Dynabook legt focus op onderwijs met partnerprogramma

Ronald Ravel, Country Manager Dynabook Benelux

30-06-2021 | door: Martijn Kregting en Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Dynabook legt focus op onderwijs met partnerprogramma

Dynabook levert laptops voor onder meer de zakelijke markt. De onderneming is voortgekomen uit de computerdivisie van Toshiba, in 2018 overgenomen door Sharp en in 2019 als Dynabook in de markt gezet. De organisatie heeft onlangs zijn partnerprogramma vernieuwd en uitgebreid. Een belangrijk onderdeel van zowel het partnerprogramma als de (vernieuwde) line-up van de leverancier is gericht op het onderwijs. Ook met USP’s zoals robuustheid en betrouwbaarheid denkt Dynabook samen met het kanaal een belangrijke impact te kunnen hebben op de onderwijssector, stelt Country Manager Dynabook Benelux Ronald Ravel.

Er zijn diverse redenen om juist nu door te pakken in de onderwijssector meent Ravel. “We hebben een periode achter de rug waarin een enorme vraag naar laptops ontstond als gevolg van het online lesgeven tijdens de twee lockdownperiodes in 2020 en 2021. In Nederland ging dat er iets rustiger aan toe, omdat het aantal laptops in Nederlandse gezinnen al vrij groot was. Maar ook in Nederland was er desondanks een sterke groei van de vraag. Daar heeft Dynabook zeker van geprofiteerd.”

Lancering Satelllite Pro E10-S

Los van Covid zet de digitalisering van onderwijs door. Steeds meer leermiddelen worden digitaal aangeboden. Naast Chromebooks zijn ook Windows-pc’s steeds makkelijker te beheren voor scholen. Hier is dan ook een duidelijke groei in te zien. Ravel: “Mobiele devices zoals laptops en notebooks moeten wel steeds lichter, kleiner en robuuster worden. Daar spelen wij op in met de recente introductie van de Satelllite Pro E10-S, specifiek voor het onderwijs. Deze 11-inch laptop is zeer robuust, met als gedachte erachter dat leerlingen niet altijd even zorgvuldig met zo’n device omgaan.”

Verder heeft Dynabook de BTO-range (built to order), van onder meer de Satelllite Pro C40 en C50 vernieuwd. De laptops zijn dunner, lichter, hebben de nieuwste generaties CPU’s. “Deze laptops kunnen al naar gelang de behoefte van een eindklant geconfigureerd worden en twee weken later hebben we ze in Nederland. Hiermee mikt Dynabook op de meer performante vraag van onder andere hogescholen en universiteiten, daar waar de Satellite Pro E10 meer gericht is op het basis tot middelbaar onderwijs.

SIVON-project

Een belangrijk succes in de onderwijssector was een project met reseller Centralpoint voor SIVON, dat in november 2020 onder meer bij Dynabook met een RFP aanklopte. SIVON biedt leerlingen, leraren en overig onderwijspersoneel onder gunstige voorwaarden adequate ICT-voorzieningen voor onderwijs en talentontwikkeling, in nationale en internationale samenwerking. “De stichting moest met spoed zo’n 8.500 laptops leveren”, vertelt Ravel. “Wij konden snel schakelen bij deze aanbesteding omdat wij samen met het Europese en Japanse hoofdkantoor alles in eigen huis hebben, zoals engineers, productie en procurement. Uiteindelijk wisten we zo samen met Centralpoint de aanbesteding in de wacht te slepen.”

De goede wijze waarop dit project voor zo’n 50 scholen is afgerond, levert volgens Geert van de Laak, Sales Manager Benelux bij Dynabook Europe – Benelux, inmiddels weer nieuwe vraag op. “Ook met het oog op de toekomst kunnen wij namelijk snel schakelen door onze flexibiliteit en hoge beschikbaarheid van producten. Dat geldt natuurlijk voor de komende back-to-school periode, maar ook op langere termijn. Steeds meer scholen worden zich namelijk bewust van het belang van digitale toegang voor leerlingen, docenten en andere onderwijsmedewerkers.”

Exclusief educatieprogramma

Dynabook verwacht dan ook de komende jaren met steeds meer resellers zaken te gaan doen voor het bedienen van het onderwijssegment. Er wordt hiervoor onder meer een exclusief educatie-onderdeel binnen het partnerprogramma ontwikkeld. In Nederland wil Dynabook met niet meer dan 10 resellers in dit partnerprogramma beginnen, vertelt Van de Laak. “Wij stellen hen onder meer een line-up beschikbaar die niet vrij de markt op zal komen, specifiek op de onderwijssector gericht. Dat zal deze resellers onder meer een stukje margebescherming opleveren. Verder zijn er mogelijkheden voor exclusieve dealregistratie waarbij zij voorrang krijgen.” Ook de marketing support zal voor deze resellers op maat gemaakt worden.

Die voordelen van flexibiliteit en exclusieve toegang geeft de deelnemende resellers de mogelijkheid om onderwijsinstellingen ook een exclusief aanbod te doen, stelt Simon Bontje, Marketing Communications EMEA bij Dynabook Europe. “Door samen te werken met resellers en ze op maat oplossingen te bieden, creëren we samen waarde in organisatie, processen en producten. Zo zijn veel laptops in de line-up voorzien van een antibacteriële coating, wat vrij uniek is. En handig, zeker nu we bewuster met onze gezondheid bezig zijn met de Covid-19 pandemie in het achterhoofd.”

Hoge mate betrouwbaarheid

Dergelijke USP’s zijn natuurlijk ook voor de onderwijssector als eindklant belangrijk, in het vrij brede concurrentieveld. “Maar in de basis is het vooral belangrijk dat deze laptops gewoon werken”, vertelt Ravel. “Je wil niet dat een laptop tijdens een examen uitvalt omdat de batterij opeens hapert. En onze laptops hebben een hoge mate van betrouwbaarheid.”

Niet alleen in het project met Centralpoint voor SIVON, ook bij twee leveringen vanuit het Dynabook- kantoor in Breda aan scholen in Israël, was er sprake van nul uitval bij het uitpakken, installeren, uitleveren, schetst Ravel. “Die betrouwbaarheid komt ook tot uiting in onze HALT-testen, waarbij we in zeer korte tijd een levenscyclus van twee tot drie jaar simuleren. Dat zit in het DNA van onze Japanse herkomst. Ik ga niet zeggen dat er nooit uitval is, dat kan gewoon niet. Maar dit soort scores bij projecten als met Centralpoint zijn, samen met de robuustheid van de laptops en de gedegen testen wel uniek voor Dynabook.”

Eenvoud beheer als onderscheid

Om resellers en eindklanten te ontzorgen, biedt Dynabook ook diverse vormen van pre- en after sales, vertelt Van de Laak. “Zo zien we steeds meer autopilotprojecten in het onderwijs met Microsoft. Windows Autopilot vereenvoudigt door automatisering van veel elementen de manier waarop apparaten worden geïmplementeerd, opnieuw worden ingesteld en voor andere doeleinden worden ingezet, zonder inspanning van de IT-afdeling. Dat faciliteren wij ook voor onze kanaalpartners en hun klanten. In een markt waarin Chromebook nog altijd een grote speler is, biedt dergelijke vereenvoudiging van beheer toch wel een belangrijk onderscheid.”

Daarnaast zijn Dynabook-laptops geschikt voor het Shape the Future-programma van Microsoft – de missie van het concern om wereldwijd elke scholier en student maximale kansen te bieden.

Door: Martijn Kregting en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht