Hoe creëer ik het optimale netwerk?

Jesse Gerritsma, Business development manager, DCspine

01-07-2021 | door: Blog
Deel dit artikel:

Hoe creëer ik het optimale netwerk?

Door ontwikkelingen als IoT, massale cloudadoptie, edge computing en remote working groeien netwerken met talloze eindpunten. Die ontwikkeling benodigt een holistische benadering van het veiligheidsvraagstuk. Zorg daarom voor een veiligheidsbeleid dat de sleutelgebieden van het netwerk afgrendelt.

Het netwerk afstemmen op de businessdoelen
Het netwerk van de toekomst is intent-based. Het idee achter dit concept: gebruikers kunnen vrij reizen door het netwerk, ongeacht of ze werken met een netwerkkabel of met hun laptops of smartphones die draadloos verbonden zijn met het bedrijfsnetwerk. De gebruiker wordt geïdentificeerd en het endpoint krijgt te maken met een beleid dat netwerkbreed op alles en iedereen van toepassing is. Deze aanpak heeft legio voordelen: 

• Duizenden tot miljoenen apparaten kunnen snel en effectief beheerd worden. 

• Omslachtige, traditionele beheermethoden worden ingeruild voor een systeem dat het netwerk automatisch afstemt op de belangrijkste businessdoelen. 

• Apparaten, switches en access points kunnen automatisch worden toegevoegd aan en geconfigureerd worden binnen het netwerk volgens de intern opgestelde compliancyregels. Dit scheelt veel manueel werk en tijd.

Connectiviteit is koning
Omdat moderne netwerken, zeker als het gaat om campusomgevingen, groot en complex zijn en vaak gebruikmaken van veeleisende techniek, is connectiviteit een enorm belangrijk aandachtspunt. Een techniek als SD-WAN geeft de performance van applicaties een flinke boost, omdat de technologie dataverkeer automatisch routeert over de beste en snelste WAN-verbinding die op dat moment voorhanden is. 

Afstemmen op hybride gebruik
Nu medewerkers niet meer beperkt zijn tot de klassieke kantooromgeving, is een hybride netwerk de ideale oplossing voor veel bedrijven. Zo’n netwerk maakt gebruik van verschillende netwerktechnologieën om links te creëren tussen gebruikers, apparaten en sites. 

De juiste netwerkbeheerders
De transformatie van netwerken vraagt ook om een ander type netwerkbeheerder. De netwerkbeheerder van de toekomst houdt zich niet alleen bezig met het draaiend houden van het netwerk, maar denkt ook proactief mee over de strategische inzet van IT. 

Zero-trust access: zorg voor een gebruiks- en governance-model dat een gezonde dosis scepsis hanteert jegens gebruikers, apparaten en applicaties. Definieer toegangs- en gebruikersrollen en leg duidelijk vast wat met BYOD’s wel en niet mag. Heel belangrijk in een tijdperk waarin thuiswerken helemaal ingeburgerd raakt! 

Continuous protection: security is een proces dat altijd doorloopt. De IT-omgeving moet immers mee-evolueren met de steeds veranderende bedreigingen die cybercriminelen op de IT-omgeving afvuren. 

Segmenteer onderdelen zodat het netwerk als geheel minder kwetsbaar wordt. Segmentatie zorgt ervoor dat een veiligheidsprobleem binnen een bepaalde applicatie of een systeemonderdeel zich niet als een lopend vuurtje door het hele IT-landschap verspreidt.

Meer weten?

In de whitepaper “Networking trends voor 2021” vertellen we u meer over de trends en bijbehorende uitdagingen die komen kijken binnen het IT landschap.

Nieuwsgierig geworden? Download HIER dan direct onze whitepaper via de onderstaande button!

Auteur: Jesse Gerritsma, Business development manager, DCspine

Terug naar nieuws overzicht