Ingram Micro heeft bouwstenen klaar voor nieuwe normaal in ICT

Eric Segers, Ingram Micro

13-05-2021
Deel dit artikel:

Ingram Micro heeft bouwstenen klaar voor nieuwe normaal in ICT

Na een ongewoon 2020, waarin de ICT-sector veel verwachtingen moest bijstellen, kijkt Eric Segers met positieve verwachtingen naar het komende jaar. De VP van Ingram Micro Benelux stelt dat de distributeur samen met leveranciers, channel partners en eindgebruikers in kaart wil brengen hoe de tweede helft van 2021 en heel 2022 zich op ICT-gebied ongeveer gaan ontwikkelen. “Niemand heeft de spreekwoordelijke glazen bol. Maar welke kant het ook uitgaat, wij hebben de bouwstenen om daar met onze channel partners snel en flexibel op in te spelen.”

2020 was een wonderbaarlijk goed jaar voor de ICT-sector. Een ontwikkeling waarvoor Eric Segers zich af en toe bijna schaamt in het licht van de negatieve gevolgen van de pandemie. “Maar het is wel een groei in een bepaalde richting, die niet in elk opzicht met onze verwachtingen strookte. Alles dat met de werkplek te maken had, waaronder de standaard-pc, -printer, communicatie en accessoires, groeide bijvoorbeeld heel hard.”

Dat gold echter veel minder voor de strategische richting waarin Ingram Micro wil gaan met Advanced Solutions - alles waar meer kennis voor nodig is op gebieden zoals datacenter en infrastructuur. Een logisch gevolg van alle (tijdelijk) gesloten bedrijven en kantoren waar veel minder mensen werkten, maar begin 2020 nog bepaald geen logisch vooruitzicht.

Cyber Security, nog een focuspunt van Ingram Micro, groeide redelijk, zij het ook minder hard dan verwacht, stelt Segers. “Ik denk dat heel veel organisaties vorig jaar lang geworsteld hebben met een goede Cyber Security-strategie in het licht van het vele plotselinge thuiswerken. Er blijft wel sprake van een gestage groei. Cloud tot slot groeide ongelofelijk hard, aangejaagd door het thuiswerken. Je zag en ziet daar wel veel vraag naar hybride oplossingen, waarbij clouddiensten gecombineerd worden met wat organisaties nog op locatie hebben draaien.”

Geen terugkeer
In het eerste kwartaal van 2021 zette deze trend eigenlijk nog door, zag Segers. Wanneer straks maart/april van 2020 met nu vergeleken gaat worden, verwacht de VP jaar-op-jaar wel een afvlakking te zien van de sterke groei. Daarmee is er echter geen sprake van een terugkeer naar de pre-COVID situatie. Zo zal de voor 2021 verwachte groei van Advanced Solutions nog op zich laten wachten tot zeker de tweede helft van dit jaar.

“Veel bedrijven oriënteren zich nog op een al dan niet gedeeltelijke terugkeer naar kantoor. Je ziet hier wel een splitsing. Vooral grotere bedrijven lijken vooralsnog aan thuiswerken vast te houden, kleinere bedrijven zijn al bezig met een terugkeer, al zal het een mix van kantoor en thuiswerken blijven. En juist die grotere bedrijven zorgen vaak voor grotere investeringen in infra en datacentra. Dat zal dus wel tot de tweede helft van dit jaar op zich laten wachten.”

Voor Cyber Security voorziet Segers ook een geleidelijk toenemende groei. “Bedrijven moeten zich gaan oriënteren op een goede security-strategie voor hybride werkomgevingen. Je ziet wel dat de pijplijn al steeds sneller groeit, dus die strategie krijgt al her en der vorm.”

Kleinere ICT-footprint kantoor
Een terugkeer naar de situatie van voor COVID kan iedereen dus uit zijn hoofd zetten, meent Segers. Zo zal de footprint van ICT op kantoor hoe dan ook kleiner blijven dan vóór maart 2020. “Ik ga ervan uit dat bij veel bedrijven medewerkers gemiddeld genomen minimaal voor de helft gaan thuiswerken. Minder vierkante meters betekent minder centrale infrastructuur, maar ook nog meer Cloud, nog meer security en nog meer faciliterende diensten.”

Zo verwacht Segers dat organisaties veel meer Managed Services gaan gebruiken. Als de helft van de medewerkers thuiswerkt, wordt beheer en onderhoud van (hybride) netwerkomgevingen namelijk nog lastiger. Ook zal UC een vlucht nemen. Van de basiszaken zoals een goede headset het afgelopen jaar naar goede UC- en video vergaderruimtes op kantoor. “UC gaat heel belangrijk worden, maar hoe precies, dat weet niemand zeker. Het wordt hoe dan ook een spannende periode, maar ook een leuke periode waarin je als distributeur de channel weer nieuwe toegevoegde waarde kunt bieden.”

Bouwstenen klaar
Segers benadrukt ook dat het voor Ingram Micro niet zoveel uitmaakt welke kant het uitgaat. De distributeur heeft de afgelopen jaren druk gewerkt aan het steeds beter invullen van de diverse bouwstenen van zijn dienstverlening. Een aparte Cloud-pilaar; expertise in security (denk aan het Europese Centre of Excellence in Utrecht); Managed Services (zoals netwerk & datacentra as a service); Flexible Services (het ophalen van te recyclen hardware, installatie op de werkplek, etc.).

Die bouwstenen zijn nu ingevuld. Daarnaast heeft Ingram Micro de goede omzetonderstroom van 2020 gebruikt om veel te investeren in het opzetten of uitbreiden van dienstverlening voor de channel: mensen, kennis en kunde waarvoor veel partners zelf de capaciteit niet of minder in huis hebben.

Voordeel global footprint
Ook de global footprint van de distributeur helpt hierbij. De Benelux en Nordics lopen voorop in Europa, onder meer als het om Cloud gaat, de VS loopt weer voor op Europa. Kennis en kunde kan dus overal vandaan gehaald worden. In het geval van Cyber Security zelfs direct vanuit Utrecht, waar het eerdergenoemde Centre of Excellence voor heel Europa is gevestigd. “Wij kunnen dat als Benelux niet zelf realiseren, dus het is goed dat we hiervoor de slagkracht die we wereldwijd hebben, lokaal kunnen inzetten.”

Die mix biedt Ingram Micro de mogelijkheid om samen met channel partners heel flexibel in te spelen op de ontwikkelingen in de rest van 2021 en in 2022, meent Segers. “Natuurlijk proberen we de komende tijd al wel zoveel mogelijk te kijken naar wat de meest logische of meest gebruikte oplossingen zijn om samen naar de eindgebruiker te brengen. Bijvoorbeeld minimaal de drie meest gebruikte video-vergadertools in een totaaloplossing.”

Meer flexibiliteit
De flexibiliteit die de bouwstenen van Ingram Micro bieden, zal nodig zijn om de meer hybride werkomgevingen in te richten. Dat geldt bij een naadloze ICT-omgeving inrichten voor werkplekken, ongeacht de locatie. Het geldt voor een mix van video- en fysiek vergaderen goed faciliteren, zodat de productiviteit er geen hinder van heeft. Maar ook het eenvoudig kunnen video vergaderen, ongeacht welke tool je gebruikt – zoals Microsoft Teams, WebEx of Zoom.

“Nu gebruiken bedrijven vaak een standaardoplossing die maar één vergadertool ondersteunt. Dat kan straks echt niet meer. Daarnaast moet het straks minder gaan om ICT-ondersteuning van een locatie, maar van het totale werkproces. Want echt, het idee dat je straks je oude afdelingsvergaderingen weer hebt, daar moeten we vanaf. Dat komt niet meer terug. Maar hoe het nieuwe normaal zich ook gaat ontwikkelen het komende jaar, wij zijn er klaar voor.”

Overdracht kennis
Ingram Micro merkt wel nu al een nieuw normaal voor de overdracht van kennis aan channel partners. “We hebben niet langer grote bijeenkomsten voor 100+ mensen van channel partners, maar kleinere webinars voor 10-15 resellers. Er is heel veel behoefte om grote onderwerpen in kleinere onderdelen op te delen, zoals UC, maar ook inzicht in nieuwere onderwerpen. Zoals het inrichten van thuiswerkplekken. Hoe onderhoud ik die, hoe houd ik alles up-to-date? Ook dit is een hele mooie ontwikkeling die voortkomt uit een minder fijn normaal.”

Auteur: Martijn Kregting

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud