenter, en om te bepalen hoeveel CO2-uitstoot wordt verminderd door haar overeenkomsten voor de levering van hernieuwbare energie. Het platform is gemaakt na een succesvol proefprogramma om LME's te meten in de Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) energiemarkt en is beschikbaar voor andere netwerkdeelnemers die geïnteresseerd zijn in het nauwkeurig meten van de koolstof in hun activiteiten.

Lees meer over deze update.

Naast de aanstaande Microsoft Cloud for Sustainability en ander klimaatgericht nieuws dat in deze sectie wordt beschreven, heeft Microsoft andere vooruitgang geboekt in de richting van zijn doelen om koolstofnegatief, waterpositief, afvalvrij te zijn en ecosystemen te beschermen. Opmerkelijke updates zijn onder meer een nieuw verzoek om voorstellen (RFP's) voor koolstofverwijdering; directe investeringen in verschillende bedrijven die werken aan duurzame oplossingen; en nieuwe tools en middelen om bedrijven te ondersteunen bij hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen.

Microsoft lanceerde in juli 2020 RFP's voor het verwijderen van kooldioxide. In januari van dit jaar deelde het bedrijf de resultaten van dat proces , waarmee het de verwijdering van 1,3 miljoen ton koolstof kocht. Het bedrijf accepteert nu nieuwe voorstellen voor de aankoop van koolstofverwijdering voor het fiscale jaar dat eindigt in juni 2022.

Via het Climate Innovation Fund zal Microsoft in vier jaar tijd $1 miljard investeren in nieuwe technologieën en duurzaamheidsoplossingen. Het bedrijf heeft onlangs directe investeringen gedaan in verschillende bedrijven, waaronder AutoGrid, NCX, Twelve en Rheaply.

Ten slotte zullen nieuwe diepgaande tools en middelen voor capaciteitsopbouw, ontwikkeld in samenwerking met Engie, WSP en CDP, bedrijven helpen hun broeikasgasemissies te rapporteren, strategieën voor schone energie te ontwikkelen en hun energiegerelateerde emissies te verminderen.

Lees meer over deze update.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud