Tech Data helpt datastromen te kanaliseren

Martijn ‘t Mannetje, Business Unit Manager Dell Technologies bij Tech Data Nederland

21-06-2021 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

Tech Data helpt datastromen te kanaliseren

Wat moet je doen met die enorme berg data? En hoe doe je dat zo (kosten)efficiënt mogelijk? Distributeur Tech Data praat er niet alleen over, maar laat het zien. “Bij ons kunnen ze in de praktijk zien hoe Dell Technologies met zijn portfolio ongestructureerde data behandelt, waarbij de PowerScale-familie de hoofdrol speelt”, zegt Martijn ‘t Mannetje (foto), Business Unit Manager Dell Technologies bij Tech Data Nederland.

Begin dit jaar nam Tech Data de Distributor of the Year 2020 Award van Dell Technologies Nederland in ontvangst. “Daar zijn we razend trots op”, zegt ‘t Mannetje. Dat de prijs niet zomaar uit de lucht is komen vallen, blijkt wel weer uit de manier waarop Tech Data het unstructured data portfolio van Dell Technologies in het zonnetje zet. “Data is het nieuwe goud. Elke organisatie probeert zo veel mogelijk te verzamelen om er informatie uit te halen om betere bedrijfsbeslissingen te kunnen nemen. Een groot deel van die gegevens betreft ongestructureerde data. Volgens IDC bestaat zo’n tachtig procent van de groei van data in datacenters uit dit type data. Hoe ga je daar verstandig mee om? Onze klanten hebben tegenwoordig zo veel keus, dat ze eigenlijk door de bomen het bos niet meer zien. Wij helpen ze een gefundeerde keuze te maken.”

De datalakes groeien als kool. Daar komt bij dat dezelfde data een paar keer wordt gekopieerd, bijvoorbeeld voor back-up en analyses. “Al die gegevens moeten natuurlijk ergens worden bewaard. Aangezien het steeds goedkoper wordt om data op te slaan, lijkt het of storage geen probleem vormt. Maar op den duur loop je toch tegen grenzen aan. Enerzijds om snel te kunnen beschikken over de data op het moment dat jij dat wilt, anderzijds omdat het uiteindelijk toch veel geld kost om workloads heen en weer te schuiven tussen cloudaanbieder en eigen serverruimte, of tussen verschillende cloudaanbieders onderling. Het kan behoorlijk in de papieren lopen.”

Deduplicatie

‘t Mannetje, die een kleine twee jaar de business unit Dell Technnologies aanvoert bij Tech Data, raakt niet uitgepraat over de oplossingen die Dell Technologies biedt voor omgang met ongestructureerde data. “Dell Technologies PowerScale is diens belangrijkste platform voor network attached storage (NAS). Het is een scale-out NAS-systeem in tegenstelling tot traditionele systemen voor scale-up storage. Die hebben een vaste capaciteit en kunnen alleen worden uitgebreid door meer capaciteit eraan toe te voegen. Scale-out werkt met nodes waar onbeperkt nodes aan kunnen worden toegevoegd voor meer capaciteit en betere prestaties. PowerScale draait onder besturingssysteem OneFS en samen vormen ze een innovatief platform voor het opslaan, beheren, beschermen en analyseren van ongestructureerde data. Bovendien zijn we met DataIQ in staat om storagesystemen van klanten/partners snel te indexeren, zodat inzicht ontstaat in alle data, waar die ook staat.”

‘t Mannetje noemt de deduplicatie van PowerScale een ideale oplossing om de ongebreidelde groei van data binnen een organisatie in de hand te houden. “Het portfolio beschikt over veel cloudkoppelingen, zodat je via het dashboard inderdaad kunt zien waar alle data staat. Een hybride omgeving weergegeven in een ‘single pane of glass’; dat is toch wel vrij uniek. Tel daarbij op dat de oplossing ook cost management doet en je hebt een systeem dat data kostenefficiënt beheert en inzichtelijk maakt.”

Beschikbaar

Aan mooie woorden geen gebrek; daarom gaat Tech Data een stap verder: de PowerScale is beschikbaar. “Wie dat wil kan met eigen data aan de slag op een F600. Partners kunnen deze inzetten bij hun klanten. Als ze informatie willen hebben over hoe ze dat het beste kunnen doen, dan kunnen ze bij ons terecht. Wij hebben een implementatie-engineer die PowerScale-gecertificeerd is om ze te ondersteunen bij installatie en implementatie. Bovendien hebben wij technische consultants beschikbaar om samen met partners te overleggen over de beste oplossing voor eindklanten.”

Voor welke eindklanten is het Dell Technologies portfolio dan geschikt? “Dat is zeer uiteenlopend. In elk geval financiële instellingen, ziekenhuizen, overheden en retail. Wij zien dat onze partners zich in toenemende mate specialiseren in dergelijke verticale marktsegmenten.”

Webinars

Data is pas interessant als het informatie is. Kunstmatige intelligentie en machine learning zijn middelen om data te analyseren. “Ook hierin voorziet de storage-oplossing van Dell Technologies”, zegt ‘t Mannetje. “Daarom houden wij webinars voor onze partners over deze onderwerpen en ondersteunen we onze partners met marketingactiviteiten als daar behoefte aan is.”

Tech Data heeft een aparte afdeling die gespecialiseerd is in Internet of Things, kunstmatige intelligentie en data-analytics. “Die staat paraat voor onze partners en geeft inhoud aan de webinars. En na de zomer willen wij onze kennis ook weer offline kunnen overdragen tijdens evenementen.”

Door: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht