Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/virtual/cms.210.aveqimedia.nl/aveqcms10.php(1769) : eval()'d code on line 1409
Datacenter is drijvende kracht achter digitale innovatie

Het gebruik van datacenters is de laatste jaren verschoven van eenvoudige servers naar hybride digitale cloud infrastructuren

Witold Kepinski, Hoofdredacteur & Director Content Dutch IT Channel
27-04-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Datacenter is drijvende kracht achter digitale innovatie

Wat ligt er voor de datacenter industrie de komende jaren in het verschiet? Dat is een terugkerende vraag die we met stakeholders in een Dutch IT Channel Datacenter uitgave bespreken. Datacenter infrastructuur is de drijvende kracht geweest achter de opkomst van de digitale economie. Dat werd nooit duidelijker dan in 2020, toen cloud-native toepassingen onze samenleving in staat stelden om vanuit huis door te werken tijdens de COVID-19-pandemie.

Omdat datacenters fundamenten zijn voor onze digitale samenleving, moeten ze blijvend innoveren en de nieuwste beschikbare technologieën nu implementeren voor een cloud infrastructuur die inspeelt op de digitale behoeften van het post-corona tijdperk. Hierbij zullen datacenters ook meer software-defined worden, waardoor zaken sneller kunnen worden geautomatiseerd om optimale beschikbaarheid en schaalbaarheid. te behalen Automation is ook een noodzakelijkheid, omdat er niet altijd goede datacenterspecialisten voorhanden zijn. Brancheorganisaties zoals Dutch Datacenter Association (DDA) en Dutch Cloud Community maken zich sterk voor meer kennis en kunde rond datacenters, zoals het starten van de benodigde opleidingen.

Hybrid

Het gebruik van datacenters is de laatste jaren verschoven van eenvoudige servers naar hybride digitale cloud infrastructuren. Een groeiende trend van vandaag de dag is de zogenaamde hybride cloud, waarbij een bedrijf zijn eigen cloud ontwerpt in een datacenter en zijn eigen private cloud netwerk en gevirtualiseerde infrastructuur zelf beheert. Als gevolg hiervan wordt van moderne datacenters verwacht dat ze functies bieden, zoals netwerken met lage latentie, ingebouwde virtualisatie- en containerplatforms, of zelfs native ondersteuning voor databases en andere geavanceerde toepassingen.

CIO

Verder gaan steeds meer workloads richting (lokale) cloud service providers en grote hyperscalers, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure. Google Cloud Platform, IBM Cloud of Oracle Cloud. Dat blijkt ook uit interviews die we hebben gevoerd met C-level decision makers, zoals met Alisa Choong, SVP & CIO, IT Services & Operations bij Shell. Haar team heeft inmiddels veel workloads van on-premises datacenters gemigreerd naar de cloud. Daarbij wordt steeds meer data gecreëerd door het gebruik van IoT, robotics, AI en edge computing toepassingen. Dit dwingt het datacenter ecosysteem tot slimme oplossingen om de gewenste groei voor bedrijven, zoals in dit voorbeeld Shell, te realiseren.

Duurzaamheid

Een andere belangrijk aandachtpunt in de wereld van datacenters is duurzaamheid. Door de groei van cloud computing ontstaat er meer vraag naar energie. Duurzame datacenter toepassingen leiden tot CO2-reductie, water- en energiebesparing. Met name energieopslag op utiliteitsschaal is lange tijd de ontbrekende schakel geweest in de inspanningen van de datacenterbranche om de cloud van duurzame energie te voorzien. Grote partijen nemen daarin vaak het voortouw, zoals Google dat datacenters wil ondersteunen met grote lithium-ion batterijen. Slimme technologie en richtlijnen moet de IT-industrie in staat stellen om een wereldwijde verschuiving naar duurzaam aangedreven datacenters te stimuleren. Klanten, politiek en de maatschappij vragen vaker naar verantwoordelijkheid met betrekking tot de klimaatimpact, waardoor een prikkel ontstaat om duurzaamheid te omarmen.

De datacenter branche is altijd in beweging. Maar sinds COVID-19 is deze branche in een nog hogere versnelling gekomen. U leest in deze datacenter special een breed scala van interviews met innovatieve en toonaangevende partijen over alle aspecten bij datacenters. Met deze datacenter special hoopt het team van Dutch IT Channel de hele ICT-branche de nodige informatie te geven, waarmee iedereen zijn voordeel kan doen!

Lees HIER de doorbladerbare versie.

Wilt u voortaan Dutch IT-channel en de bijbehorende specials thuis in de bus ontvangen geef u dan HIER op voor een GRATIS abonnement.

Witold Kepinski, Hoofdredacteur en Director Content Dutch IT Channel

Terug naar nieuws overzicht
Cloud